Slå deg løs på kjøkkenet med sommerens ferske grønnsaker

Lekker sommermat fra Arne Brimi.

• Her finner du flere oppskrifter fra Arne Brimi.

FARGERIK FRISTELSE: Ei kjempegod, sursøt grønnsakgryte som smaker nydelig både som en egen rett og som tilbehør til sommerens grillmåltider. Foto: METTE MØLLER
GRØNN SUPPE: Ei lett og smakfull suppe med sommerens friske spinat. Smaker godt med sprøstekt bacon og posjert egg, eller med litt salt spekeskinke. Foto: METTE MØLLER
POTETSALAT: Klassisk potetsalat, som gjerne kan lages dagen før, da smaker den aller best. Foto: METTE MØLLER
GULRØTTER MED KESAMDIPP: Denne dippen er sunn, god og veldig enkel å lage. Den kan også brukes som en saus til grillet fisk. Foto: METTE MØLLER

VIANVANG i Vågå (Dagbladet Endelig fredag):

FARGERIK FRISTELSE: Denne gryta, med et utvalg av gode norske grønnsaker, er en av Arne Brimis favoritter nå i sommervarmen.
Foto: METTE MØLLER
FARGERIK FRISTELSE: Denne gryta, med et utvalg av gode norske grønnsaker, er en av Arne Brimis favoritter nå i sommervarmen. Foto: METTE MØLLER Vis mer

Nå er butikkene fulle av ferske norske gulrøtter, reddiker, sukkererter og andre fristende grønnsaker. Er du så heldig å finne et bugnende grønnsakstorg, er det ekstra morsomt å handle.

FREDAGSKOKK: Dagbladets matekspert Arne Brimi har vunnet stor anerkjennelse for sin kokkekunst og har gitt ut flere bøker. Han driver nå stedet Vianvang (senter for matkultur) i Vågå i Oppland. Foto: METTE MØLLER
FREDAGSKOKK: Dagbladets matekspert Arne Brimi har vunnet stor anerkjennelse for sin kokkekunst og har gitt ut flere bøker. Han driver nå stedet Vianvang (senter for matkultur) i Vågå i Oppland. Foto: METTE MØLLER Vis mer

Om sommeren er det enkelt å få tak i kortreist mat, og jammen smaker den ikke ekstra godt også.

- Det er lett å lage god mat når du har fine råvarer, sier Arne Brimi. Han har skåret opp neper, gulrøtter og reddiker. Sammen med knallgrønne sukkererter får de et oppkok i ei gryte med sursøt lake.

Innbydende grønnsakgryte Det damper innbydende fra den fargerike grønnsakgryta når den settes på bordet, og den smaker minst like godt som den er sunn.

- Sommerens grønne retter er bra for helsa og gir oss anledning til å nyte gode smaker. Du kan lage god mat uten å bruke masse tid på planlegging, sier Brimi.

- Det er flott med små, enkle retter der de særegne smakene på grønnsakene våre får prege måltidet.

Dipp med friske urter Sunn og god er også kokkens enkle kesamdipp, som han serverer sammen med små, delikate gulrøtter.

En boks kesam kjøres i kjøkkenmaskin sammen med et par never friske urter. Når konsistensen er jevn og fin, er dippen klar.

- Dette er også godt som tilbehør til grillet fisk, sier Brimi.

Han synes det er spennende å eksperimentere med friske urter nå om sommeren. Favorittene er gressløk, persille, dill og kjørvel. En hovedregel for bruk av urter er å bruke masse.

- De forskjellige urtene smaker godt sammen. Bruk dem som salt og pepper, råder Arne Brimi.

Fikk du med deg denne? - Grilling av store kjøttstykker er enklere enn du tror.