VÆR SAMMEN: - Problemet for de fleste par i dag, er at de ikke bruker nok tid på hverandre, sier psykolog Andreas Løes Narum.  Foto: COLOURBOX
VÆR SAMMEN: - Problemet for de fleste par i dag, er at de ikke bruker nok tid på hverandre, sier psykolog Andreas Løes Narum. Foto: COLOURBOXVis mer

Slik bevarer dere kjærlighetsgnisten

10 styrkedråper for forholdet.

(Dagbladet God torsdag): - Det viktigste for begge parter i et forhold er å bli sett av den andre. Utgangspunktet er en følelse, en forelskelse. Etter hvert vil disse følelsene blekne, men hele tida må partene se hverandre, sier psykiater Hans Olav Tungesvik.

Han har nylig gitt ut boka «Håp for samlivet». Her går han i et kapittel gjennom det han betegner som 10 viktige vitaminer for forholdet. Vitaminer som holder forholdet friskt.

Forebygger kriser - Dette er vitaminer som er viktige for å forebygge kriser. Men også når krisa er der, kan disse brukes for å komme ut av dem, sier psykiateren som i tillegg til sine 40 år som samlivsrådgiver også har sittet på Stortinget for Krf.

De 10 vitaminene er kjærlighet og vennskap, tillit, troskap, åpenhet, respekt, ømhet, tilgivelse, kommunikasjon, humør og fantasi.

- Det er ikke nødvendig at alle10 vitaminer til enhver tid er på plass, men totalt fravær av et vitamin vil føre til at forholdet lider, sier Tungesvik.

Tall fra Statisk sentralbyrå (SSB) viser at noe i overkant av hvert tredje ekteskap inngått i første halvdel av 1990-tallet har endt i skilsmisse. Ifølge nylig publisert svensk forskning fra Umeå universitet henger de høye skilsmissetallene sammen med økt evne til å greie seg på egenhånd. På begynnelsen av 1900-tallet var skilsmissestatistikken i mange høyinntektsgrupper, som jurister og ingeniører, tilsvarende den vi finner generelt i befolkningen i dag. Mer likestilling mellom kjønn og klasser har gjort at tallene har økt.

TOSAMMEN: Med de ti vitaminene som er listet nederst i saken, skal forholdet kunne vare lenge og vel, ifølge psykiater Hans Olav Tungesvik.Foto: COLOURBOX
TOSAMMEN: Med de ti vitaminene som er listet nederst i saken, skal forholdet kunne vare lenge og vel, ifølge psykiater Hans Olav Tungesvik.Foto: COLOURBOX Vis mer

- Problemet for de fleste par i dag er at de ikke bruker nok tid på hverandre, sier psykolog Andreas Løes Narum.

Fallgruver Psykolog og samlivsterapeut Eva Tryti er enig i at vitaminene er viktige å ha i forholdet. Likevel er det ofte andre faresignaler utenfor forholdet som gjør at par skiller lag. Hun kaller det for tre fallgruver.

- Par krangler ofte om husarbeid og omsorg for barna. Dette er det viktig å få på plass en god fordeling av. Lag en kort, konsis liste over ukentlige og månedlige oppgaver og fordel dem mellom dere. Hvis dette er på plass, sliter man mye mindre på hverandre, sier Tryti.

Tidligere i høst ga hun ut boka «Eva Trytis beste råd til par». Fallgruve nummer to, handler om utroskap.

Mange fristelser - Nå er det julebordsesong. Vi vet at når det blir for mange fristelser, faller vi lett. Vær forsiktig med fristelsene. Ikke drikk deg veldig full og sett deg sammen med den kjekkeste på jobben. Det kan være fint å ha avtale om å ringe hjem eller sende SMS i løpet av kvelden.

- Fallgruve nummer tre er å ikke snakke sammen. Forholdet blir tomt, gledesløst og meningsløst. Her kommer vitaminene inn, sier Tryti.

Vi nærmer oss nå juletida hvor familien gjerne kommer tettere på og vi har potensielt mer tid til hverandre.

- Jula er en typisk familiefest, både for kjernefamilien og storfamilien. Når vi er samlet, er det viktigere å se hverandre for å skape et varmt familiefellesskap. Del gleder og ha smilet lett tilgjengelig, er Tungesvik sin oppfordring.