Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Tema

Mer
Min side Logg ut

Advares mot å spise rå sjømat

Slår alarm om dødelig kjøttetende bakterie i Florida

Forekommer hyppigere når vannet er varmt.

ADVARES: Både turister og fastboende advares mot å bade i sjøen i Florida om de har åpne sår. Det tilrådes heller ikke å spise rå eller dårlig kokt sjømat. Årsaken er en livsfarlig bakterie. Foto: Shutterstock / NTB Scanpix
ADVARES: Både turister og fastboende advares mot å bade i sjøen i Florida om de har åpne sår. Det tilrådes heller ikke å spise rå eller dårlig kokt sjømat. Årsaken er en livsfarlig bakterie. Foto: Shutterstock / NTB Scanpix Vis mer

Vibrio vunlificus heter den, bakterien som skremmer folk i Florida etter at helsemyndighetene nylig gikk ut og advarte mot den. Bakterien kan man få i seg ved å spise sjømat, eller rett og slett ved å få sjøvann i åpne sår.

Det skriver Newsweek.

- Mennesker kan bli smittet om de spiser rå sjømat, som for eksempel østers, sier Floridas helsemyndigheter.

Bakteriene isoleres ofte fra østers og andre skalldyr i varme kystfarvann i sommermånedene.

Siden det naturlig finnes i varme marine farvann som ved Floridas mange strender, kan personer med åpne sår bli utsatt for Vibrio vulnificus ved direkte kontakt med sjøvannet.

Mennesker med svekket immunforsvar anmodes om å bruke strandsko for å unngå å få sår på føttene.

Kan være dødelig

Selv om denne bakterien er sjelden, kan den være svært farlig. En av tre som får den, dør av den, skriver avisa Palm Peach Post.

Den kalles kjøttetende, men det er noe misvisende. Bakterien går i blodet og forårsaker lesjoner i hud og ved som kan minne om den kjøttetende streptokokk A-bakterien.

200 tilfeller i året

Det rapporteres om lag 200 tilfeller av at bakterien angriper mennesker i USA hvert år. Hurtig behandling med antibiotika er påkrevet for å øke sjansen for overlevelse.

I noen tilfeller er amputasjon av kroppsdeler der bakterien har ødelagt vevet, nødvendig for å overleve.

I tillegg til forsiktighetsreglene mot å bade med åpne sår og ikke spise rå sjømat, rådes folk også til å bruke briller når de håndterer sjømat.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media