BETYR MYE: Hvordan spesialundervisningen organiseres betyr mye, mener Oslo-elev Tobias Fønsterlien som har lang egenerfaring med slik undervisning. På ungdomsskolen funket den dårlig, med for stor gruppe elever og for lette oppgaver. På videregående var han på gruppe med andre som hadde de samme utfordringene som ham selv. Det fungerte bra. Foto: Thomas Rasmus Skaug
BETYR MYE: Hvordan spesialundervisningen organiseres betyr mye, mener Oslo-elev Tobias Fønsterlien som har lang egenerfaring med slik undervisning. På ungdomsskolen funket den dårlig, med for stor gruppe elever og for lette oppgaver. På videregående var han på gruppe med andre som hadde de samme utfordringene som ham selv. Det fungerte bra. Foto: Thomas Rasmus SkaugVis mer

Utdanning

Skolenes hjelp til de faglig svakeste slaktes

Avviks-stempel, ekskludering, mindre trivsel og læring: Norsk forskning slakter spesialundervisningen i norsk skole.

Har du allerede abonnement?   Logg inn

Spesialundervisningen i skolen fungerer ikke slik den skal, avslører fersk forskning.

Funnene slår blant annet fast at elever med slik undervisning får et avviksstempel, blir ekskludert, får sosiale vansker, lavere trivsel og ikke får utnyttet sitt læringspotensiale.

Undersøkelsen Først del er en nettbasert surveyundersøkelse som kartlegger mange forhold rundt omtrent 2700 elever på klassetrinnene 5,6,8 og 9. Av disse får omtrent 200 spesialundervisning.Det er opplysninger fra elevene, foreldrene, lærere, skolen og fagprøver i matematikk og norsk.Svarprosentene særlig fra elever og kontaktlærere er godt over 80 prosent.Andre del er en observasjonsundersøkelse av 165 elever som får spesialundervisning, komplettert med intervju.Tredje del er en innsamling av supplerende kvalitative data i to stipendiatprosjekter.

- Systemet rundt spesialundervisningen fungerer ikke, sier skoleforsker Thomas Nordahl, professor i pedagogikk ved Høgskolen i Hedmark.

Dagbladet Pluss – mer av virkeligheten

  • Over 250 kvalitetsartikler hver måned
  • Prisvinnende reportasjer og avsløringer
  • Premium artikler innen stoffområder som bil, båt, trening, samliv, vin og reise
  • Tilgang til hele papiravisen og Magasinet PC/Mac, mobil og nettbrett
  • Tilgang til Dagbladets avisarkiv - fra 1869 til i dag
  • *Fornyes automatisk til ordinær pris etter gratisperioden (99 kr/mnd).
  • Alle abonnement fornyes automatisk når perioden utløper, men det er ingen bindingstid.
  • Du kan si det opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.
  • Ved å abonnere på Dagbladet Pluss, godtar du våre kjøps- og bruksvilkår.

Betal trygt med Visa eller Mastercard.

Har du allerede abonnement?
Logg inn