SMÅKAKER: Forskere ved Cornell University i USA ønsker å innføre 3D-printing av mat ved restauranter, storkjøkken og privatforbrukere. Bildet viser hvordan en 3D-printer fordeler småkakedeig. En ny og forbedret utgave av printeren er under utvikling. FOTO: Fab@home.
SMÅKAKER: Forskere ved Cornell University i USA ønsker å innføre 3D-printing av mat ved restauranter, storkjøkken og privatforbrukere. Bildet viser hvordan en 3D-printer fordeler småkakedeig. En ny og forbedret utgave av printeren er under utvikling. FOTO: Fab@home.Vis mer

Skriv ut din egen mat med 3D-printer

Snart mulig både ved resturanter og hos privatpersoner.

Fremdeles kan vi kose oss med gode oppskrifter av tradisjonell karakter, men snart kan ny teknologi sørge for at kokkeleringen skjer uten at vi trenger å løfte mer enn en finger.

Laboratoriet ved Cornell University i USA, som jobber med å utvikle mekanismen, ønsker ifølge tidsskriftet Fast Company å innføre utskrift av mat hos restauranter, storkjøkken og blant privatforbrukere.

Både kokker og ernæringseksperter er positive til utviklingen, og tror teknologien kan føre til et sunnere kosthold, dersom den ikke bare brukes til å produsere fastfood og snacks.

Blåkopierer kamsjell Tidligere har 3D-skrivere blitt omtalt som en mulig løsning for å skape større effektivitet i forbindelse med industriell design og fabrikasjon.

I april i år ble det kjent at forskere og studenter ved det amerikanske universitetet hadde lykkes med å utvikle 3D-printeren slik at man bare kunne koble den til datamaskinen, trykke «print» og lene seg tilbake og vente på maten. Forskerne printet ut spiselige ting av både sjokolade, ost, hummus, kalkun, muslinger og selleri.

De nyeste mat-skriverne kan produsere små romfergeformede kamskjell, nuggets og kaker . De kan også lage en solid hamburger, med flytende lag av ketchup og sennep, eller en vegetar variant ut i fra rå matvarer.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Matskriveren krever spiselig blekk og elektroniske tegninger. Maskinen skriver ut maten ved hjelp av flere kassetter, og tar for seg linje for linje til den ønskede formen er oppnådd.

- Den elektroniske kopien spesifiserer hvilke materialer som går hvor, og lager så å si en blåkopi av ordinære spiselige produkt, sier leder ved laboratoriet, Hod Lipson.

Nye middagsretter De som står bak prosjektet har utviklet en ny utskriftsteknikk som gjør at skriveren kan endre form og konsistens på maten som skrives ut. Flotte bakverk kan produseres i pyramideform og knakende god skinke i halvkuler. Utskrift av mat handler også om mer en dekorativ presentasjon. Det er fullt mulig å skape nye smaker og typer mat ved å variere de kjemiske egenskapene i innholdet.

- Dette er en utrolig utvikling innen design, og kombinasjonen av smaker, former og farger som kan oppnås enorme, forteller Lipson.

Laboratoriet ved Cornell har gått sammen med Det franske kulinariske instituttet for å skape nye matvarer og ulike former for eksisterende mat, med nye materialer. Ifølge lederne for prosjektet vil teknologien gjøre det lettere for kokker å være innovative, og skape retter som aldri før har eksistert.

Sunt kosthold Kjøkkensjef ved Homaro Cantu ved Moto restaurant i Chicago mener at varer som i dag ikke regnes som mat, vil bli mat i framtiden.

- Amerikanerne vil aldri slutte å spise cheeseburgere og pommes frites, dermed bør vi jobbe for å erstatte innholdet med sunne råvarer. Dessuten vil mennesker som ikke har ferdigheter til å lage sunn mat, få tilgang til et bedre kosthold, sier han.

3D-utskriften av mat har hovedsakelig vært basert på matvarer i flytende form som for eksempel smeltet sjokolade, ost og deig. Nå brukes også mat som ikke kan danderes fra en sprøyt, slik som kjøtt og grønsaker, ved å blande innholdet med våte ingredienser.

Les også:
Slik velger du riktig smarttelefon
Nå får du gratis GPS-navigasjon til mobilen
Appene som får deg i form
Her kan du søke blant 4000 oppskrifter

Saken ble opprinnelig publisert på Klikk.no. Les her.