Spriker: Avgjørelsen om hvorvidt kolspasienter skal få pustehjelp eller ikke baserer seg ofte på legens egne faglige og personlige mening, skriver forsker Heidi Jerpseth ved OsloMet. Illustrasjonsfoto: NTB Scanpix
Spriker: Avgjørelsen om hvorvidt kolspasienter skal få pustehjelp eller ikke baserer seg ofte på legens egne faglige og personlige mening, skriver forsker Heidi Jerpseth ved OsloMet. Illustrasjonsfoto: NTB ScanpixVis mer

Behandling av kolspasienter

Slår kols-alarm: - Pasienter får ikke ta del i egen behandling

Leger og sykepleier snakker forbi hverandre og pasientene har ingenting å si om beslutningene som tas når de er alvorlig syke, ifølge eksperter.

Har du allerede abonnement?   Logg inn

Kolspasienter opplever å ikke bli inkludert i beslutninger om egen behandling og omsorg, ifølge en doktorgrad fra Senter for medisinsk etikk ved Universitetet i Oslo.

Fra 2012 til 2016 intervjuet sykepleier og førsteamanuensis Heidi Jerpseth 42 pasienter, leger og sykepleiere om deres opplevelse av behandlingen de fikk for alvorlig og svært alvorlig kols.

Studien er liten, men representativ for det generelle inntrykket av behandlingen kolspasienter får, ifølge ekspertene Dagbladet har snakket med.

- Ingen av dem

Rundt 150 000 nordmenn har kols, ifølge den siste Tromsø-undersøkelsen. Tallet var tidligere 250 000/300 000 mennesker. Hvor mange som har de to mest alvorlige gradene kols, vites ikke - men sykdommen er progredierende, noe som betyr at alle kolspasienter - med mindre de endrer livsstilen - vil kunne rammes av de verste stadiene av sykdommen.

Dagbladet Pluss – mer av virkeligheten

  • Over 250 kvalitetsartikler hver måned
  • Prisvinnende reportasjer og avsløringer
  • Premium artikler innen stoffområder som bil, båt, trening, samliv, vin og reise
  • Tilgang til hele papiravisen og Magasinet PC/Mac, mobil og nettbrett
  • Tilgang til Dagbladets avisarkiv - fra 1869 til i dag
  • Alle abonnement fornyes automatisk når perioden utløper, men det er ingen bindingstid.
  • Fornyelse skjer til ordinære priser.
  • Du kan si det opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.
  • Ved å abonnere på Dagbladet Pluss, godtar du våre kjøps- og bruksvilkår.

Betal trygt med Visa eller Mastercard.

Har du allerede abonnement?
Logg inn