Slik avslører du sykelig sjalusi

- Meget viktig å komme seg ut av forholdet hvis du ser disse tegnene, sier psykiater.

STORE FØLELSER: Enkelte personer som lider av sykelig sjalusi opplever enormt sterke følelser av mistro mot kjæresten sin, selv om det er ubegrunnet. Illustrasjonsfoto: www.colourbox.com
STORE FØLELSER: Enkelte personer som lider av sykelig sjalusi opplever enormt sterke følelser av mistro mot kjæresten sin, selv om det er ubegrunnet. Illustrasjonsfoto: www.colourbox.com Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Ekstrem, sykelig sjalusi kan føre til drap og voldshandlinger.

- Mange lever i forhold med kontrollerende partnere, og det er viktig å vite forskjellen på hva som er akseptabelt og ikke, sier psykiater Nils Håvard Dahl, avdelingsoverlege ved psykiatrisk klinikk, ved Sykehuset Levanger.

- Som med alle sykelige tilstander har dette en glidende overgang fra noe som er normalt til noe som er unormalt, sier han.

Tre typer sjalusi Dahl deler sykelig sjalusi inn i tre kategorier:

1. De som har ekstremt lav selvtillit og blir mistenksomme overfor andre fordi de har en grunnleggende mistro til at partneren egentlig vil ha dem.

- Disse menneskene tror de er så lite verd, at det bare er et tidsspørsmål før partneren finner en bedre match. De går konstant og venter på at den andre skal oppdage hvor håpløse de er, og gå fra dem. At det er en misforståelse at kjæresten vil ha dem i utgangspunktet. Her kan sjalusien trigges ved at den andre bare ser nøye på en annen person - om det så bare er på tv.

2. De som bevisst eller ubevisst konstant er på jakt etter en ny partner. "På seg selv kjenner man andre"-prinsippet vil føre til at disse personene lettere føler sjalusi.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer