Verst i Afrika

Slår malaria-alarm. Tar livet av nesten en halv million hvert år

Falske medisiner og klimaendringer bidrar til oppblomstring av tropesykdommen.

TA FORHÅNDSREGLER: Reiser du til et område hvor det finnes malaria-smitte, er det viktig å ta forholdsregler. Myggnetting er en enkel, men effektiv beskyttelse mot myggstikk. Foto: NTB Scanpix
TA FORHÅNDSREGLER: Reiser du til et område hvor det finnes malaria-smitte, er det viktig å ta forholdsregler. Myggnetting er en enkel, men effektiv beskyttelse mot myggstikk. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Kampen mot malaria har stagnert og febersykdommen er på nytt på frammarsj i mange land, advarer Verdens helseorganisasjon (WHO).

– Selv om det er enkelte lyspunkter, har nedgangen i den globale malaria-byrden utvilsomt flatet ut. I noen land og regioner ser vi nå at resultatene som er oppnådd, blir reversert, sier WHOs leder Tedros Adhanom Ghebreyesus.

SMITTEBÆRER: Malaria er en av verdens mest utbredte sykdommer. Det viktigste preventive tiltaket er rett og slett å unngå myggstikk. Foto: NTB Scanpix
SMITTEBÆRER: Malaria er en av verdens mest utbredte sykdommer. Det viktigste preventive tiltaket er rett og slett å unngå myggstikk. Foto: NTB Scanpix Vis mer

I fjor ble det registrert 216 millioner tilfeller av malaria i verden, mot 211 millioner året før. I 2010 ble det til sammenligning registrert 237 millioner tilfeller.

440.000 mennesker døde i 2016 av malaria, omtrent like mange som året før, viser tall fra WHO.

Sørlige Afrika

80 prosent av alle malariatilfeller er å finne i 15 land. 14 av disse landene ligger i Afrika sør for Sahara, og det 15. landet er India.

– Valget vi står overfor er enkelt: Dersom vi fortsetter som nå, bruker like mye ressurser og håndterer dette som i dag, vil vi nærmest garantert oppleve en økning i antallet malariatilfeller og dødsfall, sier Ghebreyesus.

Dersom utviklingen fortsetter, er det også usikkert om FN når 2020-målet i sin globale malariastrategi.

Veiskille

– Vi står ved et veiskille. Bare dersom vi alle straks og i fellesskap kommer tilbake på sporet, kan vi nå målet vi har satt i vår globale malaria-strategi, konstaterer WHO.

For å nå dette målet trengs det om lag 54 milliarder kroner årlig, men i 2016 ble det brukt under halvparten av dette, drøyt 22 milliarder kroner.

– Med en slik finansiering er det begrenset hva vi kan oppnå i kampen mot denne sykdommen, sier Abdisalan Noor, som leder WHOs kamp mot malaria.

Klimaendinger

Hvorfor malaria igjen er på frammarsj mange steder, er ekspertene usikre på, men de utelukker ikke at klimaendringene og høyere temperatur mange steder kan være en faktor.

Falske legemidler i utviklingsland utgjør ifølge WHO også et økende problem og kan ha forårsaket over 100.000 dødsfall, først og fremst i Afrika sør for Sahara.

WHO anslår at omkring 11 prosent av alle legemidler som omsettes i utviklingsland, er falske og i verste fall livsfarlige. (NTB)

FAKTA

  • Malaria skyldes en liten parasitt. En parasitt er en bitte liten organisme som kan overføres til mennesker via myggstikk fra malariamygg. Ubehandlet malaria kan gjøre deg alvorlig syk.
  • Dersom du får malaria, kan det kjennes ut som om du har influensa. Det vanligste symptomet er feber. Du kan også få hodepine, muskelsmerter, oppkast eller diaré.

Forholdsregler for å unngå malaria-smitte

  • Opphold deg minst mulig utendørs med bar hud etter solnedgang.
  • Beskytt kroppen med sokker, langbukser og langermete plagg (eventuelt impregnert med insektspray) etter solnedgang i områder med malaria og hele døgnet i områder med denguefeber.
  • Bruk myggmidler ‑ dietyltoluamid (DEET) eller annet ‑ på huden ved utendørsopphold.
  • Sov under myggnett ved overnatting innen- og utendørs.
  • Permetrin-impregnering av myggnettet anbefales og er viktigst i områder med høy malariarisiko.
  • Små barn kan effektivt beskyttes ved impregnerte myggnett over seng, vogn og lekegrind.
  • Babykurv kan fôres med myggtett stoff. Myggmidler må brukes med omtanke.
  • Lytt til lokal informasjon om malariaforekomsten der man bor eller stopper for overnatting.

Kilde: Folkehelseinstituttet

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer