SKUMMEL: Granateplekjerner gjør suppa en anelse «blodig». Effekten går hjem hos ungene og passer fint på Halloween Foto: URBAN FOOD
SKUMMEL: Granateplekjerner gjør suppa en anelse «blodig». Effekten går hjem hos ungene og passer fint på Halloween Foto: URBAN FOODVis mer

Skummel suppe du trygt kan servere ungene på Halloween

Kokkens barn har prøvd.

• Flere matsaker på db.no/mat

(Dagbladet): -Vi er klare. Det har faktisk gått i gresskar og ansiktsmaling mange dager, sier Bård Greni, tobarnsfar, kokk, primus motor for flere matfestivaler og innehaver av firmaet Urban Food.

Kona er makeup-artist. Selv leker han gjerne med maten, særlig nå om dagen.

Barna Frida (7) og Adrian (9) er villige prøvekaniner for mammas horror-sminke og pappas matpåfunn - akkurat nå med gresskar.

POPULÆRT : Ikke tro at ungene må ha annen mat. -Mange liker gresskar, sier kokk Bård Greni. Gresskarkjernerne forvandler han til sunne og populære snacks. Foto: URBAN FOOD
POPULÆRT : Ikke tro at ungene må ha annen mat. -Mange liker gresskar, sier kokk Bård Greni. Gresskarkjernerne forvandler han til sunne og populære snacks. Foto: URBAN FOOD Vis mer

-Barna synes at suppa er kjempegod. Med røde, «blodige» kjerner av granateple blir den ekstra barnevennlig, sier
Bård Greni, som gjerne skulle hatt blodappelsin til rådighet denne uka også.

Dessverre er det ikke sesong.

Feirer Greni og familien feirer Halloween med gode venner og har gjort det i mange år.

-Halloween er i ferd med å bli stort i Norge. Industrien har vært flink til å få det fram. Det skal ikke underslås. Samtidig er Halloween en anledning for voksne og barn til å være barnslige sammen, sier han.

Vi nordmenn ligger noen hakk bak briter og amerikanere når det gjelder gresskar, men nå kommer den fargerike grønnsaken for fullt også her.

BAKT : Superenkelt og supergodt. foto: URBAN FOOD
BAKT : Superenkelt og supergodt. foto: URBAN FOOD Vis mer

Selv har Greni vokst opp med gresskar.

-Jeg bor i Fredrikstad og har hytte på Torsnes. Hver gang vi kjørte forbi en gård med gresskar, lurte vi på hvor store de kom til å bli det året, sier han.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Han ser på gresskar, særlig de økologiske, som en form for supermat. Veldig sunt og ekstremt anvendelig.

Kjøttet, frøene, det aller meste kan brukes i et gresskar. Gresskar i salaten, gresskar bakt i ovnen, most til pure eller som chutney.

SUNT OG GODT : Gresskarkjerner kokt i saltvann, ristet og tørket. Foto: URBAN FOOD
SUNT OG GODT : Gresskarkjerner kokt i saltvann, ristet og tørket. Foto: URBAN FOOD Vis mer

Mulighetene er nesten uendelige.

Skal du hule ut gresskar til Halloween? Ta vare på innmaten og kjernene.

Nedenfor finner du oppskrift på barnevennlig gresskarsuppe og hvordan du kan gjøre kjernene om til sunne snacks.

Ikke prøvd gresskar før? Kanskje det er like før hele familien har fått en ny favoritt.

GRESSKARSUPPE
800 gr gresskar
1 stk løk
1 fedd hvitløk
8 dl kyllingkraft
2 dl kremfløte
Granateple
 
SLIK GJØR DU:
Skrell gresskar og løk, kutt i grove biter.
Finhakk hvitløksfeddet.
Fres alt i en kjele i ca 2 min før du heller på kraften.
Kok alt mørt og kjør det glatt på en blender eller med en stavmikser.
Ha i fløten og la det småkoke i ca 5 min.
Smak til med salt og pepper.
Rens granateple og strø over suppen.
 
GRESSKARSNACKS:
100 g gresskarkjerner
3 dl vann
1 ss olje eller smeltet smør
½ ts salt
Kokes i ca. 10 min
Tørkes på papir

HELT KLAR: Adrian (9) har gresskarelskende kokkepappa og mamma som er utdannet makeup-artist i USA. Slik blir det Halloween-feiring av. foto: URBAN FOOD
HELT KLAR: Adrian (9) har gresskarelskende kokkepappa og mamma som er utdannet makeup-artist i USA. Slik blir det Halloween-feiring av. foto: URBAN FOOD Vis mer

SLIK GJØR DU:
Skjær ut et lokk på gresskaret og grav ut frøene og det bløte vevet. NB: Bruk hansker.
Plukk frøene ut av vevet og skyll dem godt under rennende kaldt vann.
Gni frøene tørre med et glasshåndkle eller tørkerull.
Sett stekeovnen på 180 grader.
Lag en oljeblanding av salt og olje, bland dette godt med kjernene.
Liker du mer smak, kan du tilsette litt presset hvitløk eller annet krydder.
Fordel gresskarkjernene tynt utover på en stekeplate med bakepapir.
Stekes til de er blitt lett brune (ca. 15-25 min).
Snu kjernene av og til. Avkjøles på kjøkkenpapir.
 
BAKT GRESSKAR:
Skrell gresskaret og kutt i grove biter.
Legg bitene på et stekebrett og gni inn med olje, salt og pepper.
Bakes i ovnen på 185 grader til bitene er myke, ca 15-20 minutter.
For mer voksen smak: tilfør hvitløk og urter