SABLERING: Liora Levi og Theodor Kittelsen demonstrerer sablering. Skal du imponere og sablere en champagne eller musserende selv, gjelder tre regler: vær edru, utendørs og ikke sabler rett mot noen. Foto: OLE C.H. THOMASSEN
SABLERING: Liora Levi og Theodor Kittelsen demonstrerer sablering. Skal du imponere og sablere en champagne eller musserende selv, gjelder tre regler: vær edru, utendørs og ikke sabler rett mot noen. Foto: OLE C.H. THOMASSENVis mer

Skal du sablere champagne, bør du gjøre det ute

Serveres kjølig og passer til alt.

• Dagbladets vinanmeldelser finner du her.

(Dagbladet): Champagne har vært laget i bortimot 300 år. Bare navnet alene varsler fest.

Si velkommen med de edleste av bobler og du setter standarden for enhver fest.

For dyrt vil du kanskje si, og velger en annen musserende vin i stedet.

Da skal du vite at boblene som får lov til å bære navnet fra AOC Champagne, krever mer arbeid og ofte dyrere lagring enn alle de andre etterlikningene.

  Munken Pérignon Champagnemetoden, med annen gangs gjæring på flaske, oppsto for lenge siden.

TIL NYTTÅRSFESTEN: Tarlant Brut Zero er en herlig knusktørr champagne, med utrolig bra pris, 256 kroner.
TIL NYTTÅRSFESTEN: Tarlant Brut Zero er en herlig knusktørr champagne, med utrolig bra pris, 256 kroner. Vis mer

Vinbønder oppdaget at under gitte omstendigheter spratt korkene ut av flaskene, og vinen boblet.

Benediktinermunken Dom Pierre Pérignon (1639-1715) regnes som «champagnens far».

Den vinglade munken fant ikke opp champagnen, men forbedret rutiner i vinmark og kjeller. Det var han som begynte å bruke ståltråd for å holde korken på plass.

Dom Pérignons vin var av høy kvalitet, og kunnskapen bredte seg til flere klostre i Champagne.

Den dag i dag er dette en av de beste, dyreste og mest prestisjetunge champagnene.

CHAMPAGNE. Grafikk: KJELL ERIK BERG
CHAMPAGNE. Grafikk: KJELL ERIK BERG Vis mer

Vi har tatt med to i vår test for å vise hva man kan nyte om man har arvet, vunnet eller bare tjener mye penger.

  Bunnfall Annengangsgjæringen kunne danne bunnfall som krevde dekantering av champagnen før servering.

Enken Nicole-Barbe Clicquot-Ponsardin fikk æren for å ha funnet opp en måte å fjerne bunnfallet fra annengangsgjæringen i flaska.

Antoine de Muller, en av enkens ansatte, fant opp metoden som kalles «remuage».

I korthet går det ut på at man snur og vender hver enkelt flaske slik at bunnfallet fra annengangsgjæringen samler seg øverst i flaskehalsen for seinere å bli fjernet og korket på nytt.

  Druene Druer som modner saktere, gir et kjøligere fruktpreg og mer komplekse aromaer. Det nyter druene i Champagne godt av.

Det kjølige klimaet gir en vanskelig, men optimal modning av druene. Resultatet er god balanse mellom sukker og syre.

SPRUDLENDE: Et godt glass kjølig champagne. Foto: MIGUEL MEDINA/ AFP PHOTO
SPRUDLENDE: Et godt glass kjølig champagne. Foto: MIGUEL MEDINA/ AFP PHOTO Vis mer

Champagne lages bare av druer dyrket innen det kontrollerte distriktet.

Pinot noir utgjør omtrent 39 prosent, meunier 33 prosent, mens chardonnay utgjør omtrent 28 prosent. Andre godkjente druer utgjør mindre enn 0,3 prosent.

Ved at skallet fjernes umiddelbart etter pressing gir det hvit vin også fra de to mørke druene.

Blander rød og hvit Noen lager rosé-champagne ved at det er skallkontakt i noen timer, men de fleste blander rød og hvit vin, noe som innen EU bare er tillatt for champagne.

Er champagne laget av hundre prosent chardonnay, kalles den Blanc de Blancs. Lages den av hundre prosent pinot noir, kalles den Blanc de Noirs.

Dagens test er mest ment som en invitasjon inn i boblenes verden.

Champagnehusene To av testens viner er overkommelig priset, og selv om både Tarlant Brut Zero og Dumangin 1er Cru Rosé Brut er å finne i bestillingsutvalget, vil du se på vinmonopolet.no at det er mange utsalg som har disse to i hyllene.

Tarlant Zero er eksempel på en av de mindre produsentene som lager spennende viner.

For de fleste av oss er det trygt, og veldig godt, å satse på et av de store husene.

Bollinger, Moët & Chandon, Lanson, Pommery, Taittinger og Veuve Clicquot Ponsardin er blant de mest kjente som har champagne i flere prisklasser. Velger du en av disse, blir du sjelden skuffet.

I det øverste sjiktet finner vi Dom Pérignon og Krug.

Serveres kjølig Uansett prisklasse skal champagne serveres mellom 8 og 10 grader, kaldere jo tørrere den er.

Champagne kan du servere til nesten all slags mat.

Til østers eller hummer kan en frisk Blanc de Blancs være utmerket. Prøv en Blanc de Noirs til fårikålen.

Til juleribba og pinnekjøttet velger du en champagne med solid frukt og høy syrefriskhet.

Test av champagne • CHAMPAGNE
Drappier Grande Sendrée Brut 2004
Varenr: 1438401 (BU) Poeng: 92 Pris: 390 Sødme: 2
Aroma: Ekstremt bra nese. Mandarin, aksasiehonning og gule epler, blandet med blomster og krydder.
Smak: Flott balansert, med god lengde og rikhet. Perfekte bobler og årgangens stramhet.
Konklusjon: Er gogga (degorgert/omkorket) i mars 2011, så den er fortsatt fersk og fin med et langt liv.
Passer til: Nytelse.

  Tarlant Brut Zero
Varenr: 4673801 (BU) Poeng: 89 Pris: 256 Sødme: 1
Aroma: Herlig flott kjeks og bitter skallfrukt. God syrlighet.
Smak: Syrlig og stram, med flott lagringspreg og nydelig lengde.
Konklusjon: Herlig knusktørr champagne, med utrolig bra pris.
Passer til: Jul, nyttårsfest og når som helst til aperitif.

Dom Pérignon Oenotheque 1996
Varenr: 5318101 (BU) Poeng: 95 Pris: 2399 Sødme: 2
Aroma: Stram sitruskarakter, fin dybde av hasselnøtter og et snev av tørket frukt, samt krydder.
Smak: Stram, syrlig og rik, med et potensial for lagring som er uforløst. Tålmodighet vil gi mye, om du har mulighet.
Konklusjon: Denne ligger 13 år i kjelleren mot 7 år for den vanlige Dom Pérignon. Det skal gi en langt større kompleksitet og dybde, pluss en mengde andre ting. Fra den merkverdige årgangen 1996.
Passer til: Ti år til i kjelleren.

Dom Perignon 2002, Brut
Varenr: 232101 (BU) Poeng: 91 Pris: 999,90 Sødme: 1
Aroma: Kompleks og svært rik, men tett Dom Pérignon med massevis av sitrus. Hasselnøtter og løvverk, samt skall av grønne epler.
Smak: Stram og ikke så fyldig som først antatt, men sitter godt. Jeg tenker på lagring og dekantering.
Konklusjon: Tøff og rik Dom Pérignon, som selv etter ni år har masse å gå på.
Passer til: Mat, og takler mer enn du tror. Selv en kylling, kalv eller svinefilet ville gått bra.

DOM PERIGNON:  Fortsatt en av de beste, dyreste og mest prestisjetunge champagnene.
DOM PERIGNON: Fortsatt en av de beste, dyreste og mest prestisjetunge champagnene. Vis mer

Dumangin 1er Cru Rosé, Brut
Varenr: 1526401 (BU) Poeng: 87 Pris: 269,90 Sødme: 2
Aroma: Villbringebær og snev av jordbær og røde epler.
Smak: Fin lett bitterhet med syrlige bær og fin, lett eiket karakter.
Konklusjon: Herlig, flott, enkel og god rosé.
Passer til: Perfekt til aperitif og daten på nyttårsaften.

ROSÉ: Dumangin 1er Cru Rosé Brut er perfekt til aperitif og daten på nyttårsaften.
ROSÉ: Dumangin 1er Cru Rosé Brut er perfekt til aperitif og daten på nyttårsaften. Vis mer