OPTIMALT: Kajsa (8 1/2), Line M. Strøm, Mille (6 1/2), Nanna (6) og Espen Strøm, har tatt turen til hytta i Trysil fra Elverum. Foreldrene mener det beste med Trysil er at det er så oversiktlig, og at de største barna klarer seg fint alene i bakken. Foto: THOMAS RASMUS SKAUG
OPTIMALT: Kajsa (8 1/2), Line M. Strøm, Mille (6 1/2), Nanna (6) og Espen Strøm, har tatt turen til hytta i Trysil fra Elverum. Foreldrene mener det beste med Trysil er at det er så oversiktlig, og at de største barna klarer seg fint alene i bakken. Foto: THOMAS RASMUS SKAUGVis mer

Skiløyper for alle i Trysil

Vi har testet landets største skianlegg.

(Dagbladet): Klokka er 09.30 lørdag morgen. I Trysil i Hedmark står termostaten på fem minus.

Over hodene på hundrevis av hjelmer som allerede har tatt turen opp i bakken, ligger et knallblått teppe av en himmel.

Sola leker diskokule med den glitrende snøen som har falt det siste døgnet. En tekstmelding fra samboer i Oslo tikker inn klokka ni førtiseks: «Fy f ... for et vær ... du er så heldig ass!!».

7,1 mil med løyper Skibygda Trysil viser fram sin aller gjeveste side denne lørdagen, og gjør det vanskelig å ikke bli betatt.

Borte er gårsdagens sure vind og grå himmel. Her ligger 71 kilometer med nypreparerte løyper klare til å erobres, fordelt på tre sider av fjellet og 66 nedfarter.

FULL FRES I TRYSIL: På dager som denne har en alpinist lite å klage på. Skyfri himmel, en iskald natt, og mengder med snøfall dagen før, har gjort forholdene optimale. Foto: THOMAS RASMUS SKAUG
FULL FRES I TRYSIL: På dager som denne har en alpinist lite å klage på. Skyfri himmel, en iskald natt, og mengder med snøfall dagen før, har gjort forholdene optimale. Foto: THOMAS RASMUS SKAUG Vis mer

Det gjør skianlegget til landets største. Med omkring to og en halv timers kjøretid fra Oslo, er destinasjonen overkommelig for et dagsturbesøk for store deler av befolkningen.

Luksus på menyen I 2009 åpnet Radisson Blu Resort Trysil et gigantisk - i relativ målestokk - resorthotell her. I Fageråsen, på motsatt side av fjellet, er et tilsvarende luksuriøst hotellbygg underveis.

Det utbygges og utvides - og det trengs. Denne marshelga ble hotellene fullbooket flere uker i forveien.

Artikkelen fortsetter under annonsen

For en del holder det ikke med furupanel, 70-tallssofaer og hyttekos lenger. Nå er luksus ønsket på menyen. Da er det greit å ha litt å velge i.

Lek med «Smottene» Med grensa mot  Sverige øst i Trysil, er det ikke rart det er nesten like mange svenske som norske stemmer å høre rundt omkring i anlegget.

Noen modige dansker har også tatt turen til bygda, som har et løypenett med noe som passer for ethvert nivå.

Her ligger de svarte, bratteste løypene side om side med barnevennlige blå, noe som gjør det noen hakk lettere å holde kontroll på hele familien.

Gjennom barneaktiviteter som «Smottene»; eventyrfigurer som er på plass i bakken og arrangerer aktiviteter for de minste, er det også mulig for foreldre å få seg en velfortjent hvil eller en skitur i utfordrende terreng.

Løyper for alle Terrengpark, kuleløyper, barneløyper, bratte heng, skogsløyper og løyper på snaufjellet finnes her, og på en dag som denne er også det dype, myke pudderet lett å spore opp - i alle fall på formiddagen.

I null grader og sol er det ikke fritt for at en må finne seg i å stå som sild i tønne foran stolheisene når klokka nærmer seg tolv.

De varierte løypene gjenspeiles i turistdemografien; her er barnefamilier, unge voksne, eldre med barnebarna og ikke minst store grupper på firmaturer.

Mens Radisson Blu Resort Trysil nærmest er fylt til randen av tre slike grupper denne helgen, er private og leide hytter og leiligheter en gjenganger blant familier og mindre vennegjenger på tur.

Hopp og bratte bakker - Det beste med Trysil er at det er så deilig vær, bratte bakker og masse hopp, sier Kajsa (8 ½).

Hun er med familien på hytta i helga, og er akkurat på tur ut for å teste løypene igjen etter en rast på tunet til serverings- og afterskistedet Knettsetra, som ligger midt i bakken og vrimler av mennesker.

Her er det lett å snuse seg fram til spesialiteten; hamburgere i ymse former, og en svak eim av malt siver inn i neseborene.

På utvalgte kvelder i uka er det fonduekveld her, og de kveldene heisene er stengt, blir gjestene hentet og kjørt opp i beltevogn.

Nesten aldri kø Line M. Strøm, mor til Kajsa, har med seg mann og fem unger fra Elverum.

SLAGER: Kjøkkenet på Knettsetra kjører ut hundrevis av burgere i helgene. Foto: THOMAS RASMUS SKAUG
SLAGER: Kjøkkenet på Knettsetra kjører ut hundrevis av burgere i helgene. Foto: THOMAS RASMUS SKAUG Vis mer

Hytta sør i Trysil har de bare hatt siden jul, men den blir flittig brukt.

- Det er så mange tilbud her. Vi er stort sett i alpinområdet. Det er et lett tilgjengelig og stort område, og de største barna kan kjøre alene. Også er det aldri kø, sier hun.

PÅ VENNINNETUR: Heidi Rosenvinge (f.v), Caroline Öhman, Monica Indredavik, Gry H. Kaasa, Tone H. M. Sagen og Anita Kjos, leier leilighet i anledning årets faste jentetur. - Men til neste år ønsker vi oss to bad, ler gjengen. Foto: THOMAS RASMUS SKAUG
PÅ VENNINNETUR: Heidi Rosenvinge (f.v), Caroline Öhman, Monica Indredavik, Gry H. Kaasa, Tone H. M. Sagen og Anita Kjos, leier leilighet i anledning årets faste jentetur. - Men til neste år ønsker vi oss to bad, ler gjengen. Foto: THOMAS RASMUS SKAUG Vis mer