Slanker seg ut av Nav-systemet

Stian Kaasa (23) trener beinhardt for å oppnå drømmen om jobb i Forsvaret.

NOTODDEN (Dagbladet): - Treninga må være så realistisk som mulig. Derfor tar jeg på noe uniformliknende og fyller opp sekken noen kilo før jeg går på tur.

23-åringen Stian Kaasa puster tungt, tørker svetteperler vekk fra panna og svelger store slurker vann fra drikkeflaska. Vi er på vei opp de bratte bakkene til Eikeskar, en fjelltopp 416 meter over havet, med utsikt over hele Notodden. Et yndet turmål for både lokale og turister.

- Jeg prøver å komme opp hit en gang i uka, før frokost. Andre dager legger jeg turen enda lenger unna, da kan jeg gå i flere timer, forteller han.

Kiloene raser av De siste tre månedene har Kaasa trent daglig for å komme i bedre form og gå ned i vekt - med ett mål for øye: Han vil satse på en karriere som profesjonell yrkessoldat i Forsvaret, for deretter å bli befal.

- Det er trangt om plassen i Forsvaret. I dag vil stadig flere inn. Dermed må man være i god form. Også må jeg ned noen kilo til først, sier han.

Ett år uten faste hverdagsrutiner har gjort sitt med kroppen. Før han begynte å trene for tre måneder siden, viste vektnåla 140 kilo. I dag veier Notodden-mannen 124 kilo, men skal ned i 110 - og aller helst under 100.

- Jeg levde et usunt liv med gatekjøkkenmat og lite aktivitet. Var mye ute og drakk og pleide å sove til langt ut på dagen. Ofte la jeg meg ikke før klokka 5-6 om morgenen, sier Kaasa.

Det siste året har han jobbet til og fra som vekter, i perioder mye i helger og om sommeren. Men færre oppdrag gjorde at han ble delvis arbeidsledig i fire-fem måneder.

- Jeg var møkklei, og mistet lysten på å jobbe. Arbeidsmarked på Notodden er vanskelig. Selv om jeg nå jobber hver helg, er det ikke noe å leve av, forteller 23-åringen.

- Et Nav-høl Han meldte seg som arbeidsledig og ble hanket inn av Nav Talenthuset på Notodden.

- Jeg er 23, men livet står på vent. Venner er i jobb og har fått seg hus, og noen har også etablert seg med familie. Mens jeg ikke har fått utrettet noe.

- Jeg hadde det for så vidt godt - inntil det gikk opp for meg at jeg var nede i en grop. Men så våknet jeg og tenkte: Hva har jeg gjort? Først da kom motivasjonen.

MOTIVERT: Stian Kaasa (23) var lenge arbeidsledig, men fant motivasjon gjennom Nav og Talenthuset på Notodden. I løpet av året skal han inn i Forsvaret, har han bestemt. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet
MOTIVERT: Stian Kaasa (23) var lenge arbeidsledig, men fant motivasjon gjennom Nav og Talenthuset på Notodden. I løpet av året skal han inn i Forsvaret, har han bestemt. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet Vis mer

Etter å ha deltatt på Nav-kurset, meldte motivasjonen seg for fullt.

- Notodden har alltid vært et Nav-høl, men du har forskjellen mellom dem som ikke gidder å gjøre noe og dem som faktisk vil gjøre noe. På kurset lærer vi mer om oss selv og hvordan det er mulig å oppnå drømmene vi har. Alt kommer an på motivasjonen og viljen som du legger inn i det, sier Kaasa.

Ønskedrøm Viljen har han fått nå, mener han bestemt.

- I løpet av de siste åra har jeg hatt x antall samtaler med familie og venner om hvordan jeg skulle klare å gå ned i vekt, men jeg hadde ikke styrke til å gjøre noe med det. Men nå som det handler om jobb som soldat, blir det noe annet.

Å være i Forsvaret er det eneste han har ønsket siden han var fem.

- Jeg fikk jo prøvd meg litt i førstegangstjenesten, men dessverre var ikke motivasjonen på topp den gangen. Det er som med mange andre ting: Du vet ikke hva du har før du mister det, sier han.

- Må fokusere Kaasa flyttet til Oslo dagen etter at han dimitterte fra Forsvaret, var innom et par vekterfirmaer og bodde i til sammen to år i hovedstaden.

Slanker seg ut av Nav-systemet

- Byen knekte meg, det hadde nok litt å gjøre med at jeg er fra lille Notodden og har bodd på gård nesten hele livet. Det ble litt for stort i Oslo. Dermed tok det lang tid før jeg skjønte hva jeg ville. Jeg kunne gå rundt og si at «nå skal jeg begynne å trene», eller «jeg skal begynne til mandag», men det ble ikke noe av, for det var vanskelig å begynne.

Nå trener han fire timer daglig, sju dager i uka. Opptak til Forsvaret er før sommeren.

- Jeg skal søke jobber i mellomtida, men hvis jeg skal fokusere på veldig mye annet nå, blir det vanskelig å konsentrere seg om det som virkelig betyr noe for meg. 

NB: Siden Dagbladet møtte Stian i begynnelsen av mai, har han vært på opptak til Telemarks Bataljon, uten å komme videre. Han har fått praksisplass på brannstasjonen på Notodden, og har fylt opp sommeren med vakter som vekter.

Han har ikke gitt opp drømmen om Forsvaret og fortsetter å trene. Han har til sammen gått ned 21 kilo på fire måneder og veier nå 119 kilo.

DRØMMEN: Stian Kaasa har drømt om jobb i Forsvaret siden han var fem år. Men under førstegangstjenesten var han ikke tilstrekkelig motivert til å satse på en karriere som soldat. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet
DRØMMEN: Stian Kaasa har drømt om jobb i Forsvaret siden han var fem år. Men under førstegangstjenesten var han ikke tilstrekkelig motivert til å satse på en karriere som soldat. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet Vis mer
LANGE DAGER: Mens vennene er i jobb og har etablert seg med hus og familie, føler Stian Kaasa at livet hans står på vent. Han vil gjerne komme i gang med voksenlivet på ordentlig, og lengter etter en mer stabil tilværelse. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet
LANGE DAGER: Mens vennene er i jobb og har etablert seg med hus og familie, føler Stian Kaasa at livet hans står på vent. Han vil gjerne komme i gang med voksenlivet på ordentlig, og lengter etter en mer stabil tilværelse. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet Vis mer