BOUVETØYA: Bouvetøya i Sørishavet er norsk territorium, og verdens mest avsidesliggende ubebodde øy. Om du vil unngå forkjølelsesviruset må du ifølge reiselege Gunnar Hasle flytte hit eller en tilsvarende avsidesliggende øy, men da vil du garantert bli forkjølet når du kommer sammen med folk igjen. Foto: SCANPIX ARKIV
BOUVETØYA: Bouvetøya i Sørishavet er norsk territorium, og verdens mest avsidesliggende ubebodde øy. Om du vil unngå forkjølelsesviruset må du ifølge reiselege Gunnar Hasle flytte hit eller en tilsvarende avsidesliggende øy, men da vil du garantert bli forkjølet når du kommer sammen med folk igjen. Foto: SCANPIX ARKIVVis mer

- Skal du unngå smitten må du flytte til Bouvetøya

Blir du lett forkjøla nå du kommer hjem fra ferie?

(Dagbladet):• Send inn dine spørsmål til Dagbladets reiseeksperter. 

Blitt forkjøla etter noen deilige dager i varmere strøk? Du er i så fall ikke alene.

I en e-post til Dagbladets reiseeksperter forteller Kirsti at hun akkurat har kommet hjem fra ei uke på Madeira:

- Der var det godt og varmt, men i tradisjonen tro etter turer til Syden ble jeg forkjøla og febersyk omtrent med det samme vi landet på Gardermoen, skriver hun.

Kirsti vet om mange som opplever dette, og det hjelper heller ikke å kle seg godt umiddelbart man er tilbake i Norge.

- Er det noen tips og enkle tommelfingerregler for hvordan vi skal unngå å bli dårlige når vi kommer tilbake til kjølige Norge etter ferien? spør hun.

Kommer til kort Når det gjelder forkjølelse ser det ut til at legevitenskapen har en større utfordring enn den kan klare, forteller Dagbladets reiseekspert og reiselege ved Reiseklinikken Gunnar Hasle.

- AIDS-gåten ble løst på noen få år, SARS-gåten på noen få uker. Men vi har ingen medisiner som kan forebygge eller kurere forkjølelse og heller ingen vaksine, sier han.

Dessverre er det heller ingen helseråd som hjelper, og det finnes heller ikke naturmedisiner med dokumentert effekt, fortsetter han:

- Forkjølelsesvirus er veldig smittsomt. Om du skal unngå smitten må du flytte til Bouvetøya eller noe sånt, men da vil du garantert bli forkjølet når du kommer sammen med folk igjen, sier Hasle.

For de som ikke visste det fra før: Bouvetøya blir ifølge Store norske leksikon ofte kalt jordens mest ensomme øy, og Wikipedia skriver at øya er verdens mest avsidesliggende ubebodde øy.

Med andre ord, de fleste vil nok foretrekke en forkjølelse framfor et evig opphold her. 

Vaksine på safari Mange lurer på hvilke vaksiner de trenger når de skal ut å reise. En av dem er Sissel, som i en e-post forteller at hun skal til Kenya.

Fra Nairobi går først turen ut på safari, før de har siste stopp i Mombasa.

- Vi er vaksinert mot hepatitt A, kolera og gulfeber - ikke min man som er over 60 år, skriver hun til Dagbladets reiseeksperter.

Nå lurer hun på hvor stor risikoen er for gulfeber, hva som er bivirkningene av malariapillene, og hvor stor risikoen er for å få malaria om de ikke bruker piller.

- Er det andre ting vi må passe på? avslutter Sissel.
 
65-årsgrense Dagbladets reiseekspert og reiselege ved Reiseklinikken Gunnar Hasle, forteller at det er 65 år som er aldersgrensen for når man begynner å overveie å ikke gi vaksine mot gulfeber på grunn av alderen.

- Om du er under 65 år, og ingen andre kontraindikasjoner foreligger, bør du ta vaksinen, sier han.

Personer over 65 år kan få en fritakelsesattest av legen, som forhåpentligvis kontrollørene i Afrika vil akseptere, forteller han.

Kan nektes innreise - Risikoen for å få gulfeber under reisen er svært liten, men det er jo nettopp fordi man passer på å vaksinere folk at sykdommen er sjelden hos reisende, sier Dagbladets reiseekspert.

I prinsippet kan du nektes innreise om du ikke har vaksinen. Gulfeber er forøvrig ikke noe lite helseproblem i verden:

Ifølge Hasle registreres cirka 200 000 tilfeller og 30 000 dødsfall hvert år, de fleste i Afrika.

Malaria i Norge - Når det gjelder malaria er det kanskje 700 000 dødsfall pr. år i Afrika, sier reiselegen.

De siste årene har det vært i gjennomsnitt seks tilfeller av malaria hos reisende fra Norge som har vært i Øst-Afrika.

- Rundt halvparten av disse var afrikanere på besøk hos familie, så igjen er risikoen liten for norske turister, sier han.

REISELEGE: Gunnar Hasle (56) er lege og zoolog, og driver Reiseklinikken i Oslo som har over 11 000 reisemedisinske konsultasjoner i året. Hasle kan svare på alt om reisevaksiner, sykdommer man kan pådra seg under reise, og hvilke sykdommer man bør ta hensyn til når man skal ut og reise. Foto: HANS ARNE VEDLOG
REISELEGE: Gunnar Hasle (56) er lege og zoolog, og driver Reiseklinikken i Oslo som har over 11 000 reisemedisinske konsultasjoner i året. Hasle kan svare på alt om reisevaksiner, sykdommer man kan pådra seg under reise, og hvilke sykdommer man bør ta hensyn til når man skal ut og reise. Foto: HANS ARNE VEDLOG Vis mer

Malaria er en farlig sykdom, men ifølge Hasle har vi effektive midler til å forebygge den.

- Hvis reisen varer under en måned går jeg ut fra at de fleste bruker Malarone, som knapt har nevneverdige bivirkninger. Det er heller ikke behov for malariamedisin i Nairobi, sier han.

Husk barnevaksiner - Til spørsmålet om det er andre ting man bør passe på er svaret ja, sier Hasle.

Han trekker spesielt fram gyldig pneumokokk- og influensavaksine, dersom du over 65 år.

- Og selvfølgelig oppdaterte barnevaksiner - DTP og polio.

Vaksiner på Bali Neste leser er Camilla som skal til Bali i tre måneder.

- Når det kommer til vaksiner, bør jeg ta en japansk encefalitt-vaksine? spør hun i en e-post til Dagbladets reiseekspert.
 
Hasle viser til Folkehelseinstituttets (FHIs) anbefalinger:

- FHI anbefaler å ha oppdaterte barnevaksiner - difteri, stivkrampe, kikhoste og polio, som tas som en kombinasjonssprøyte. De anbefaler også hepatitt A- og tyfoidvaksine, sier han.

FHI anbefaler ikke vaksiner mot kolera, hepatitt B og japansk encefalitt til dem som studere i tre måneder på Bali, ifølge reiselegen.

Denguefeber Vibeke har sendt en e-post til Dagbladets reiseeksperter, etter å ha lest om dengufeber på Dagbladet.no.

Hun forteller at hun og familien var på en 14-dagers ferie i Thailand for tre år siden.

- Den ene tvillingjenta vår som da var seks år ble plutselig slapp og ville bare være inne. Hun ville ha klimaanlegget på, og hun orket hverken bade i bassenget eller i sjøen, skriver hun.

Jenta og Vibekes svigermor hadde fått masse myggstikk, og det var bare de som lå på det ene soverommet som fikk stikk.

Mistet hår - Da vi kom hjem så begynte hun å miste hår. Vi dro til legen, som påstod at hun hadde fått sykdommen flekkvis håravfall, skriver hun.

Nå lurer hun på om datteren har hatt denguefeber, og om det er mulig å finne ut ved prøver i ettertid om det faktisk var denne sykdommen.

Familien har også planer om en ny tur til Thailand?

- Er det noen forholdsregler vi kan ta? spør hun.

Mulig å teste I prinsippet er det mulig å teste med en antistofftest om hun har hatt denguefeber, forteller Gunnar Hasle.

- Det går ikke med den hurtigtesten vi bruker på Reiseklinikken. Uansett er det ikke så viktig å finne det ut nå, for det er ikke så farlig å få det på nytt når det har gått over tre år, sier han.

Når det er sagt - denguefeber gir et diffust håravfall, ikke slikt flekkvis håravfall som Vibeke beskriver - noe som ifølge Dagbladets reiseekspert en helt annen sykdom.

Resept på tur Siste e-post kommer fra Tor A. Han lurer på lurer på hvilke medisiner du trenger resepten til når du skal på ferie så du ikke blir fratatt medisinene på flyplassen.

Hva er generelt reglene for medisiner når man er ute og reiser, og for allergimedisin, p-piller og migrenemedisin spesielt? lurer han på:

- Selv bruker jeg voltaren jeg har fått på resept på grunn av knesmerter, skriver han.

Bruk orginalpakka Medisiner som ikke er A- eller B-preparater - narkotika og sterkere smertestillende og sovemidler - kan man ha med til eget forbruk på reiser uten problem, forteller Hasle.

- Husk å ha dem i originalpakning. A- og B-preprater til 30 dagers forbruk, kan medbringes innenfor schengenområdet med en egen attest som apoteket utferdiger, sier han, og viser til Legemiddelverkets hjemmeside

- I dette tilfellet kommer det an på hvilke medisiner du bruker mot migrene. Utenfor Schengenområdet vil jeg ikke anbefale å ta med A- og B- preparater uten å ha avklart det med innreiselandet på forhånd, avslutter Dagbladets reiseekspert.

• Les flere saker fra Dagbladets reiseeksperter her.