PEPPER TIL NYTTÅR: Arne Brimi ønsker Dagbladets lesere godt nytt år med en spennende oppskrift på helstekt ytrefilet stekt i brent pepper. Foto: METTE MØLLER
PEPPER TIL NYTTÅR: Arne Brimi ønsker Dagbladets lesere godt nytt år med en spennende oppskrift på helstekt ytrefilet stekt i brent pepper. Foto: METTE MØLLERVis mer

Skikkelig festmat uten for mye stress

Her er Brimis nyttårsmeny.

• Her finner du flere oppskrifter fra Arne Brimi.

HELSTEKT YTREFILET I BRENT PEPPER: Denne retten er inspirert av den gammeldagse pepperbiffen. Kjøttet får masse smak, og serveres med en nydelig saus som er enkel å lage. Foto: METTE MØLLER
HELSTEKT YTREFILET I BRENT PEPPER: Denne retten er inspirert av den gammeldagse pepperbiffen. Kjøttet får masse smak, og serveres med en nydelig saus som er enkel å lage. Foto: METTE MØLLER Vis mer

VIANVANG i Vågå (Dagbladet Endelig fredag):

LUNE BÆR I PORTVIN MED ISKREM: Brimi bruker hjemmelaget is, men ønsker du å kjøpe is, så finn en vaniljeis eller krokanis av god kvalitet. Foto: METTE MØLLER
LUNE BÆR I PORTVIN MED ISKREM: Brimi bruker hjemmelaget is, men ønsker du å kjøpe is, så finn en vaniljeis eller krokanis av god kvalitet. Foto: METTE MØLLER Vis mer

En salat med varmrøkt røye og norsk ost, helstekt ytrefilet i brent pepper og lune bær i portvin står på årets siste meny fra Arne Brimi. Han synes folk ofte har en tendens til å tenke for komplisert når de skal lage festmat.

FREDAGSKOKK: Dagbladets matekspert Arne Brimi har vunnet stor anerkjennelse for sin kokkekunst og har gitt ut flere bøker. Han driver nå stedet Vianvang (senter for matkultur) i Vågå i Oppland. Foto: METTE MØLLER
FREDAGSKOKK: Dagbladets matekspert Arne Brimi har vunnet stor anerkjennelse for sin kokkekunst og har gitt ut flere bøker. Han driver nå stedet Vianvang (senter for matkultur) i Vågå i Oppland. Foto: METTE MØLLER Vis mer

- Det er viktig at folk tør å være vertskap, og at de har tid til å være vertskap. Det skal ikke være stress å ha gjester. Sats på enkle og krystallklare smaker, og bruk tid på å velge gode råvarer, sier Brimi.

Han er i gang med å sette sammen en salattallerken med varmrøkt røye, en råvare som kokken er svært glad i.

- Maten skal være skikkelig. Ikke for mye jobb, men med mye smak. God mat trenger ikke være så avansert, og det er fint hvis det meste kan lages i stand i god tid før gjestene kommer, mener Brimi.

Røye til forrett Han serverer gjerne røye eller ørret som forrett før gode kjøttmiddager.

De varmrøkte røyefiletene til dagens salat har han røkt i en enkel turrøyker, en liten boks som kan settes både over bålvarme eller et gassbluss.

Har du ikke en slik turrøyker, kan du fint lage salaten med ferdigrøkt fisk av god kvalitet og lune den litt på svak varme før servering.

- Lun noen skiver av god, norsk ost også. En god ridderost eller min favoritt, rød kjerringøyost, smaker fenomenalt på denne salaten, sier Brimi.

Helstekt ytrefilet Som hovedrett til nyttårsaften har han valgt et godt stykke ytrefilet av storfe.

Her er også kvaliteten på kjøttet viktig, og ekstra mye smak får det når det rulles og brunes i masse brent pepper før kjøttet stekes ferdig på 200 grader varm stekeovn.

- Dette er en idé inspirert av den gammeldagse pepperbiffen. Fyll ei stekepanne med hel, svart pepper, og stek på litt over middels varme til pepperen er så stekt at den kan smuldres opp. Vend så kjøttet i pepperen før du bruner det. Etterpå koker du ut panna med rødvin og fløte, og du får en enkel og god saus, sier Arne Brimi.