Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Tema

Mer
Min side Logg ut

Skal ha vært så bra at straffedømte søkte seg hit for å sone

Her er det vanlig med treretters på cella.

• Flere reisesaker på db.no/reise.

STORD (Dagbladet): Det meste handler om oljeindustri på Stord, og at folk farer forbi i bilene sine, på vei til eller fra Bergen og Stavanger, eller Haugesund.

Noen tar en stopp for å avlegge et besøk i Fengselet.

LANGBORD: Utenfor cellene kan du spise ved langbord. Foto: OLE C.H. THOMASSEN
GITTER: Vindusgitteret lar sola lage mønster på vegger og gulv. Foto: OLE C.H. THOMASSEN
FENGSELSMENY: Velg mellom en treretter eller en seksretter, du blir mett nok uansett. Foto: OLE C.H. THOMASSEN
FORRETT: Gratinert sjøkreps med frisk salat og gulrotpuré. Foto: OLE C.H. THOMASSEN
HOVEDRETTEN: Urtebakt steinbit med sauce vierge og kremet spinat. Foto: OLE C.H. THOMASSEN
DESSERT: Jordbær i variasjoner. Foto: OLE C.H. THOMASSEN
SPRITEN: Bak lås og slå står de sterkeste dråpene. Foto: OLE C.H. THOMASSEN
VOKTERNE: Kjøkkensjef Carina Horvei (24) og hovmester Odd Einar Berdal (39) passer på at gjestene får et hyggelig fengselsopphold. Foto: OLE C.H. THOMASSEN

For fengselet på Stord er noe helt for seg selv og absolutt verdt en liten omvei.

I kommunesentret Leirvik ble det solide fengselet med 11 celler oppført i åra 1860 til 1863. I omtrent hundre år ble bygningene brukt til sitt opprinnelige formål.

Den siste fangevokteren var Bertinus Larsen, bare kalt «Tinusen». Han var kjent for å stelle godt med fangene. Kona var kokke i fengselet. Fru Larsens fengselskost var av det bedre slaget. Så god var maten at fengselet i Leirvik bare gikk under navnet «Hotel Tinus».

SPRITEN: De sterkeste dråpene står bak lås og slå. Foto: OLE C.H THOMASSEN
SPRITEN: De sterkeste dråpene står bak lås og slå. Foto: OLE C.H THOMASSEN Vis mer

Det skal faktisk ha vært så bra at straffedømte søkte seg hit for å sone.

Derfor er det ikke mer enn rett og rimelig at bygningene i dag huser Fengselet mat og vinkjeller. Maten er også i dag det som gjør stedet populært - ved siden av at lokalene er noe helt for seg selv.

Og har du spist her, kan du sjokkere folk med at du har sittet i fengselet på Stord.

VOKTERNE: Kjøkkensjef Carina Horvei (24) og hovmester Odd Einar Berdal (39) passer på at gjestene får et hyggelig fengselsopphold. Foto: OLE C.H THOMASSEN
VOKTERNE: Kjøkkensjef Carina Horvei (24) og hovmester Odd Einar Berdal (39) passer på at gjestene får et hyggelig fengselsopphold. Foto: OLE C.H THOMASSEN Vis mer

Vi snakker om et spisested med særpreg. Fengslende og originalt.

- Vi er vel den eneste skikkelige turistattraksjonen her på Stord, skryter hovmester Odd Einar Berdal, etter å ha gitt oss en skikkelig innføring i fengselshistorien på stedet.

- Det er blitt veldig populært å spise på cellene, men vinterstid er det varmere å spise i lokalene nede i kjelleren.

En nennsom restaurering gjorde det mulig å få lagt ned varmekabler i gulvene.

Utenom turister, som kommer hit til Stord bare for å spise i fengselet, er det lokalfolk og ikke minst folk fra oljeindustrien som er kundegrunnlaget.

Vi skal spise oss gjennom en treretters ved lunsjtider. Først kommer sjøkreps, som er blitt en populær forrett. Dette er en utmerket råvare som etter hvert er blitt lett tilgjengelig for folk flest. Spanjolene kaller den norsk hummer, noe som speiler det latinske navnet til denne delikatessen, Nephrops norvegicus. I fengselet får vi den servert gratinert, med frisk salat og gulrotpuré.

Hovedretten er bastant. Et stort stykke breiflabb med urtecrust. Masse kløyvde stekte poteter med skall, kremet spinat og sauce vierge. Med andre ord en hovedrett av det sjenerøse slaget.

Desserten er også dimensjonert for dem som er glad i mat. Mye mat. Dagens tredje måltid er nemlig en variasjon av jordbær, en slags treretters dessert på en lang brygge av et fat. En verdig slutt på en treretter til bli stappmett av.

Vi ble løslatt mot moderat kausjon.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media