Skjønner du forskjellen på disse?

Forvirring blant bilistene.

SKILTFORVIRRING: Statens vegvesen har registrert at mange sliter med å skjønne forskjellen på skiltingen for punkt-ATK og streknings-ATK.
SKILTFORVIRRING: Statens vegvesen har registrert at mange sliter med å skjønne forskjellen på skiltingen for punkt-ATK og streknings-ATK. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Fram til 2009 fantes det bare én type fotoboks langs veiene i Norge, de såkalte punkt-ATK-ene som måler farten ved ett punkt. Føreren blir bøtelagt hvis farten i dette punktet er for høy. Punkt-ATK ble innført i 1988, og det finnes om lag 360 anlegg i drift.

Men sommeren 2009 ble en ny form for fotoboks-overvåking etablert i Norge, streknings-ATK. Denne teknologien består av to fotobokser som måler gjennomsnittsfarten på en gitt strekning - cirka 10 kilometers avstand mellom boksene. Føreren blir bøtelagt hvis gjennomsnittsfarten mellom de to punktene er for høy.

Ellers blir føreren ikke bøtelagt, uansett hvor høy farten er ved fotoboksene.

Streknings-ATK-ene har vist seg svært effektive sammenlignet med vanlige fotobokser.

- Våre beregninger viser at streknings-ATK-ene er betydelig mer effektive enn de konvensjonelle punkt-ATK-ene med opp mot tre ganger større fartsreduksjon, sier Arild Ragnøy, sjefingeniør i Statens vegvesen.

I løpet av årets seks første måneder registrerte streknings-ATK-ene over 6000 fartsovertredelser og dro inn 6,7 millioner kroner i bøter, enda det per dags dato bare finnes 10 strekninger med gjennomsnittsmåling.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer