Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Tema

Mer
Min side Logg ut

Skistedet Åre har hele 65 restauranter

Her kan du både stå på ski og bli mett.

• Flere reisesaker på db.no/reise.

(Magasinet Reiselyst): Det er hit men ikke lenger. En nokså anonym dør, og en like alminnelig trapp, har ført ned til et kjellerlokale med stoler og et digert bord, og en glassvegg i enden av rommet.

Der inne er Buustamons brenneri, hvor det lille hotellets egen akevitt, vodka og krydderdram blir brent og tappet på flasker.

Alt sammen er lett synlig fra kjellerlokalet hvor de av og til arrangerer spritsmaking. Men inn til selve brenneriet får du ikke lov til å komme.

Det nakne rommet med aluminiumstanker er strengt «no go area», midt i den svenske fjellskogen.

PUST I BAKKEN: En stund med fotvarming foran peisen er helt riktig resept etter en halv dag i bakken, mener Sofia Unosson, broren Robert Unosson og Yonna Lövgren. Foto: GJERMUND GLESNES
STRENGT FORBUDT: Bare autoriserte får lov til å komme inn i selve brenneriet i kjelleren under Buustamons fjällgård i Åre. Kjellermester Lotta Florin har selvfølgelig adgang. Foto: GJERMUND GLESNES
RÖD STUGA: Selv etter flere utbygginger er huset tro mot den opprinnelige stilen. Kjernen i fjellgården er tross alt et gammelt tømmerhus fra 1880. Foto: GJERMUND GLESNES
ALDRI JUKS: Tomas Gustafsson bedyrer at kokkene på Buustamon aldri «har juksa lite» når maten blir servert. Her lages alt fra bunnen av, helst etter jämtlandske tradisjoner. Foto: GJERMUND GLESNES
DEKOR: Det er ikke bare tømmerveggene som setter stemningen inne på Buustamon. Her er også interiøret hentet fra helt andre steder enn Ikea. Foto: GJERMUND GLESNES

- Der inne er det skattefri sone, forklarer Lotta Florin, som driver Buustamons fjällgård sammen med søsteren Jeanette.

Doble låser Ifølge hotelleier og kjellermester Florin er Åres skattefrie sone på rundt 30 kvadratmeter og består av to rom. Og den er strengere atskilt fra resten av alpinkommunen enn de fleste militæranlegg.

De får ikke lov til å ha noen dør mellom smaksrommet og destilleriet. Vinduene er av uknuselig glass. Yttervinduet er sikret med jerngitter, og dørene inn til de to rommene har doble låser pluss hengelås.

Men bilder er det lov å ta. Når Lotta Florin går inn i brenneriet for å posere, tar det et par minutter med stadig slamring i dører før hun endelig dukker opp på motsatt side av glasset.

- Det er sju myndigheter som passer på oss. Hver desiliter sprit vi kaster fordi noe gikk galt, må vi gjøre nøye rede for, sier hun da hun er tilbake.

65 restauranter Svenskenes mest fasjonable skisted, Åre, har hele 65 restauranter, hvorav mange av svært høy klasse.

I fjor vinter fikk byen til og med et eget gastrohotell, Hotell Åregården, hvor du kan sette regningen fra åtte restauranter og barer på rommet.

SKIBAKKER I VERDENSKLASSE: Åre har 42 skiheiser og i alt 107 nedfarter, største høydeforskjell 890 meter.  Foto: HENNING LILLEGÅRD
SKIBAKKER I VERDENSKLASSE: Åre har 42 skiheiser og i alt 107 nedfarter, største høydeforskjell 890 meter. Foto: HENNING LILLEGÅRD Vis mer

Verdens 25. beste restaurant, Fäviken Magasinet, ligger også bare en halvtimes kjøring unna Åre.

- Jo visst kan du stå på ski i Åre. Men du kan også reise hit bare for å kose deg, sier Sonny Gustavsson i det nye gastrohotellet.

Eller du kan gjøre begge deler.

Tømmerstil Over bakkeplan består Buustamons fjällgård av to etasjer i koselig tømmerstil, hvor selv den nyeste fløyen fører stedets arv videre.

Den eldste delen er et tømmerhus fra 1880. Det ble flyttet hit opp, rundt 100 meter fra Åreskutans vestligste alpinbakke, før alpin-VM i 1954 der norske Stein Eriksen vant tre av fire gull.

Den gang var det mest vaffel- og kaffestue, med fire rom til overnatting i andre etasje. Seinere har antall rom blitt 12, og den White Guide-listede restauranten har 250-300 lunsjgjester en vanlig dag i vintersesongen.

PUST I BAKKEN: En stund med fotvarming foran peisen er helt riktig resept etter en halv dag i bakken, mener Sofia Unosson, broren Robert Unosson og Yonna Lövgren. Foto: GJERMUND GLESNES
PUST I BAKKEN: En stund med fotvarming foran peisen er helt riktig resept etter en halv dag i bakken, mener Sofia Unosson, broren Robert Unosson og Yonna Lövgren. Foto: GJERMUND GLESNES Vis mer

Omtrent like mange kommer til middag.

Jämtlandsk mat - Vi satser på klassisk jämtländsk mat, og lager alt fra bunnen. Vi koker vår egen buljong og kjøper hele elg. Når vi ligger der vi ligger, må ryktet jobbe for oss. Dette er ikke et sted folk snubler over, sier Lotta Florin.

På vei ut kan det imidlertid hende at du snubler litt. De har da ikke eget brenneri for ingenting. Her skal all maten fungere sammen med en dram.

- Til varmretten foretrekker mange vin. Men til forretten anbefaler vi i hvert fall snaps, sier Florin.

Robert Unosson sverger likevel til en halvliter der han varmer seg foran peisen sammen med søsteren Sofia og venninnen Yonna Lövgren.

- Kompisene våre fortalte oss at dette er det beste stedet i bakkene i Åre. Og foreløpig virker det bra, smiler han.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media