Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Tema

Mer
Min side Logg ut

Slik ble stua pusset opp

Sjekk interiørarkitektens beste stue-tips.

FØR OG ETTER: Beboerne synes det var stas med lilla vegger og en gigantisk peis for mange år siden. Det var den gang, nå var det helt greit med forandring til lys stue.  FOTO: Privat/Sveinung Bråthen
FØR OG ETTER: Beboerne synes det var stas med lilla vegger og en gigantisk peis for mange år siden. Det var den gang, nå var det helt greit med forandring til lys stue. FOTO: Privat/Sveinung Bråthen Vis mer

Ernst Ivar Kvæle og Sigbjørn Schumann var med i NRKs tv-program "Forandring fryder" for nærmere ti år siden, og resultat ble en lilla stue med diverse løsninger for innredning og innbo. Men nå var det på tide å pusse opp stua igjen.

- Vi synes det var kjempefint den gangen, da ble det forandring fra gul til lilla stue. Men det var greit å legge om stilen. Behovet for oppussing av vegger, tak og gulv var stort. Tregulvet var så slitt at vi ikke kunne pusse det en gang til, dessuten ville vi bytte den store peisen i hjørnet, sier de til Bonytt.no.

Verthusstil, adjø Stua er cirka 22 kvadratmeter og firkantet, og hjørneleiligheten får mye lys inn. Interiørarkitekt MNILTrond Ramsøskar så potensialet for stuen, første bud var at vertshusstilen skulle bort.

- Peisen var for dominerende, den var overhodet ikke tilpasset rommets størrelse. Jeg så også beboernes behov for å gjøre noe med fargebruken, de fiolette veggene var ikke tidsriktige.

Teppeprøve bestemte I starten av forvandlingsprosessen tok interiørarkitekten med en lyseblå teppeprøve. Ernst forteller at teppet falt i smak og dermed ble blått og hvitt gjennomgangstema.

- Veggene ble hvite med en anelse blått. Vi valgte beigebrune toner på møblene. Blått er en fin farge til bruntoner. Har du stoff på ruvende møbler så bruk duse farger, det er bedre å krydre med fargede tekstiler, sier Trond Ramsøskar.

NYE MULIGHETER: Stuen på 22 kvm virker større med lyse farger og tilpassede møbler. Sofa Milano Nantes fra Bolia. Litografiene på veggen er signert Gunn Vottestad. Teppe fra Ruth's Design. FOTO: Sveinung Bråthen
NYE MULIGHETER: Stuen på 22 kvm virker større med lyse farger og tilpassede møbler. Sofa Milano Nantes fra Bolia. Litografiene på veggen er signert Gunn Vottestad. Teppe fra Ruth's Design. FOTO: Sveinung Bråthen Vis mer

Det blå, runde teppet bryter det firkantede rommet. Tidligere gikk beboerne rett inn i salongen som var plassert innenfor døråpningen.

Ny spiseplass Interiørarkitekt Ramsøskar foreslo å flytte salonggruppen, og skifte ut vertshuspeisen med en mindre som gir mer varme.

- Nå forsvinner ikke varmen opp i pipen. Den gamle og nedmalte radiatoren ble erstattet med en ny som er lettere å holde ren, og alle møblene ble byttet om til en mer moderne og helhetlig stil.

- Blant annet fikk spiseplassen et tydeligere preg av å være spisestue og ikke bare et enkelt spisebord, sier interiørarkitekten.

Ut med furugulvet Ernst Ivar Kvæle forteller at det gamle furugulvet var så slitt at de måtte gi opp planen om sliping.

Det ble derfor lagt lys eikeparkett over de tidligere furugulvet. Stålampen kan svinges over både salong og spisebord.

NYTT MØTE: - Det var greit å slippe møtet med den lilla veggen hver dag, sier Ernst Ivar Kvæle. FOTO: Sveinung Bråthen
NYTT MØTE: - Det var greit å slippe møtet med den lilla veggen hver dag, sier Ernst Ivar Kvæle. FOTO: Sveinung Bråthen Vis mer

- Lampen så veldig dominerende ut med en gang den kom inn i rommet. Men nå ser vi at den fungerer godt, særlig fordi den kan svinges fra spisestue til salong.

- En annen overraskelse var utskifting av radiatoren, jeg ante ikke at det var mulig å kjøpe ny. Vi er fornøyde med alt fra den slanke peisen, den funksjonelle sofaen til den helt spesielle lampeskjermen. Dessuten er det greit å slippe møtet med den lilla veggen hver dag, sier paret.

Interiørarkitektens tips
• Pass på høyden når sofa og spisestue står like ved hverandre, dvs. at ryggene på stolen rundt spisebordet ikke rager høyt over sofaryggen. 80 cm høye stoler kan være løsningen.

• Velg samme materiale på salong og spisebord hvis de står i nærheten av hverandre.

• Velg i hovedsak lyse farger til lyse rom med mye dagslysinnslipp. Det vil bidra til å forsterke åpenheten i rommet. Her er det valgt beige/blått og hvitt/sort. Et hovedgrep for oppholdsrom er å bringe fargene vekk fra veggene og ned på detaljene.

• Spill på lag med lyset ikke mot det. Rom som får inn mye lys, bør ha lyse vegger.

Les også

Ekstra vegg på soverommet
Fikk ny stue
Badet ble totalt forandret
Trivselstips for stua

Saken ble opprinnelig publisert på Klikk.no. Les her.

PLASS TIL MANGE:  Lampen over spiseplassen er fra Bolia, den har fått spesiallagd skjerm hos Ruth's Design. Stolene er Cantono fra Skeidar. Spisebord Bjurstad fra Ikea. FOTO: Sveinung Bråthen
PLASS TIL MANGE: Lampen over spiseplassen er fra Bolia, den har fått spesiallagd skjerm hos Ruth's Design. Stolene er Cantono fra Skeidar. Spisebord Bjurstad fra Ikea. FOTO: Sveinung Bråthen Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media