Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Tema

Mer
Min side Logg ut

Slik ble den gamle hytta helt ny

Store glassflater i sommerhytta på knausen.

SOLID OMBYGGING: Arkitekten tok utgangspunkt i det som var brukbart i den gamle hytta og bygget videre på dette. Den nye hytta er kledd i nordamerikansk sedertre. FOTO:Privat/Helge Eek
SOLID OMBYGGING: Arkitekten tok utgangspunkt i det som var brukbart i den gamle hytta og bygget videre på dette. Den nye hytta er kledd i nordamerikansk sedertre. FOTO:Privat/Helge Eek Vis mer

Den blåmalte trehytta på Tjøme hadde en praktfull beliggenhet, men etter mange års bruk var hytta slitt og trengte en oppgradering.

Fikk arkitekthjelp Familien som kjøpte hytta tok kontakt med arkitekt Jon Fleischer, og etter befaring og inspeksjon av gamle tegninger, fant de en del ting som ikke var optimale.

Samtidig hadde hytta mange kvaliteter og eierne bestemte seg for å rehabilitere og bygge til den eksisterende hytta.

Beholdt hovedkonstruksjon - Mange arver eller kjøper hytter som ikke er ideelle i utgangspunktet, men det er viktig å lete etter de kvalitetene som er tilstede. Ofte er det mulig å rehabilitere eller bygge på de fleste hytter, da slipper eierene å rive hele hytta, sier arkitekt Fleischer.

Hovedkonstruksjonen ble beholdt. Planen ble endret og tilpasset moderne funksjonalitet.

Endret planløsning Det vanskelige tilbygget ble revet, og hytta ble forlenget slik at arkitekturen ble mer strømlinjeformet samtidig som beboerne fikk de rommene som sto på ønskelisten.

Innvendig er planløsningen endret betydelig. Kjøkkenet som opprinnelig lå i stuen, ble flyttet til det som tidligere var soverom slik at det er adskilt samtidig som det åpner seg mot spisestuen.

Glassklar utsikt Soverommene og badet er bygget langs en korridor i den private delen av hytta.

Ny peis kom på plass i stuen, og vinduene ble erstattet med store glassflater med vid utsikt mot sjø og holmer.

Vedlikeholdsfrie materialer Beboerne satset på interiør av nordiske designere, men de har også tatt med arvemøbler som er blandet med det nye. Utvendig er det brukt mest mulig vedlikeholdsfrie materialer.

Naturlig grått Panelet av nordamerikansk sedertre gråner naturlig, skiferen er i grånyanser, taket er i sink og uteplassen ble kledd med skifer.

UTSIKT TIL PARADIS: Glassflatene mellom stue og terrasse bidrar til en glidende overgang mellom ute og inne. Den røde Corona-stolen har en sentral plass. FOTO: Helge Eek
UTSIKT TIL PARADIS: Glassflatene mellom stue og terrasse bidrar til en glidende overgang mellom ute og inne. Den røde Corona-stolen har en sentral plass. FOTO: Helge Eek Vis mer

Eierne kan gå på stein og skifer rundt hele hytta. Det er lagt 200 kvadratmeter med skifer på uteplassene. Skifertrappen ved inngangspartiet er bygd i pakt med bergknausene.

Sosiale trapper Vinduene mot nordøst er små, mens glassflatene mot sydvest slipper inn solen.

Hovedterrassen på 80 kvadratmeter er vestvendt og har sol til langt på kveld. Den har brede sosiale trapper og de fungerer som sitteplasser dovne sommerkvelder.

I ly for vinden Leveggen ved utespiseplassen er av herdet glass samt syrefast stål som tåler salt sjøvind.

Et lite basseng i den andre enden av terrassen avkjøler varme føtter, det er fylt med små runde steiner som familien har funnet på stranden.

Rundt hjørnet står utedusjen. Den er presis i uttrykksformen og står som en skulptur på fundamentet av betong.

Arkitektens tanker Hytta skulle oppfylle de funksjonelle kravene beboerne ønsket samtidig som sommerstedet skulle tilpasses tomt og situasjonen på en best mulig måte.

Mange eldre hus og hytter har rom for forbedringer. Noen velger å rykke tilbake til start og rive det eksisterende bygget, men det trenger ikke være den riktige løsningen.

HERDET: Terrassen har fått levegg i herdet glass. FOTO: Helge Eek
HERDET: Terrassen har fått levegg i herdet glass. FOTO: Helge Eek Vis mer

Det er ofte mulig å oppnå store endringer ved å legge til og trekke fra og rehabilitere det som står der.

Ved ombyggingen av denne hytta har vi brukt kvalitetsmaterialer. De koster gjerne litt mer, men det lønner seg på sikt å investere i materialer som krever lite vedlikehold.

jonfleischer.no

Beboernes erfaringer

Gjør avtaler med byggmesteren. Alt blir aldri 100 prosent slik du vil ha det, men sørg for å komme så nær som mulig. Sørg for at kommunale dokumenter er klare på hva du skal gjøre. Vi har hatt dialog med Tjøme kommune hele veien. Bruk mest mulig vedlikeholdsfrie materialer, praktisk og miljøvennlig.


Les også

Slik tegnet arkitekten sitt eget hus
Denne utepeisen bygger du selv
Bli inspirert av våre interiørbilder
Interiørdesignerens sommerlige bolig

Saken ble opprinnelig publisert på Klikk.no. Les her.

ARKITEKTEN: Jon Fleischer. FOTO: Helge Eek
ARKITEKTEN: Jon Fleischer. FOTO: Helge Eek Vis mer
VANNSPEIL: I den ene enden av terrassen er det vann for avkjøling av varme føtter. Steinene har beboerne samlet. FOTO: Helge Eek
VANNSPEIL: I den ene enden av terrassen er det vann for avkjøling av varme føtter. Steinene har beboerne samlet. FOTO: Helge Eek Vis mer
SOSIALE TRAPPER: Terrassen er på 80 kvm. De brede trappetrinnene er fine sitteplasser sene sommerkvelder. FOTO: Helge Eek
SOSIALE TRAPPER: Terrassen er på 80 kvm. De brede trappetrinnene er fine sitteplasser sene sommerkvelder. FOTO: Helge Eek Vis mer