Skal du velge plast eller tre?

Mesterkokken er ikke i tvil.

VALGETS KVAL: Det viktigste er at skjærefjøla har en ren overflate. FOTO: Colourbox.no
VALGETS KVAL: Det viktigste er at skjærefjøla har en ren overflate. FOTO: Colourbox.no Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Før var det brødfjøl i tre som regjerte på kjøkkenbenkene. De siste årene er det kommet nye materialer, og plastfjølen har overtatt mer og mer.

Men for Geir Skeie, verdensmester i kokkekunst, er en tykk og solid trefjøl nesten like viktig som en god kniv. Og han foretrekker helt klart trefjøla fremfor plast.

- Kniven trenger et stabilt og rett underlag å kutte mot når jeg lager mat. Det må ikke være for hardt eller for mykt. Tre er perfekt til dette, men fjøla må være minst fire centimeter tykk og så stor som mulig, sier Geir Skeie.

Han understreker at en trefjøl kan høvles eller slipes ned når den har fått mange og dype knivspor, og den blir like fin igjen så lenge den ikke sprekker.

- Men en tykk trefjøl tåler mye før den slår sprekker. Jeg behandler den med vanlig matolje når den begynner å bli tørr, og vasker den med såpevann, sier kokken.

Rengjøring viktig Forsker Bjørn Christian Schirmer hos Nofima Matforskningsinstitutt bekrefter at mens det tidligere i stor grad ble brukt trefjøler, har det de siste årene vært en økning når det gjelder plast.

KORT LEVETID: Har plastfjøla fått hakk på overflaten bør den kastes, de kan lett bli smittebomber på kjøkkenet dersom de brukes til flere matsorter. FOTO: Niklas Hart
KORT LEVETID: Har plastfjøla fått hakk på overflaten bør den kastes, de kan lett bli smittebomber på kjøkkenet dersom de brukes til flere matsorter. FOTO: Niklas Hart Vis mer

- Det finnes egentlig ikke noen konklusjon om det er bedre med plastfjøler enn tre, sier Schirmer.

- Alt avhenger hva du bruker fjøla til. Gjelder det tørrmat er ikke bakterier et problem, men bruker du fjøla til for eksempel kjøtt, er det særs viktig med rengjøring. Det handler først og fremst om god hygiene på kjøkkenet.

Bjørn Schirmer sier at plast kan være enklere å rengjøre enn tre, dessuten tåler tre i utgangspunktet mindre enn plastfjøler.

-Tre er et porøst materiale og bakterier kan trekke inn i treet. Men plastfjøler med hakk og sår kan også bli smittekilder på kjøkkenet dersom de ikke rengjøres godt nok, og bør derfor kastes, sier forskeren.

Hakk samler bakterier Han understreker at det viktigste er at skjærefjøla ikke har hakk i platen, uansett om det er tre eller annet materiale. Da samler den ikke bakterier og er lettere å rengjøre.

Bjørn Schirmer vil ikke trekke frem en tresort fremfor en annen når det gjelder antibakterielle egenskaper.

ULIK BRUK: De fleste har sikkert fått det med seg; ikke bruk den samme fjøla til grønnsaker og kjøtt. FOTO: Colourbox.com
ULIK BRUK: De fleste har sikkert fått det med seg; ikke bruk den samme fjøla til grønnsaker og kjøtt. FOTO: Colourbox.com Vis mer

-Hva med bambus som skal ha gode antibakterielle egenskaper?

- Det er ikke gjort studier på om bambus egner seg bedre på kjøkkenbenken enn andre tresorter, så det er vanskelig å svare på.

- Hva foretrekker du selv, plast eller tre?

- Jeg bruker trefjøl til brød fordi den er mer behagelig. Trefjøla har mer vekt og sklir ikke på kjøkkenbenken. Til kjøtt, fisk og grønt bruker jeg rimelige plastfjøler med ulike farger, en farge til kjøtt, en annen til grønt. Jeg vasker plastfjølene i oppvaskmaskinen, og bytter dem ut cirka to ganger i året på grunn av hakk og slitasje.

Furu og eik gir bakterieresistens Ifølge Norsk Treteknisk Institutt ble det i en undersøkelse i regi av nordiske forskningsorganisasjoner (2002) konkludert med at tre er et hygienisk materiale som er lett å rengjøre.

Sammen med rapporten Fokus på tre fremkommer det at enkelte tresorter på flere områder er mere hygieniske enn plast. Furu og eik viser seg å ha gode egenskaper mens bøk, ask og lønn viser seg å ha dårligere egenskaper mot bakterievekst.

Fuktige overflater gir bakterievekst Ifølge rapporten "Fokus på tre" er det observert meget høye bakterietall på tre og plast når overflatene er fuktige. Så lenge fuktigheten vedvarer, vil det i utgangspunktet ikke være stor forskjell på bruk av tre eller plast. Overflatene bør derfor være tørre før de brukes til matlaging.

SOLID FJØL: - Invester i en solid skjærefjøl i tre, den kan slipes når hakkene blir dype og du kan ha den lenge, mener mesterkokk Geir Skeie.  FOTO: Paal-Andre Schwital
SOLID FJØL: - Invester i en solid skjærefjøl i tre, den kan slipes når hakkene blir dype og du kan ha den lenge, mener mesterkokk Geir Skeie. FOTO: Paal-Andre Schwital Vis mer

Rapporten henviser til laboratorieforsøk som viser at tre ikke er dårligere hygienisk sett enn andre materialtyper når det kommer i kontakt med mat. Og nettopp fordi tre er et porøst materiale, tørker det fortere enn plast og dermed dør bakteriene raskere ut.

Les også
Slik planlegger du kjøkkenet
La deg inspirere av våre interiørbilder

Saken ble opprinnelig publisert på Klikk.no. Les her.

Tips for skjærefjøler

  • Overflaten bør være tørr før du bruker den til matlaging.
  • Rengjør med alminnelig oppvaskmiddel, skyll med så varmt vann som mulig.
  • Bruk et skjærebrett til grønnsaker og et annet til kjøtt og fisk .
  • Kokk Geir Skeie anbefaler å helle salt på trefjøla slik at saltet trekker bakterier ut.
  • Kast plastfjøla hvis den har dype riper.
  • Skaff deg en solid trefjøl, den kan slipes når sårene blir dype.
  • Vask plastfjøla i oppvaskmaskinen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer