Skulle du ønske at dette var deg?

Her er triksene som får deg hit på et blunk.

TYRKIA: Det er massevis av ledige plasser til de tyrkiske feriebyene. Her fra Kemer i Tyrkia. Foto: HÅKON MOSVOLD LARSEN/NTB SCANPIX
TYRKIA: Det er massevis av ledige plasser til de tyrkiske feriebyene. Her fra Kemer i Tyrkia. Foto: HÅKON MOSVOLD LARSEN/NTB SCANPIXVis mer

• Flere reisesaker på db.no/reise.

(Dagbladet): Det er ledige plasser til sol og sommer i Syden. Det dårlige været har ført til rekordinteresse for sydenreiser i juli.

Men det er fremdeles mulig å gjøre gode sydenkupp nå midt i høysesongen. Om du kan triksene.

Det ligger nesten 50 000 ledige julireiser til Syden ute på charterselskapenes nettsider og samlesider som for eksempel solfaktor.com
 
Mest til Tyrkia Akkurat nå er det spesielt mange ledige restplasser til Tyrkia hos de forskjellige reisearrangørene. Det er bygget ekstremt mange nye hoteller i Tyrkia de senere åra.

 MALLORCA:  Du kan fremdeles gjøre sydenkupp i juli. Her fra den populære Palma-stranda på Mallorca. Foto: JOHN TERJE PEDERSEN
MALLORCA: Du kan fremdeles gjøre sydenkupp i juli. Her fra den populære Palma-stranda på Mallorca. Foto: JOHN TERJE PEDERSEN Vis mer

Det betyr at du kan få de rimelige restplasser til Tyrkia akkurat nå.

Både til Alanya, Marmaris, Side, Kemer, Izmir, Dalaman og Kusadasi kan du få en restplass til under 4000 kroner, om du vil bytte ei uke med regn og skyer i Norge, med sol og badeliv i Syden.

Charterkupp Gjennomsnittet for en ukes charterferietur gjennom hele året ligger på 5500 kroner. Alt under dette kan karakteriseres som charterkupp. 

Charterselskapene har restplasser med direktefly fra hele landet om sommeren.

 TYRKIA:  Nå er det mange rimelige restplasser til Tyrkia. Foto: EIVIND PEDERSEN
TYRKIA: Nå er det mange rimelige restplasser til Tyrkia. Foto: EIVIND PEDERSEN Vis mer

Bor du i Oslo, sjekk restplasser også fra Rygge og Sandefjord Lufthavn Torp. Folk som bor i Østfold, bør sammenlikne med charterprisene fra Gøteborg.

Høysesong nå Hele skoleferien er høysesong for charterferier. Prisene er på topp, men du kan fremdeles gjøre sydenkupp nå.

Slik finner du de billigste reisene:

10 Syden-knep
1. Sammenlign prisene på reisenettsteder og hos de enkelte charterarrangørene.

2. Reisen blir billigere jo nærmere du kommer avreise. Er du raskt ute med å pakke kofferten og kan reise samme uke, gjør du de beste reisekuppene.

 RHODOS:  Det er fremdeles billig å spise og drikke i Hellas. Her på hotel Marie inne i Rhodos by, som vi byttet til siden vi ikke ville bo på golfhotellet til Ving.  Det kostet 100 euro ekstra å bytte hotell på uspesifisert reise. Foto: JOHN TERJE PEDERSEN
RHODOS: Det er fremdeles billig å spise og drikke i Hellas. Her på hotel Marie inne i Rhodos by, som vi byttet til siden vi ikke ville bo på golfhotellet til Ving. Det kostet 100 euro ekstra å bytte hotell på uspesifisert reise. Foto: JOHN TERJE PEDERSEN Vis mer

3. Charterselskapene legger ofte ut nye tilbud torsdager og fredager. Da må du sitte klar med bestillingen. Reisene går raskt unna.

4. Det går også an å melde seg på mailinglista til charterselskapene som har reisemål dit du vil dra, da får du tilbudene først og får tid til å diskutere og bestemme deg. (Du kan alltids melde deg av igjen når du har bestilt reisen.)
 
5. Uspesifisert er det rimeligste tilbudet. Det betyr at du ikke får vite hvor du skal bo før du kommer fram. Dette er hotell som ikke er fylt opp. Ofte er det lavere standard, men det kan også være hoteller som ligger usentralt i forhold til stranda, som for eksempel golfhoteller.

6. Finner du en uspesifisert reise, sjekk om arrangøren også har spesifisert hotell på samme sted med samme reisedato, og det samme flyet. Prisforskjellen er ofte bare noen hundrelapper og det er det verdt.

7. På flyplassen tilbyr noen av charterarrangørene deg å bytte til et annet og bedre hotell om du reiser uspesifisert. Det blir gjerne dyrere. Du må betale mellom  50 og 100 euro ekstra pr. person.

8. Ser du en billig sydentur, ha planer og avtaler klare og bestill med en gang. De beste kuppene går først unna.

9. Kun fly er det rimeligste alternativet. Når charterselskapene ikke fyller flyene, selger de ut bare flybillettene, omtrent en uke før avreise. Da kan du få flyreisen tur-retur for under en tusenlapp. Greit i juni og juli når det er enkelt å finne hotell på egen hånd. Vanskeligere i august og september, når hele resten av Europa har ferie.

10. Sammenlign charterflybilletter og lavprisflybilletter til de populære sydenreisemålene. Lavprisbillettene blir dyrere og dyrere jo nærmere du kommer avreisedatoen. Charterflybillettene blir billigere og billigere.

Sydenfellene: 1. Alle de oppgitte charterprisene er beregnet for to personer i dobbeltrom. For single blir det da rimeligere å se bort fra restplassene.

2. Uspesifisert anbefales ikke for barnefamiliene. Dere kan risikere å måtte bytte rom midt i ferien.

3. Du må fremdeles betale et tillegg for transport til og fra flyplassen på feriestedet. Cirka 180 kroner må legges til på feriebudsjettet for flyplasstransport. Mat ombord på flyet koster det samme, crika 180 kroner for tur-retur.

 ALANYA:  Det er massevis av ledige plasser til den tyrkiske feriebyen med den flotte Kleoatrastranda. Foto: ODD ROAR LANGE
ALANYA: Det er massevis av ledige plasser til den tyrkiske feriebyen med den flotte Kleoatrastranda. Foto: ODD ROAR LANGE Vis mer

Men vil du ha den absolutt billigste sydenreisen, gjelder det å vente til 18. august. Når skoleferien slutter er sydenprisene på det laveste.