Slik åpner du tette avløp

Renner ikke vannet ut av vasken? Her er hjelpen.

TETT AVLØP: Problem med tett avløp? I de verste tilfellene  er de ikek annet som hjelper enn å tilkalle rørlegger. Foto: quinnanya på Flicker.com.
TETT AVLØP: Problem med tett avløp? I de verste tilfellene er de ikek annet som hjelper enn å tilkalle rørlegger. Foto: quinnanya på Flicker.com.Vis mer

Er det så vidt vannet renner ut av vasken eller badekaret? Da har det nok samlet seg opp så mye dritt i rørene at de tilnærmet har grodd igjen.

- I utgangspunktet har man da to alternativer; enten å fylle avløpsåpner ned i rørene eller ta av og rense vannlåsen dersom man kommer til denne, forklarer daglig leder hos Oslo VVS-senter på Furuset, Kåre Andersen, til klikk.no.

Han forteller at tette rør i hovedsak forårsakes av organisk materiale som samler seg opp over tid.

- Til slutt blir det som en geléaktig klump som må fjernes.

Avløpsåpner - Et godt forebyggende tiltak er å fylle på avløpsåpner et par ganger i året, sier Andersen.

Slike midler skal løse opp det organiske materialet som har samlet seg i rørene, og få fart på vanngjennomstrømningen igjen.

- Dette kan man også gjøre i avløpet fra dusjen eller badekaret.

Ifølge daglig leder hos Værnes Rørleggerbedrift i Trondheim, Johny Vassli, bør man bruke flytende avløpsåpner, fordi pulvervariantene, som blant annet Plumbo, kan størkne til en hard klump om ikke alt pulveret blir skylt ut.

Vannlåsen Det andre alternativet man som ufaglært boligeier har, er å fjerne vannlåsen og rørene som er koblet til vasken eller badekaret.

- Man skrur bare av selve vannlåsen og renser denne, sier Andersen.

Han supplerer med at man godt kan ta på seg gummihanskene og stikke hånden ned i vannlåsen til dusjen, for der ligger det sannsynligvis også mye dritt.

Journalisten har i egen bolig fjernet det meste av røropplegget som er synlig mellom vask og vegg, og med selvsyn erfart at det også samler seg dritt i rørene til og fra vannlåsen.

Moderne plastrør er hovedsakelig enkle å få fra hverandre.

Høytrykksspyling Hjelper verken avløpsåpneren eller rensing av vannlåsen, er neste steg å ta kontakt med en rørlegger.

- Da går vi på med en høytrykksspyler. Da er det svært sjelden at vi ikke får åpnet rørene. Da må det være noe helt spesielt som er årsaken til at det er tett, forteller Vassli.

Hos Værnes Rørleggerbedrift koster en slik jobb rundt et par tusen kroner.

Toalettskålen For tette toaletter er det ifølge Andersen ingen annen løsning enn å la en fagperson gå på med høytrykksspyler.

Olje i maten Ifølge Vassli har den moderne husholdningen, med mye olje i maten, skapt problemer for rørene på kjøkkenet.

- En løsning for å unngå at det kommer mye fett i avløpene er å tørke av tallerkenene med papir i stedet for å skylle det av med vann.

Les også:

Hva gjør du når vasken er tett?

Rørleggerarbeid du kan gjøre selv

Slik kan du rense drikkevannet selv

Her kan du stille spørsmål om verktøy

Saken ble opprinnelig publisert på Klikk.no. Les her.

FETT I AVLØPSRØRET: Fett fra matlagingen som skyldes ned i avløpsrørene, kan etter hvert resultere i at rørene begynner å tette seg. Illustrasjonsfoto: www.colourbox.com
FETT I AVLØPSRØRET: Fett fra matlagingen som skyldes ned i avløpsrørene, kan etter hvert resultere i at rørene begynner å tette seg. Illustrasjonsfoto: www.colourbox.com Vis mer