Skulle lage nordisk guide - besøkte kun Oslo

Rebecca Burr, redaktør av den nordiske Michelin-guiden, innrømmer at de ikke besøkte restauranter utenfor Oslo.

- Vi gjorde nøye research på hvilke restauranter og byer vi skulle besøke utenfor hovedstedene. Denne gang var det Malmø og Århus som virket mest interessante og derfor nådde opp, sier Burr og legger til:

- Men det er gode muligheter for restauranter utenfor Oslo i fremtiden. Vi vet Norge har mye bra å by på, men vi tar dette steg for steg. Vi så på mange forskjellige muligheter, men endte altså opp med Malmø og Århus denne gangen.

Norges stjernekokker raser over at ingen restauranter utenfor Oslo ble tatt med.

- De har ikke fulgt mye med i timen, sier Eyvind Hellstrøm om Michelin.

- De burde vært i Bergen og Trondheim også. Det er forunderlig at de ikke klarer å gjøre en grundigere jobb når de lanserer en nordisk guide, de har mistet litt av sin troverdighet, sier Hellstrøm.

Liker veldig godt Maaemo
Rebecca Burr er kvinnen som deler ut Michelin-stjernene og har stor innflytelse på restaurantbransjen. Hun forteller at hun trives godt i Norge og liker det restaurantene har å by på.

- Norge har noen flotte restauranter og vi trives godt der. Jeg liker Maaemo veldig godt, det er virkelig en kvalitetsrestaurant. De har knekt koden på hvordan de skal tilfredsstille sine kunder og det har vært fullt hus de gangene jeg har vært der.

Maaemo beholdt sine to stjerner i Michelin-guiden da årets resultater ble offentliggjort torsdag.

- Det er en livlig restaurant, med en flott atmosfære. Og kjøkkenet er fokusert. De har lykkes med sitt arbeid og det viste de allerede da de gikk rett inn i guiden med to stjerner.
  Fått mer selvtillit
Burr forteller at Norge er bortskjemte med så mange gode råvarer, og at restaurantene har blitt enda flinkere til å utnytte dette.

- Norge har fantastiske råvarer, og spesielt fisk. Norske kokker har nesten hatt et romantisk forhold til norske råvarer tidligere, nå synes jeg de har fått enda mer selvtillit. Det er måten disse råvarene blir tilberedt på, hvordan smakene settes sammen og hvordan harmonien er som skiller restaurantene.

Den nordiske guiden tar for seg alle de nordiske landene. Sverige og Danmark har 18 restauranter hver med stjerne, Finland har fem og Norge har fire. Stockholm og København har tre restauranter hver med to stjerner, Maaemo er den eneste norske restauranten med to stjerner.

- Jeg har skjønt at det er en rivalisering mellom de nordiske landene og en diskusjon på hvilket land som er best. For meg er landene jevngode, jeg har ingen favoritt. Restauranter i alle tre landene har gode kvaliteter og forskjellige styrker. Så jeg kårer ingen vinner, ler Burr.
 
Smak og harmoni
Michelin-guiden gir kun stjerner for matopplevelsen og ikke atmosfære, service og pris.

- Jeg har fortsatt til gode å ha en dårlig opplevelse på en restaurant med så bra kvalitet på maten som restaurantene i Michelin-guiden har. Ofte kommer servicen og atmosfæren naturlig. Det viktigste for oss er uansett smaken og harmonien i maten.

Burr forteller at det er en vanskelig tid økonomisk for restaurantbransjen, men at hun allikevel nå ser en mer stabilitet på de gode stedene.

- Det er selvfølgelig synd at Bagatelle har forsvunnet, det er store sko å fylle. Men det er mange gode restauranter i Norden og vi ser en stabilitet på de beste restaurantene. Jeg tror ikke det finnes en bedre tid for en Norden-guide enn nå, og vi er veldig stolte av resultatet, avslutter hun.