Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Tema

Mer
Min side Logg ut

- Skyll med sjøvann

Manetsommeren er reddet. Sjekk ferietipsene fra reiselegen.

BRENNMANETER: Brenner man seg på brennmaneter, skal man skylle med sjøvann, råder reiselege Gunnar Hasle. Foto: STIAN LYSBERG SOLUM/SCANPIX
BRENNMANETER: Brenner man seg på brennmaneter, skal man skylle med sjøvann, råder reiselege Gunnar Hasle. Foto: STIAN LYSBERG SOLUM/SCANPIX Vis mer

• Send inn dine spørsmål til Dagbladets reiseeksperter.

(Dagbladet):  Hva skal du gjøre om du brenner deg på et portugisisk krigsskip, og finnes det andre farlige eller giftige dyr du må se opp for i Brasil?

Mange har sendt spørsmål til Dagbladets reiseekspert, lege og zoolog Gunnar Hasle ved Reiseklinikken.

30 meter nesletråder Dagbladet-leser Per skal låne et hus rett nord for Natal i Brasil til høsten, og lurer på hva han skal bruke om han blir brent av nettopp et portugisisk krigsskip. 

Portugisiske krigsskip (Physalia physalis) hører til ordenen blæremaneter, og består ifølge Store norske leksikon av en mengde enkeltindivider.

En slik koloni kan få opptil 30 meter lange nesletråder som kan lamme et menneske helt, og luftblæra som driver på overflaten kan bli stort som hodet på et barn, står det i leksikonet.

- Er det eventuelt andre farlige eller giftige dyr i distriktet. Er det noen vaksiner en bør ta, eller noen medisiner en bør ta med, spør Per.

Skyll med sjøvann - Om man blir brent av maneter, for eksempel portugisiske krigsskip, skal man skylle med sjøvann. Smertene kan lindres med lokalbedøvelse, lidokain, sier Gunnar Hasle.

LANGE TRÅDER: Portugisiske krigsskip kan ifølge Store norske leksikon få opptil 30 meter lange nesletråder som kan lamme et menneske helt. Luftblæra som driver på overflaten kan bli stort som hodet på et barn. Foto: GERALD HERBERT/AP/SCANPIX
LANGE TRÅDER: Portugisiske krigsskip kan ifølge Store norske leksikon få opptil 30 meter lange nesletråder som kan lamme et menneske helt. Luftblæra som driver på overflaten kan bli stort som hodet på et barn. Foto: GERALD HERBERT/AP/SCANPIX Vis mer

Det er likevel lite sannsynlig at man vil komme ut for slike maneter, mener han.

- De er lette å se fordi de har en blære som flyter på vannoverflaten. Likevel kan de av og til være skylt på land slik at man tråkke på dem på stranden, så man må se seg godt for, sier reiselegen.

Av andre giftige dyr er slanger de viktigste, forteller Hasle, som advarer mot å håndtere slanger man støter på.

- Ha på sko og lange bukser når du går i vegetasjonen, sier han.

Oppsøk lege umiddelbart Edderkopper kan også være et problem, og de kan gjemme seg under doseter eller i sko, forteller Hasle:

- Og man kan bli bitt om man for eksempel setter seg på en steinhaug eller en tømmerstokk. Her må man også være oppmerksom på skorpioner, sier han og fortsetter:

- Søk lege umiddelbart om man får et bitt fra slanger, edderkopper eller skorpioner.

Før man reiser til Natal bør man ha gyldige vaksiner mot DTP-polio, hepatitt A og gulfeber, mener reiselegen. Det er også vanlig å anbefale tyfoidfebervaksine, forteller han.

- Du kan ha med deg de medisinene du bruker fast, ellers får du tak i det du trenger i apotekene der nede om du får medisinene forskrevet av lege, sier Hasle.

Leoparden angriper Også spørsmål om høydesyke, dykkesyke, eller om farlige dyr - som hva du skal gjøre om en leopard angriper, fortalte reiselege Gunnar Hasle at han kunne svare på, da han ble introdusert som reiseekspert i Dagbladet for noen uker siden.

Spørsmålene lot ikke vente på seg:

- Hva gjør du hvis kompisen din blir angrepet av en leopard? spør Lars.

REISELEGE: Gunnar Hasle (56) er lege og zoolog, og driver Reiseklinikken i Oslo. Hasle kan svare på alt om reisevaksiner, sykdommer man kan pådra seg under reise, og hvilke sykdommer man bør ta hensyn når man skal ut og reise. Foto: HANS ARNE VEDLOG
REISELEGE: Gunnar Hasle (56) er lege og zoolog, og driver Reiseklinikken i Oslo. Hasle kan svare på alt om reisevaksiner, sykdommer man kan pådra seg under reise, og hvilke sykdommer man bør ta hensyn når man skal ut og reise. Foto: HANS ARNE VEDLOG Vis mer

Om du sitter i bilen og kameraten din utenfor blir angrepet av en leopard, er ifølge Hasle både hans og din beste sjanse til å overleve om du får manøvrert bilen med ett hjul på hver side av kameraten og leoparden.

- Da vil leoparden vike unna. Mange er blitt reddet på den måten, sier han.

Gå ikke ut av bilen En sjelden gang må man skyte dyret fra bilen. Om du ikke har et spyd, eller helst et skytevåpen, er det ingen god ide å nærme seg til fots for å prøve å jage bort dyret, råder Hasle.

- Da vil leoparden med stor sannsynlighet «uskadeliggjøre» deg også. En leopard er så rask at den er på deg nesten før du rekker å blunke, sier reiseeksperten.

Noe annet er det med løver. De konsentrerer seg om byttet de har tatt, forteller Hasle, og sier de kan jages vekk om det er flere mennesker til stede.

På tur til Himalaya Siste leser ut skal til Himalaya i Nepal, og på tur opp til maksimum 5 600 meter over havet.

Han har tidligere vært 4 200 meter over havet. Den gang gikk det uten medikamenter og uten høyderelaterte problemer. Han kan likevel tenke seg litt kjemisk hjelp på veien denne gang.

- Jeg er trolig allergisk mot sulfa og bør i utgangspunktet holde meg unna Diamox, sier Mien.

Han lurer derfor på om han kan ta en prøvedose Diamox for å se hvordan han reagerer, eller få fastlegen til å lage en desensitiviseringsplan for bruk av Diamox i vanlige doser når han går opp i høyden.

- Jeg ser at en del leger, deriblant legene på høydeklinikken i Pheriche i Nepal, anbefaler Dexamethasone som et alternativ til Diamox for sulfaallergikere. Da som forebygging, ikke behandlig. Hvilken medisin registrert i Norge vil det da være snakk om? spør Mien.

Ingen hensikt - Diamox skal etterligne kroppens naturlige akklimatisering. Om du har en akklimatiseringsplan på syv dager eller mer, har Diamox sannsynligvis ingen hensikt i det hele tatt, sier Gunnar Hasle. 

Hasle anbefaler ikke å ta en prøvedose:

- I og med at det ikke er noen god indikasjon for å bruke medikamentet, er det best å ikke ta det i det hele tatt i stedet for å risikere en alvorlig reaksjon, sier han, og fortsetter:

FLYTEBLÆRE: Portugisiske krigsskip er lette å se fordi de har en blære som flyter på vannoverflaten. Likevel kan de av og til være skylt på land slik at man tråkke på dem på stranden, så man må se seg godt for, råder reiselege Gunnar Hasle. Foto: CHRISTOPHER BERKEY/EPA/SCANPIX
FLYTEBLÆRE: Portugisiske krigsskip er lette å se fordi de har en blære som flyter på vannoverflaten. Likevel kan de av og til være skylt på land slik at man tråkke på dem på stranden, så man må se seg godt for, råder reiselege Gunnar Hasle. Foto: CHRISTOPHER BERKEY/EPA/SCANPIX Vis mer

- Desensitivisering mot sulfapreparater har jeg aldri hørt om, allergien vil heller bli verre ved gjentatt bruk.

Dexamethasone er et medikament som brukes for å få ned trykket i hjernen, forklarer reiselegen.

- Dette er ikke noe uskyldig medikament. Ekspedisjonsleger har det gjerne med for å vinne litt tid under transporten ned i lavere høyder.  Det er ikke noe vi utstyrer ikke-leger med, avslutter han.

VÆR FORSIKTIG: Det er ingen god ide å nærme seg en leopard til fots, forteller reiselege og zoolog Gunnar Hasle. Foto: ILYA NAYMUSHIN/REUTERS/SCANPIX
VÆR FORSIKTIG: Det er ingen god ide å nærme seg en leopard til fots, forteller reiselege og zoolog Gunnar Hasle. Foto: ILYA NAYMUSHIN/REUTERS/SCANPIX Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media