EKSPLODERTE: En av de fire motorene på Air France-flighten fra Paris til Los Angeles 30. september ble sterkt skadet og deler av den falt ned over Grønland. Ingen ble skadd, og flyet - med over 500 mennesker om bord - landet trygt i Canada. Foto: NTB Scanpix
EKSPLODERTE: En av de fire motorene på Air France-flighten fra Paris til Los Angeles 30. september ble sterkt skadet og deler av den falt ned over Grønland. Ingen ble skadd, og flyet - med over 500 mennesker om bord - landet trygt i Canada. Foto: NTB ScanpixVis mer

Air France

Skal fly verdens største passasjerfly fra Canada til Paris med en motor i manko

Mistet deler av motoren over Grønland.

30. september opplevde nær 500 passasjerer på en Air France-flyvning fra Paris til Los Angeles noe som mange oppfattet som særdeles ubehagelig: En av de fire motorene på Airbus A380-flyet kollapset.

VANSKELIGE ARBEIDSFORHOLD: I Düsseldorf fikk Emirates-piloten en tøff oppgave med å lande flyet i sterk vind. Video: CNN Vis mer

Passasjerne beskrev det som et kraftig smell, etterfulgt av sterke skjelvinger i flyskroget før kapteinen stengte ned den skadde motoren og stabiliserte kjempeflyet.

Deler av motoren falt ned, og ble senere funnet av helikoptermannskaper på isen på Grønland.

Flyet, som er verdens største passasjerfly, landet trygt etter en drøy times flytur med tre motorer på flyplassen ved Goose Bay i Canada. Ingen av de 496 passasjerene eller noen i mannskapet på 24 personer ble skadet.

Berømmet pilotene

Air France berømmet i en uttalelse sine erfarne piloter som håndterte situasjonen perfekt, og understreket at det aldri var fare da denne maskinen er konstruert for å kunne fly med minst en motor i manko.

Og nettopp det vil bli bevist med det første.

Air France akter nemlig å fly maskinen hjem til Paris uten å erstatte den ødelagte motoren, melder det norske nettstedet hangar.no.

Har trent i simulator

Kun tre piloter og to teknikere skal befinne seg i flyet på denne turen.

Disse har de siste dagene trent på oppdraget i simulator, og en pilot har på Twitter lagt ut en beskrivelse av hvordan flyvningen skal gjennomføre med bare tre aktive motorer.

Det er ikke kjent eksakt når flyet skal ta av fra Goose Bay.