<strong>JUKS:</strong> Med dagens teknologi er det ofte en smal sak å jukse med kilometertelleren. Foto: Terje Bjørnsen
JUKS: Med dagens teknologi er det ofte en smal sak å jukse med kilometertelleren. Foto: Terje Bjørnsen Vis mer

Slik avslører du juks med kilometertelleren

Dette kan du sjekke selv.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Juks med kilometerstanden kan få kostbare konsekvenser for bruktbilkjøperen.

Lav kilometerstand er en viktig prisfaktor, og man kan intetanende ende opp med å betale en altfor høy pris for en bil som er kjørt langt mer enn det kilometertelleren viser.

Hver tredje tuklet med Det er åpenbart at det ofte vil være knyttet langt større vedlikeholdskostnader til en bil som har kjørt 100 000 kilometer, sammenlignet med en som har kjørt 50 000 kilometer.

Med dagens teknologi er det ofte en smal sak å jukse med kilometertelleren. Omfattende bruktimport har ikke gjort problemet mindre. Tvert imot.

Tall fra tysk politi indikerer at hver tredje bruktbil i Tyskland er blitt tuklet med, ifølge NAF.

Kan avsløres Hva kan man så gjøre for å unngå denne bruktbilfella?

NAF anbefaler at du sjekker serviceheftet til bilen for å se når og på hvilken kilometerstand bilen har vært til service. Finnes ikke servicehistorikken, bør du be selgeren dokumentere når og hvor han har tatt service. Kan han ikke det, bør du vurdere å droppe kjøpet.

DETTE KAN DU SJEKKE SELV

• Sjekk servicehistorikken og mulige kvitteringer fra forhandler.

• Snakk med forrige eier for om mulig å få bekreftet kilometerstanden da vedkommende solgte bilen.

• Vil du sjekke hvor mange tidligere eiere bilen har hatt, kan du ringe Statens Vegvesen på telefon 815 22 000.

• Sjekk slitasje på områder som sete, ratt og girkule. Slik slitasje kan avsløre om bilen har kjørt lengre enn det kilometertelleren viser.

• Se også etter nye og lett erstattelige deler som stemmer dårlig overens med kilometerstanden. Helt nye gulvmatter kan for eksempel indikere at gamle matter erstattet for å skjule slitasje.

• Sjekk kilometerstanden ved prøvekjøring og før du kjøper. Det finnes tilfeller der selgeren har skrudd tilbake kilometerstanden før prøvekjøring, men så stilt den fram til opprinnelig stand rett før et eventuelt kjøp.

- I mange tilfeller er det bare kilometertelleren ved speedometeret som er jukset med, mens de korrekte dataene er bevart i bilens «hjerne», altså prosessoren. En merkeforhandler eller en forhandler med tilstrekkelig diagnoseverktøy vil kunne lese av den korrekte kilometerstanden, sier Jan Ivar Engebretsen, kommunikasjonsrådgiver i NAF.

Les også: Unngå den ukjente bruktbilfella
Vanskelig å gjøre tryggere bruktbilkjøp enn dette
Bilene med flest og færrest motorfeil
De beste brukte familiebilene

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer