<strong>GODT BRØD:</strong> På Vianvang baker de brød hver dag. Nedenfor får du brødoppskriftene fra Arne Brimi. Foto: METTE MØLLER
GODT BRØD: På Vianvang baker de brød hver dag. Nedenfor får du brødoppskriftene fra Arne Brimi. Foto: METTE MØLLER Vis mer

Slik baker du brød som Arne Brimi

På Vianvang baker de brød hver dag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

VIANVANG i Vågå (Dagbladet): Gjestene skal ha alltid ha ferskt brød på bordet. Og når kokken sjøl har pause, tar han seg ofte tid til ei god skive med hjemmelaget syltetøy.

- Jeg er veldig glad i brød, og et godt bordbrød er med på å skape et komplett måltid, sier Arne Brimi. Han står ved vinduet i et lite rom fullt av melposer av alle slag. Rugmel, hvetemel, havregryn og byggmel fra Skjåk. En stor kjøkkenmaskin surrer og går, og Brimi heller oppi mel så en hvit sky av mel pynter rommet, og kokken. Dagens brødbakst er i full gang.

Bruk kjølig vann
- Jeg lager en diger deig i dag. Det skal bli både brød og rundstykker, sier Brimi. Deigen elter i 10- 15 minutter, og først når den lett slipper bakebollen er kokken fornøyd. Han anbefaler å bruke en kjøkkenmaskin til å elte brøddeig. Skal du elte for hånd, må du holde på lenge og bruke mye krefter. Hvis du da ikke vil ta det som en treningsøkt!

- Lager du brøddeigen i kjøkkenmaskin, så er det best å bruke litt kjølig vann. Temperaturen i deigen stiger mens den eltes, og deigen blir finere når du arbeider den varm, sier Brimi, og legger et kjøkkenhåndkle over den store bakebollen. Så skal deigen heves en god times tid.

Bygg er bra
Når de hjemmebakte brødene ligger ferdige på rista og dufter nystekt og fristende, er det vanskelig å tenke seg et kjøpebrød som kan konkurrere. Men Brimi synes godt vi kan variere i hverdagen. Et kjøpebrød fra en flink baker smaker også veldig godt.

- Det er de færreste som rekker å bake gode, hjemmebakte brød hele tida. Det er variasjon som er viktig. Litt hjemmebakt, og litt kjøpt.

- Hva slags brød liker du best?

- Brød med byggmel smaker veldig godt. Jeg blander ofte litt byggmel i både brød og rundstykker. Dessuten er bygg fenomenalt sunt, med masse fiber, protein og B-vitaminer. Skjåkmjøl er et godt, sammalt byggmel som jeg blant annet bruker i Vianvangbrødet jeg serverer gjestene mine, sier Brimi.

Ferskt mel
Når du skal bake brød, er det viktig at melet du bruker er ferskt. Blir melposen stående for lenge i kjøkkenskapet, tørker melet mer og mer ut og det blir vanskeligere å få til en god brøddeig.

På Vianvang baker de brød i en stor, italiensk vedovn, og Brimi liker derfor ikke å angi nøyaktig steketid i brødoppskrifter. Alle ovner steker forskjellig. Men det er bedre å steke brødene litt for lenge enn litt for kort. Bank på brødene når du tar dem ut av ovnen, de skal liksom ha en hul lyd hvis de er ferdigstekt.

Litt søtere gjærbakst er også populært på Vianvang.

- Skal vi ha ekstra god kaffemat, setter vi ei kringle inn i ovnen. Hjemmelaget kringle og en kaffekopp er noe av det beste jeg får. Da trenger jeg ikke mer, sier Arne Brimi.

OPPSKRIFTER

<strong>DREVEN BRØDBAKER:</strong> Arne Brimi baker massevis av brød og andre gode bakevarer på Vianvang.  
Foto: Mette Møller / Dagbladet
DREVEN BRØDBAKER: Arne Brimi baker massevis av brød og andre gode bakevarer på Vianvang. Foto: Mette Møller / Dagbladet Vis mer
GAMMELDAGS SIRUPSKAKE  
Foto: Mette Møller / Dagbladet
GAMMELDAGS SIRUPSKAKE Foto: Mette Møller / Dagbladet Vis mer

Gammeldags sirupskake: Denne enkle sirupskaka er en klassiker på Vianvang. Begynner blodsukkeret å synke i løpet av arbeidsdagen, hjelper det godt med en liten kakebit i kaffepausa. Lagres kaka kjølig, holder den seg fersk og god i flere dager

Vianvangbrød: Dette brødet følger maten når Brimi serverer gjestene på Vianvang. Oppskriften holder til to brød i små langpanner, ca. 20-30 centimeter

<strong>KRINGLE:</strong>   Dette er en kringle på Brimi-vis.  Oppskriften får du nederst i denne artikkelen. 
Foto: Mette Møller / Dagbladet
KRINGLE: Dette er en kringle på Brimi-vis. Oppskriften får du nederst i denne artikkelen. Foto: Mette Møller / Dagbladet Vis mer

Kringle passer godt når du venter mange gjester, og egner seg også fint til å fryse. Denne gode kringla serverer Brimi når han får kaffebesøk på Vianvang

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer