- Slanking og lavkarbo blir helt feil mot barnefedme

Her er rådene som funker bedre.

STADIG TYNGRE: Søtsaker og inaktivitet gjør norske barn tykke. - Studier har vist at barn og ungdom har et økt kaloriinntak når de er inaktive. Når de ser på tv, spiser de samtidig snop og drikker brus, forklarer Samira Lekhal, overlege ved Senter for sykelig overvekt i Helse Sør-Øst. ILLUSTRASJONSFOTO: Istockphoto.
STADIG TYNGRE: Søtsaker og inaktivitet gjør norske barn tykke. - Studier har vist at barn og ungdom har et økt kaloriinntak når de er inaktive. Når de ser på tv, spiser de samtidig snop og drikker brus, forklarer Samira Lekhal, overlege ved Senter for sykelig overvekt i Helse Sør-Øst. ILLUSTRASJONSFOTO: Istockphoto. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Samira Lekhal er overlege på seksjon for barn og unge ved Senter for sykelig overvekt i Helse Sør-Øst. Hun poengterer at det først og fremst er to hovedårsaker til at antallet overvektige barn øker:

For mye sukker, og for mye inaktivitet.

- Barns tidsbruk til stillesittende aktiviteter som PlayStation, tv-titting og pc-bruk øker, og dette har en direkte sammenheng med overvekt. Dette er hverdagsaktiviteter, mens fysisk aktivitet er knyttet til organiserte aktiviteter et par ganger i uka, sier Lekhal.

Problemet er med andre ord ikke at barn ikke går på fotballtrening eller allidrett, men at de rører for lite på seg resten av tiden.

- Studier har også vist at barn - og spesielt ungdom - har et økt kaloriinntak når de er inaktive. Når de ser på tv, spiser de samtidig snop og drikker brus, forklarer Lekhal.

Et økende problem Overvekt blant barn har vært et økende problem de siste 30 årene. En undersøkelse fra Bergen viser at andelen overvektige barn er nesten fire ganger høyere i dag enn på 1970-tallet. I dag er hvert femte norske barn overvektig, og antallet ser ikke ut til å gå ned. Snarere tvert imot.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer