PÅFALLENDE: - Jeg synes det er påfallende at både organiserte arbeidstakere og tillitsvalgte har så lite kunnskap om hvordan AFP fungerer, sier pensjonsekspert Birger Myhr. Foto: Torbjørn Berg
PÅFALLENDE: - Jeg synes det er påfallende at både organiserte arbeidstakere og tillitsvalgte har så lite kunnskap om hvordan AFP fungerer, sier pensjonsekspert Birger Myhr. Foto: Torbjørn BergVis mer

Slår alarm om ukjente AFP-feller

Arbeidstakerorganisasjonene har skylda, mener pensjonseksperter.

Har du allerede abonnement?   Logg inn

- Arbeidstakerorganisasjonene unnlater å gi medlemmene sine så god informasjon om AFP som de burde, mener Birger Myhr, daglig leder i Pensjonseksperten.

- Jeg synes det er påfallende at både organiserte arbeidstakere og tillitsvalgte har så lite kunnskap om hvordan AFP fungerer. Det resulterer i at jeg stadig er i kontakt med mennesker som har havnet i en uheldig situasjon fordi de ikke lenger oppfyller vilkårene for å få AFP, sier han.

- Skuffet over Fellesforbundet - Ingen sa jeg ville tape 6000 kroner i måneden resten av livet hvis jeg sluttet i jobben, sier Tove Irene Steen (61).Lillestrøm-kvinnen jobbet i en AFP-bedrift i Oslo, men i januar 2014 bestemte ledelsen seg for å flytte avdelingen hennes til Nøtterøy i Vestfold. De ansatte fikk tilbud om å bli med på flyttelasset. Steen fylte 59 år måneden etter.- Jeg hadde familie og venner her i Oslo, og det føltes uoverkommelig å skulle pendle så langt. Siden jeg bor alene hadde jeg heller ikke råd til å kjøpe en pendlerleilighet på Nøtterøy, men hadde måttet kvitte meg med boligen her, sier hun.Hun ringte fagforeningen sin, Fellesforbundet, for å få råd.- Jeg sa hvor gammel jeg var, og ble rådet til å bli med bedriften til Nøtterøy. Men jeg fikk ingen begrunnelse. AFP-ordningen ble ikke nevnt med ett ord. Jeg visste ikke engang at det fulgte penger med AFP, og tenkte ikke på å spørre mer om dette, forteller Steen.Hun sier hun ringte tilbake noen dager senere og sa hun ikke forsto hvorfor det var lurt å fortsette i samme jobb, men fikk fortsatt ingen forklaring.- Jeg bestemte meg for å lete etter ny jobb i Oslo-området i stedet. Hadde jeg visst at det dreide seg om så mye penger, ville jeg selvsagt blitt med bedriften til Vestfold, men jeg ble ikke oppmerksom på dette før halvannet år etterpå. Det var bittert.Steen fikk ny jobb - som lagersjef ved Lovisenberg diakonale sykehus i Oslo. Men virksomheten har offentlig AFP, som er en helt annen ordning. Steen er skuffet at hun ikke fikk mer informasjon om AFP av Fellesforbundet da hun sto overfor et vanskelig valg.- Hvorfor være organisert når man ikke får hjelp i en sak som har så stor betydning for hver enkelt ansatt? Fellesforbundet var med på forhandlingene da AFP-ordningen ble laget, derfor mener jeg organisasjonen har informasjonsplikt overfor sine medlemmer. - Jeg ble helt satt ut da jeg forsto hvilke verdier som var gått tapt. Alle som nærmer seg slutten av yrkeslivet bør få mer inngående informasjon om AFP, ikke være nødt til å finne ut av dette selv.

Alle andre deler av pensjonssystemet er blitt enklere gjennom pensjonsreformen, mens AFP til dels er blitt langt mer komplisert, fastslår Myhr.

Dagbladet Pluss – mer av virkeligheten

  • Over 250 kvalitetsartikler hver måned
  • Prisvinnende reportasjer og avsløringer
  • Premium artikler innen stoffområder som bil, båt, trening, samliv, vin og reise
  • Tilgang til hele papiravisen og Magasinet PC/Mac, mobil og nettbrett
  • Tilgang til Dagbladets avisarkiv - fra 1869 til i dag
  • *Fornyes automatisk til ordinær pris etter gratisperioden (99 kr/mnd).
  • Alle abonnement fornyes automatisk når perioden utløper, men det er ingen bindingstid.
  • Du kan si det opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.
  • Ved å abonnere på Dagbladet Pluss, godtar du våre kjøps- og bruksvilkår.

Betal trygt med Visa eller Mastercard.

Har du allerede abonnement?
Logg inn