Slik avslører du en mann som slår

Åtte tegn du skal være på vakt mot.

AVSLØRT: Det er tegn som vil avsløre en voldelig mann før du etablerer et forpliktende forhold. Illustrasjonsfoto: www.colourbox.no
AVSLØRT: Det er tegn som vil avsløre en voldelig mann før du etablerer et forpliktende forhold. Illustrasjonsfoto: www.colourbox.noVis mer

Ingen ønsker å ende opp med en mann som slår. Men hvordan kan man vite at han er voldelig?

Det finnes tegn som kan avsløre ham før volden begynner. Hvis du vet hva du skal se etter, kan du unngå å havne i et forhold med en farlig mann. Det mener psykologspesialist ved Alternativ til vold i Stavanger, Elisabeth Christie Ørke. Hun holder kurs for kvinner som allerede har vært voldsutsatte, og som ønsker å få kunnskaper om hvordan de kan unngå nye, voldelige forhold.

- Det er lett å havne i et voldelig forhold, men vanskelig å komme ut av, sier Ørke.

Anne fikk kjenne dette på kroppen. Hun trodde hun hadde møtt en kjekk, sjarmerende og oppegående mann. Så begynte han å slå.

Her er det du skal være på vakt mot:

1. Han velger deg - Det viktigste budskapet mitt er at du må selv velge partner, ikke bare bli valgt.

- Det er deilig å bli valgt av noen. Men om vedkommende er bra for deg, er et lotteri. Derfor må du selv velge en som er bra for deg, en du har lyst til å være sammen med, sier hun.

For å finne ut om en mann er den du har behov for, bør du først finne ut hva du ønsker deg av en partner. Og så må du ta deg god tid når du møter en potensiell kjæreste, råder Ørke.

- Hvis dere møtes fredag, lørdag sier han at du er kvinnen i hans liv og mandag bor dere sammen, da er det noen viktige avveininger du ikke får gjort, poengterer hun.

2. Han kjører over deg i konflikter En av grunnene til at det er så viktig å bruke tid før du inngår forpliktelser, er at du bør finne ut av hvordan dere håndterer konflikter. Og da bør det gå såpass lang tid at den første berusende forelskelsen er forbi, gjerne noen måneder. Mange kvinner er gjerne konfliktsky. Hvis du gjør alt for å unngå uenighet med kjæresten, får du heller ikke testet ut hvordan han behandler deg når det er konflikt.

- Tillegger han dine meninger like stor verdi som sine egne? Behandler han deg som en likeverdig, også når dere er uenige? Hvis han blir krenkende eller ydmykende, så er det tegn å ta på alvor, understreker Ørke.

3. Han lyver og har hemmeligheter - Lyver han? Eller har han mange hemmeligheter? I så fall er dette ikke noen gode tegn, sier Ørke.

- Hvis han vet det meste om ditt liv, men har gitt deg lite innsyn i hans, kan det være god grunn til å bremse opp, fortsetter hun.

4. Han vil være alene med deg Vil han at dere skal være sammen nesten hele tiden, helst bare dere to?

- Det kan i utgangspunktet føles som en kompliment at han vil ha deg for seg selv. Men det er faktisk et dårlig tegn. Det kan være begynnelsen på at han etter hvert ikke vil at du skal treffe venninner eller ha kontakt med familien din. Noen kvinner må slutte i arbeidsforhold der de har mannlige kollegaer fordi mannen ikke liker det. Og det var kanskje ikke det du så for deg, sier Ørke.

Mange voldsutsatte kvinner lever isolerte liv fordi mannen har begrenset kontakten med andre.

5. Han vil bestemme Det kan være flatterende at han bryr seg om hva du går med og hva du driver med, men hvis han ønsker å styre tiden din, pengene dine, klærne du har på deg og hvem du er sammen med, så forteller det om en holdning der han mener seg berettiget til å ta kontroll på ditt liv, advarer psykologen.

6. Han vil raskt ha alvor Du bør være på vakt hvis han raskt vil ha deg inn i et fast forhold.

- Det kan tyde på at dette er noe han har behov for, men han kjenner jo ikke deg enda. Hvis du synes det går for fort, men han likevel presser på og nesten kommer med trusler, da er det et viktig tegn å være obs på, sier Ørke.

7. Han er veldig sjarmerende En sjarmerende mann er kanskje noe alle ønsker seg. Men mange voldelige menn er ekstremt sjarmerende i starten.

- Virker han for god til å være sann, så er det ikke sikkert at det er sant, kommenterer Ørke.

- Å være sjarmerende er ikke galt i seg selv, men du bør være obs hvis du blir blendet av sjarmen hans, for da kan det være andre, viktige ting du ikke legger merke til, sier hun.

8. Han tar styringen Ringer han fem ganger i løpet av dagen og krever oppmerksomheten din også når dere ikke er sammen? Bestiller han reiser og legger beslag på tiden din uten å høre med deg om det passer?

- Du må selv ta stilling til hva som passer for deg og hvordan du vil bruke tiden din. Hvis du er redd for å si at det ikke passer, enten fordi han kan bli sint eller veldig lei seg, da er det et dårlig tegn. I det hele tatt, hvis det ser ut til at det blir din oppgave å sørge for at han ikke blir lei seg, eller roe ham ned hvis han blir sint, for ikke å snakke om ikke å få ham sint i det hele tatt, kommer du til å få en tung oppgave. Enhver har ansvaret for å regulere sine egne følelser, men noen synes det er så vanskelig at de legger det over på andre, sier psykologen.

Ikke jenters ansvar Informasjonsrådgiver ved Krisesentersekretariatet, Lone Alice Johansen, advarer mot å pålegge jentene ansvaret for ikke å bli utsatt for partnervold.

- Vi er veldig forsiktige med å si at det er noe kvinner bør gjøre for ikke å havne i et voldelig forhold, fordi vi ikke vil legge skylden over på kvinnene for at de blir utsatt for vold, sier hun.

Hun er opptatt av å forebygge at kvinner utsettes for vold.

- Blant annet ved å gi kvinner informasjon om hva som defineres som vold. Det er viktig at kvinner kjenner til at isolasjon, kontroll over pengene, knusing av ting, krenkelser og trusler også er eksempler på vold, sier hun.

1 av 10 Ifølge Ørke opplever en av ti norske kvinner vold i et forhold i løpet av livet.

- Da er det snakk om vold av den typen som krever legevaktbehandling, sier Ørke.

God tid Alle viser seg gjerne fra sin beste side i starten av et forhold.

- Det er viktig at man gir seg god tid og vurderer hverandre i forskjellige situasjoner og utfordringer før man forplikter seg, mener Ørke.

Går ikke over Vold er sjelden et engangstilfelle. Og skjer det to ganger, er det veldig sannsynlig at det vil skje igjen.

- Det er ikke slik at volden avtar med tiden. Tvert imot beskriver mange at jo lengre man blir i forholdet, jo grovere blir gjerne volden, sier hun.

Voldelige forhold rammer alle typer kvinner i alle miljø. Men det er en tendens til at kvinner som har opplevd vold eller seksuelle overgrep hjemme, oftere ender i voldelige forhold.

- Snakk med noen Johansen har et klart råd til kvinner som opplever at kjæresten er voldelig for første gang.

- Snakk med noen. Enten det er en god venninne eller noen i hjelpeapparatet. Ikke hold det for deg selv, sier hun.

Hun minner om at Krisesenteret ikke bare kan brukes i en akutt krisesituasjon.

- Det finnes dagtilbud, man kan maile eller ringe, 24 timer i døgnet. På Krisesentrene finnes kompetanse på hvordan man kan komme videre, sier hun.

Du kan også ringe Støttetelefon for alle som er blitt utsatt for kriminalitet på nummer 80040008. Den er åpen alle hverdager mellom klokken 09 og 15.

Les mer:
 Anne trodde hun hadde møtt en kjekk, sjarmerende og oppegående mann
Jentevold en hit på Youtube
- Kjæresten min slo meg
Ut av psykopatens klør

Saken ble opprinnelig publisert på Klikk.no. Les her.