HØYRISIKO: Høyt blodtrykk er den største risikofaktoren for hjerneslag. Regelmessig måling av blodtrykket etter fylte femti er derfor et enkelt grep som gjør at du raskere kan oppdage om du er i faresonen. Illustrasjonsfoto: Foto: Alexander Raths / Shutterstock&nbsp;<div><br></div>
HØYRISIKO: Høyt blodtrykk er den største risikofaktoren for hjerneslag. Regelmessig måling av blodtrykket etter fylte femti er derfor et enkelt grep som gjør at du raskere kan oppdage om du er i faresonen. Illustrasjonsfoto: Foto: Alexander Raths / Shutterstock 

Vis mer

Slik beskytter du deg mot hjerneslag

En ny studie viser at 90 prosent av hjerneslagtilfellene skyldes faktorer du selv kan påvirke. Mange slag kan unngås om folk er klar over dette, mener ekspertene.

Har du allerede abonnement?   Logg inn

Høyt blodtrykk, overvekt, inaktivitet og sju andre livsstilsfaktorer som du selv kan påvirke, er årsaken til 90 prosent av hjerneslag på verdensbasis. Det viser en stor, fersk studie, publisert i det britiske medisinske tidsskriftet The Lancet.

- Det er mye du selv kan gjøre for å unngå at hjernen din blir ødelagt av slag. Det viktigste er å være oppmerksom på høyt blodtrykk, sier Anne Hege Aamodt, overlege og leder i Norsk nevrologisk forening (OUS Rikshospitalet).

Hun mener mange nordmenn generelt har altfor høyt blodtrykk uten at det tas på alvor.

- Høyt blodtrykk er farligere for hjernen enn hjertet - i motsetning til hva mange tror. Det virker nok ikke så skummelt fordi man ikke legger noe spesielt merke til det, og da kan det virke unødvendig å bruke medisin som i tillegg kan gi bivirkninger. Du tjener på å ha litt lavere terskel for å bruke blodtrykksmedisin. Bedre blodtrykksbehandling kan bidra til at mange slipper å bli rammet av hjerneslag, understreker hun.

Dagbladet Pluss – mer av virkeligheten

  • Over 250 kvalitetsartikler hver måned
  • Prisvinnende reportasjer og avsløringer
  • Premium artikler innen stoffområder som bil, båt, trening, samliv, vin og reise
  • Tilgang til hele papiravisen og Magasinet PC/Mac, mobil og nettbrett
  • Tilgang til Dagbladets avisarkiv - fra 1869 til i dag
  • *Fornyes automatisk til ordinær pris etter gratisperioden (99 kr/mnd).
  • Alle abonnement fornyes automatisk når perioden utløper, men det er ingen bindingstid.
  • Du kan si det opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.
  • Ved å abonnere på Dagbladet Pluss, godtar du våre kjøps- og bruksvilkår.

Betal trygt med Visa eller Mastercard.

Har du allerede abonnement?
Logg inn