Slik angriper mauren boligen og hytta di

Ditt valg av materiale er helt avgjørende.

VELORGANISERT: Et maursamfunn kan inneholde mange tusen individer. Det etableres ideelt sett på varme steder og kan enten bestå av enkeltstående, mindre reir eller være sammensatt av mange reir i et komplekst og velorganisert samfunn.  FOTO: H.H.Linstedt/Folkehelseinstituttet
VELORGANISERT: Et maursamfunn kan inneholde mange tusen individer. Det etableres ideelt sett på varme steder og kan enten bestå av enkeltstående, mindre reir eller være sammensatt av mange reir i et komplekst og velorganisert samfunn. FOTO: H.H.Linstedt/FolkehelseinstituttetVis mer

Dersom du har maur i huset om vinteren er det ifølge ABS Skadedyrkontroll et tegn på at de bor inne i husets konstruksjoner.

Ved å være bevisst på valg av isolasjon, kan du redusere risikoen for maurangrep. Det viser en ny rapport fra Folkehelseinstituttet, som for første gang kan dokumentere at materialer som skumplast og isopor gir maur både enkel inngang til bygg og et sted de liker å være.

Rapporten bygger på laboratorieforsøk med maur som et team fra instituttet utførte i Tønsberg i fjor sommer. De samlet inn stokkmaur, som fikk tilgang til ulike isolasjonsmaterialer.

Resultatet var at de mest brukte materialene ble ødelagt av stokkmauren. Kun Foamglas holdt mål i forhold til maurangrep. Dette materialet er fremstilt av rent glass. Det er ikke-brennbart, ikke-absorberende og vann- og damptett.

Flere tusen maurangrep
Hvert år bekjemper ulike skadedyrfirmaer i Norge flere tusen maurangrep. De innrapporterer årlig mellom 1200 og 1500 tilfeller der gulv og vegger må rives på grunn av stokkmaur. Maurproblemet oppdages ofte ikke før det har gått flere år. Da har stokkmauren etablert seg med mange reir inne i bygningskonstruksjonen. De begynner først å sverme fem år etter at de er etablert.

HARDT ANGREPET: Når reirene er etablert i isolasjon under støp, er de ofte svært vanskelig å lokalisere.  FOTO: T.Birkemoe/Folkehelseinstituttet
HARDT ANGREPET: Når reirene er etablert i isolasjon under støp, er de ofte svært vanskelig å lokalisere. FOTO: T.Birkemoe/Folkehelseinstituttet Vis mer

- Stokkmaur kan også gnage seg gjennom trekonstruksjoner. I isolasjonsmaterialene av polystyrenprodukter, som skumplast og isopor, gnagde maurene i testen vår raskt ganger, og de etablerte reir, forklarer forsker Anders Aak, som har skrevet rapporten.

Det er smart å tenke gjennom valg av isolasjonsmateriale i områder der det har vært maurangrep. Produkter som maur ikke vil angripe er da å foretrekke.

I bygg som er plaget av maur, kan man vurdere å gjøre forholdene rundt bygget mindre gunstig, ved blant annet å tette sprekker som kan oppstå i nedre del av grunnmuren. Den mest effektive måten å bekjempe maur på, er å fjerne reir.

Liker god varme
Kombinasjonen varmekabler og myke isolasjonsmaterialer er et perfekt bosted for stokkmaur, ifølge takstmann Kenneth Ervik i Tønsberg Skadedyrkontroll. Han har i flere år forsket på maur og maurskader i polystyrenprodukter, og han har skrevet boken «Effektiv bekjempelse av maur».

- Maurkolonien er vanskelig å lokalisere, og skaden kan bli kostbar å utbedre, sier han.

SKADER: Stokkmaur kan gnage seg gjennom de vanligste isolasjonsmaterialene, blant annet isopor. FOTO: Tønsberg Skadedyrkontroll
SKADER: Stokkmaur kan gnage seg gjennom de vanligste isolasjonsmaterialene, blant annet isopor. FOTO: Tønsberg Skadedyrkontroll Vis mer

Ervik er glad for at det nå har kommet mer kunnskap om hvilke isolasjonsmaterialer som minsker risikoen for etablering av maur i kritiske deler av konstruksjoner. Han går så langt som å foreslå at byggeforskriftene blir endret, for å hindre inntrekk og etablering av skadedyr i nye bygninger.

Kjent problem på hytter Problemet med maur i polystyrenprodukter har vært kjent siden 1980-tallet. Det er sannsynlig at antall angrep har økt i takt med bruken av denne typen isolasjonsmaterialer.

I en uformell rundspørring fra Folkehelseinstituttet til de største skadedyrfirmaene viste det seg at 40 prosent av alle maurangrep var knyttet til produkter som skumplast eller isopor.

I bygninger som hadde polystyren som isolasjon og varmekabler i gulv var 90 prosent av alle maurangrep knyttet til denne konstruksjonen, svarte ett av firmaene.

I mange tilfeller har maurproblemet sammenheng med råte, men ifølge rapporten fra Folkehelseinstituttet kan stokkmaur fint lage reir i tørre polystyrenprodukter. I laboratorieundersøkelser tar det kun få dager før de etablerer seg i tørr og uskadet isolasjon ved å lage ganger og hull.

Les også:

Dette er Snøhetta-arkitektenes fantastiske hytte

Små vedovner som gir stor varme

Sjekk ut disse 10 drømmehyttene

FUNGERER GODT: I denne testen var det bare Foamglas mauren ikke kunne gjøre skade på. Materialet er fremstilt av rent glass. Det er ikke-brennbart og ikke-absorberende, og det er vann- og damptett.FOTO: Tønsberg Skadedyrkontroll
FUNGERER GODT: I denne testen var det bare Foamglas mauren ikke kunne gjøre skade på. Materialet er fremstilt av rent glass. Det er ikke-brennbart og ikke-absorberende, og det er vann- og damptett.FOTO: Tønsberg Skadedyrkontroll Vis mer

Saken ble opprinnelig skrevet av Hytteliv for Klikk.no. Les her.