SUNN LIVSSTIL VIKTGIST: Er du overvektig, redder du nødvendigvis ikke helsa av å slanke deg. En sunn livsstil kan gi større effekt. Foto: FOTOLIA / NRTB SCANPIX
SUNN LIVSSTIL VIKTGIST: Er du overvektig, redder du nødvendigvis ikke helsa av å slanke deg. En sunn livsstil kan gi større effekt. Foto: FOTOLIA / NRTB SCANPIXVis mer

Slankekur redder ikke helsa

De som er overvektige, bør ikke få råd om å gå på slankekur, men om å leve sunnere, mener danske forskere.

Har du allerede abonnement?   Logg inn

Voksne som er overvektige, men friske, bør ikke fokusere på hva badevekta sier. Det kan ha mer negativ enn positiv effekt, mener danske fedmeforskere.

GIR SAMME RÅD TIL ALLE Henriette ØienHelsedirektoratet gir samme råd til overvektige som til normalvektige når det gjelder kost og fysisk aktivitet.- Jeg er enig i at en kur i en begrenset periode, med en spesiell og krevende diett og treningsopplegg, ikke er gunstig.- Det fører til et raskt vekttap, men når kuren er over og man har en intensjon om å leve sunt, viser både forskning og erfaring at det er lett å falle tilbake til gamle uvaner. - Da øker vekten ofte til over der man var før man startet med kuren. Å legge om levevanene over tid, er mer realistisk. Men for mange kan det likevel være gunstig med en langsom vektreduksjon over tid for å senke risikoen for sykdom, for eksempel muskel- og skjelettplager, sier Henriette Øien, avdelingsdirektør i Helsedirektoratet.

En rapport fra det uavhengige Vidensråd for Forebyggelse har gått gjennom ny forskning på området. Den viser at overvektige som slanker seg, i gjennomsnitt har en dødelighet som er 15 prosent høyere enn overvektige som ikke slanker seg.

Dagbladet Pluss – mer av virkeligheten

  • Over 250 kvalitetsartikler hver måned
  • Prisvinnende reportasjer og avsløringer
  • Premium artikler innen stoffområder som bil, båt, trening, samliv, vin og reise
  • Tilgang til hele papiravisen og Magasinet PC/Mac, mobil og nettbrett
  • Tilgang til Dagbladets avisarkiv - fra 1869 til i dag
  • Alle abonnement fornyes automatisk når perioden utløper, men det er ingen bindingstid.
  • Fornyelse skjer til ordinære priser.
  • Du kan si det opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.
  • Ved å abonnere på Dagbladet Pluss, godtar du våre kjøps- og bruksvilkår.

Betal trygt med Visa eller Mastercard.

Har du allerede abonnement?
Logg inn