Skvis mest mulig ut av PC-en

Det er mange gode grunner til å spare på strømforbruket på PC-en. Slik får du kontroll over strøminnstillingene i Windows 7.

Enten du har kjøpt en rå, bærbar spill-PC eller en liten og lett mini-PC, ønsker du trolig å kunne skvise så mange timer og minutter ut av batteriet som overhodet mulig.

Det er ikke altid du har en stikkontakt like rundt hjørnet.

Selv om denne guiden primært er for bærbare PC-er, kan det også være fornuftig å ta kontroll på strømforbruket fra den stasjonære PC-en.

I tillegg til at strøm spart betyr penger spart, kan strømsparing gi flere fordeler.

Du vil kunne oppnå redusert viftestøy og varmeutvikling.

I tillegg kan du gjennom strøminnstillingene få full kontroll på hva som skjer når batteriet går tomt og hva som skal skje når du lukker lokket til den bærbare.

Strømalternativene i Windows 7 gir mange muligheter til å spesialtilpasse maskinen til ditt eget bruk.

Men selv om vi tar utgangspunkt i Windows 7 i denne artikkelen, kan du bruke de aller fleste tipsene også i Vista.

Tre strømstyringsplaner

Innstillingene for strøm finner du ved å skrive «strømalternativer» i søkefeltet på startmenyen («Power options» hvis du har engelsk operativsystem).

Windows har forhåndsdefinert tre strømstyringsplaner du kan velge mellom; «Strømsparer», «Balansert» og «Høy ytelse».

Tanken er at du ved å gi avkall på noe av ytelsen, sparer på strømforbruket.

Velge du «Strømsparer», må du med andre ord regne med at maskinen yter noe dårligere enn den er laget for.

Ved å velge «Høy ytelse» vil du få maksimalt ut av maskinen din, og tilsvarende høyt strømforbruk.

For de fleste vil det fungere brukbart å velge mellom disse tre planene, og la det være med det.

Men tar du deg tid til å fininnstille planen til ditt eget bruk, er gevinsten strøm spart og en bedre brukeropplevelse.

Vi skal komme tilbake til hvordan du lager din egen strømstyringsplan, etter å ha sett på hvordan du kan fininnstille de ferdigdefinerte planene.

Bruk bryteren

Mange av justeringene du kan gjøre i strøminnstillingene har effekt når maskinen er i bruk, og kan dermed gi en dårligere brukeropplevelse.

Men den aller største strømgevinsten kan du som regel oppnå ved å hindre at maskinen bruker strøm når den uansett ikke er i bruk.

Det beste er naturligvis å skru av maskinen og trekke ut kontakten.

Hvis du har en stasjonær PC med ekstern skjerm, printer og annet utstyr, så husk at det meste bruker strøm også i stand-by.

Derfor kan det være en god idé å koble alt til en forgreningskontakt med bryter, så kan du kutte strømmen til alle enhetene på en gang.

Hvile, dvale og hybrid

Men det er også mye å spare på å la maskinen automatisk gå i hvile- eller dvalemodus når den ikke er i bruk.

I hvilemodus stoppes alle unødvendige operasjoner på maskinen, men det beholdes blant annet strøm på internminnet - slik at du kjapt kan gjenoppta arbeidet.

Fordelen er at det er raskt å starte en maskin fra hvilemodus.

Dvalemodus sparer mer strøm, fordi maskinen skrus helt av.

Alt du jobber med lagres på harddisken, slik at du kan gjenoppta arbeidet der du sluttet.

Ulempen er at det tar lengre tid å starte opp maskinen fra dvalemodus enn fra hvilemodus.

Hvis du ønsker at maskinen skal gå i dvalemodus i stedet for hvilemodus når den ikke er i bruk, må du inn i de avanserte strøminnstillingene, og lete under «Ventemodus».

Her velger du hvor fort maskinen skal gå i hvilemodus, og hvor fort den skal gå i dvale.

Det finnes også et tredje alternativ; hybrid hvilemodus.

Dette alternativet er hovedsakelig beregnet på stasjonære PC-er.

Ved Hybrid hvilemodus lagres alt arbeidet ditt på harddisken samtidig som maskinen går i hvilemodus. Dermed risikerer du ikke full krasj hvis strømmen skulle forsvinne når den står i hvilemodus.

Hybrid hvilemodus brukes automatisk i stedet for hvilemodus, hvis den er slått på under «ventemodus» i de avanserte strøminnstillingene.

Lag din egen plan

I tillegg til de tre ferdigdefinerte strømstyringsplanene, kan du som nevnt også lage din egen strømstyringsplan.

Dette gjør du ved å velge «opprett en strømstyringsplan» i venstremargen i hovedskjermbildet for strømalternativer.

Det eneste du trenger å gjøre er å gi planen et navn, og velge en av de forhåndsdefinerte planene som brukes som utgangspunkt.

Når du har laget planen blir den en eksakt kopi, som du deretter kan endre etter eget ønske.

Les også:

Slik får du raskere PC

Ekstrem strømsparing

Vi har i forbindelse med denne artikkelen forsøkt å teste hvor mye strøm vi klarer å spare ved å opprette en enda mer gjerrig strømsparingsplan enn den kraftigste forhåndsdefinerte planen.

Vi tok utgangspunkt i «strømsparer», og skrudde ned en rekke av innstillingene helt mot minimum.

Blant annet ved å sette baklyset til skjermen til et svært lavt nivå (20 prosent), og angi maksimal prosessorbruk til 50 prosent.

Ved å kjøre en batteritest på en tilfeldig bærbare PC, har vi målt hvor lenge batteriet holder ut ved å bruke de forhåndsdefinerte strømstyringsplanene, i tillegg til den vi laget selv.

Våre målinger viser at batteriet holdt 24 prosent lenger når vi byttet fra høy ytelse til balansert.

Med «strømsparer» sparte vi 29 prosent i forhold til «Høy ytelse», mens med vår egen ekstreme strømsparingsplan klarte vi å skvise 36 prosent mer ut av batteriet.

Det nøyaktige resultatet vil naturligvis variere fra PC til PC, men målingen gir en antydning om at det er mye å spare ved å bruke strømalternativene aktivt.

Lag snarvei til en plan

De fleste av oss har behov for å bytte strømsparingsplan med jevne mellomrom, for å bruke maskinen effektivt.

Av og til trenger vi full ytelse, mens andre ganger er det greit å kjøre PC-en på redusert kraft.

Ved å opprette en snarvei til de ulike strømstyringsplanene på skrivebordet, går det veldig kjapt å bytte plan.

For å lage en slik snarvei trenger du en såkalt GUID-kode til den enkelte strømstyringsplanen.

Denne finner du ved å åpne kommandovinduet (skriv cmd i søkefeltet) og bruke kommandoen «powercfg -list». Koden du er ute etter er den lange rekken av tall og bokstaver.

Høyreklikk deretter på skrivebordet og velg «Ny -> Snarvei». Under «Skriv inn plasseringen til element», skriver du «powercfg -setactive» og deretter et mellomrom og den lange koden du fant i kommandovinduet. Trykk neste, gi snarveien et forståelig navn, og du er ferdig.

Ønsker du i tillegg et litt lekrere ikon, høyreklikker du på din nye snarvei, velger «egenskaper», og trykker på «Endre ikon» under arkfanen «Snarvei».

Søk etter ikoner i filen «%SystemRoot%\System32\powercpl.dll», så finner du et batteri med eller uten ledning.

Andre innstillinger

Det finnes også flere måter å spare strøm på, enn de du har kontroll over i strømalternativene.

Du kan for eksempel skru av de stilige Aero-effektene i Windows, fjerne bakgrunnsbildet på skrivebordet og stoppe unødvendige prosesser fra å kjøre.

Dette vil gjøre at komponenter belastes mindre, og dermed bruker mindre strøm.

Mange bærbare PC-er har i tillegg en fysisk knapp for å skru av det trådløse nettverkskortet. Også bluetooth kan skrus av når det ikke er i bruk for å spare strøm.

Lag en strømrapport

Avanserte brukere som ønsker enda bedre kontroll over strømforbruket, har i Windows 7 fått tilgang til en innebygd funksjon for å lage en avansert rapport over strømforbruket.

Denne kan du generere ved å starte kommandovinduet som administrator (skriv cmd i søkefeltet, høyreklikk og velg «kjør som administrator»). Skriv inn kommandoen «powercfg -energy». Du vil da få ut en rapport i html-format som du kan åpne i nettleseren.

Hva er ditt beste strømsparetips for bærbare PC-er? Del det med andre i kommentarfeltet under artikkelen.

Les også:

20 tips til en mer støysvak PC

Test av store TV-er

Ofret soverommet - lagde hjemmekino

Avanserte strøminnstillinger

Saken ble opprinnelig publisert på Klikk.no. Les her.

TRE VALG: Under strømalternativer i Kontrollpanelet kan du velge mellom tre forhåndsdefinerte strømstyringsplaner. I tillegg kan du lage dine egne. HjemmePC
TRE VALG: Under strømalternativer i Kontrollpanelet kan du velge mellom tre forhåndsdefinerte strømstyringsplaner. I tillegg kan du lage dine egne. HjemmePC Vis mer
TO VALG: På en bærbar PC kan du velge strøminnstillinger basert på om PC-en er koblet til strømnettet eller om den går på batteri. HjemmePC
TO VALG: På en bærbar PC kan du velge strøminnstillinger basert på om PC-en er koblet til strømnettet eller om den går på batteri. HjemmePC Vis mer
LAG SELV: Det er enkelt å lage sin egen spesialtilpassede strømstyringsplan ved å ta utgangspunkt i en av de eksisterende planene. HjemmePC
LAG SELV: Det er enkelt å lage sin egen spesialtilpassede strømstyringsplan ved å ta utgangspunkt i en av de eksisterende planene. HjemmePC Vis mer
KODE: For å lage en snarvei til en strømstyringsplan trender du GUID-koden, som du finner ved å skrive powercfg -list i kommandovinduet. HjemmePC
KODE: For å lage en snarvei til en strømstyringsplan trender du GUID-koden, som du finner ved å skrive powercfg -list i kommandovinduet. HjemmePC Vis mer
BYTT IKON: Har du laget en snarvei til din strømstyringsplan, kan du gi den et personlig ikon. I filen powercpl.dll finner du et batteri som kan fungerere godt. HjemmePC
BYTT IKON: Har du laget en snarvei til din strømstyringsplan, kan du gi den et personlig ikon. I filen powercpl.dll finner du et batteri som kan fungerere godt. HjemmePC Vis mer
ANALYSERER: Windows 7 kan lage en rapport over hva som bruker strøm på din PC. Det kan gi deg en pekepinn på hvor du skal sette inn støtet for å øke batterilevetiden på din bærbare PC. Dette tipset er primært for avanserte brukere. HjemmePC
ANALYSERER: Windows 7 kan lage en rapport over hva som bruker strøm på din PC. Det kan gi deg en pekepinn på hvor du skal sette inn støtet for å øke batterilevetiden på din bærbare PC. Dette tipset er primært for avanserte brukere. HjemmePC Vis mer