Slik avslører du barn som mobber

Ditt nydelige, utadvendte englebarn kan være klassens verste mobber.

SNILL ELLER SLEM? Englebarn kan bli smådjevler når de voksne ser en annen vei. Klassens verste mobber kan like gjerne være en av de søteste jentene, som en av de rampete guttene.  Foto: Colourbox
SNILL ELLER SLEM? Englebarn kan bli smådjevler når de voksne ser en annen vei. Klassens verste mobber kan like gjerne være en av de søteste jentene, som en av de rampete guttene. Foto: Colourbox Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

De fleste synes det er vanskelig å se for seg sitt eget barn som en som mobber andre. Særlig hvis barnet er veloppdragent, høflig, flink på skolen og har mange venner.

Men mobbere er ikke nødvendigvis barn som kommer fra dårlige hjem eller trøblete bakgrunn.

De kan vel så gjerne være populære ledertyper med høy status og gode sosiale ferdigheter.

- Det å forstå hvordan andre har det, og å se sin egen posisjon i forhold til andre, er en egenskap som også kan brukes til å manipulere andre for å få mer status selv, påpeker Tove Flack ved Senter for atferdsforskning ved Universitetet i Stavanger.

Hun har forsket spesielt på skjult mobbing, og mener foreldre lett kan bli blinde for hvordan egne englebarn oppfører seg mot andre.

- Det kan ofte handle om små, intrikate ting som i sum kan bli store - som å snu seg vekk når noen prater, dra pulten sin litt vekk fra sidemannen, dele godteri med alle unntatt én, gi en i klassen en litt styggere bursdagsinvitasjon enn de andre, eller låne bort en liten, ødelagt blyant til én, mens en annen får låne en helt ny, fin blyant. Barn vet godt hvordan de kan krenke andre, selv med de mest hverdagslige ting, sier hun.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer