Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Pluss

Mer
Min side Logg ut
Du leser nå Dagbladet Pluss

Skjulte saltbomber kan gi deg høyt blodtrykk og hjerneslag

Vi spiser for mye salt, og ofte uten at vi er klar over det selv.

HOVEDKILDER: Brød og kjøttprodukter er hovedkildene til saltet vi spiser. FOTO: BENJAMIN A. WARD
HOVEDKILDER: Brød og kjøttprodukter er hovedkildene til saltet vi spiser. FOTO: BENJAMIN A. WARD Vis mer

Kroppen trenger noe salt, men langt mindre enn vi spiser. Med halvannet gram om dagen får kroppen dekket sitt behov.

Vi spiser i snitt sju ganger så mye.

- Det er ørsmå mengder kroppen trenger, vi trenger ikke tilføre salt i maten. Unntaket er helt ekstraordinære tilfeller, som de som løper maraton i høy varme eller noen som drikker ekstreme mengder vann - fem- seks liter om dagen, sier Mette Svendsen, klinisk ernæringsfysiolog ved Oslo universitetssykehus.

Salt består av natrium og er helt nødvendig for mange av kroppens reguleringsmekanismer, som væskebalansen og regulering av blodtrykket, forteller hun. Salt finnes naturlig i ubearbeidet mat.

For mye salt kan gi høyt blodtrykk. Høyt blodtrykk øker risikoen for hjerte- karsykdom, som hjerteinfarkt og særlig hjerneslag. Studier har vist at et høyt saltinntak kan i seg selv bidra til økning i blodtrykket.

VELKOMMEN TIL

Dagbladet Pluss – mer av virkeligheten

Takk for at du har kjøpt tilgang på Dagbladet Pluss
For å se alt du har tilgang til med ditt abonnement
anbefaler vi at du tar en titt på denne velkomstsiden


Du har allerede et gyldig abonnement.

For å se alt du har tilgang til med ditt abonnement, anbefaler vi at du tar en titt på denne velkomstsiden


Kjøpet ble avbrutt

Du valgte å kansellere kjøpet. Din konto ble ikke belastet. Vil du prøve igjen?