MOBIL I BILEN: Slik ser Apples CarPlay ut i en Honda. Ikke så veldig enkelt å se forskjell fra en vanlig GPS, men det er først og fremst integrasjonen og samarbeidet mellom bil, fører og mobil som er hovedpoenget med tjenesten. Foto: Apple
MOBIL I BILEN: Slik ser Apples CarPlay ut i en Honda. Ikke så veldig enkelt å se forskjell fra en vanlig GPS, men det er først og fremst integrasjonen og samarbeidet mellom bil, fører og mobil som er hovedpoenget med tjenesten. Foto: AppleVis mer

Slik blir Apples CarPlay

Gir tettere samarbeid mellom fører, mobil og bil.

• Flere bilsaker på db.no/bil

DinSide: Apple har allerede hatt en viss tilstedeværelse i bilen, men når de i dag lanserer CarPlay sammen med en rekke av verdens største bilprodusenter, viser de at de ønsker enda bedre forhold for mobilen i bilen.

CarPlay blir av selskapet karakterisert som «den smarte, sikre og morsomme måten å bruke Iphone i bil», og skal først og fremst sørge for at det blir enklere å ringe, navigere seg gjennom Apples karttjeneste (som for øvrig ikke alltid er en god idé), høre på musikk og få tilgang til tekstmeldinger og liknende.

Siri har for øvrig hatt kontroll over bilen før, men da via tredjeparts-programmer som dette.

Stemmekontroll i førersetet Det finnes to måter å kontrollere CarPlay på: direkte fra bilens infoskjerm, eller en kan holde nede knappen for stemmekontroll på rattet. Sistnevnte aktiverer Apples Siri-tjeneste, som en kan bruke til alt fra å spørre om været til å ringe bestemte personer. Det er også mulig å styre lydnivå og liknende via eventuelle volumkontroller, knapper eller andre kontroller.

Siri-tjenesten er for øvrig fortsatt ikke tilgjengelig på norsk, så vi antar CarPlay i første omgang ikke blir en tjeneste for biler levert i Norge.

VELKJENT: Iphone-eiere bruker ikke lang tid på å kjenne igjen disse symbolene. Foto: APPLE
VELKJENT: Iphone-eiere bruker ikke lang tid på å kjenne igjen disse symbolene. Foto: APPLE Vis mer

Mercedes-Benz, Ferrari og Volvo vil under denne ukas bilmesse i Genève vise fram sine første biler med CarPlay integrert, men Apple har fått med seg så å si alle de store bilprodusentene, inkludert Ford, Nissan, Honda, General Motors, BMW, og Toyota. Det er med andre ord all grunn til å tro at CarPlay kommer til å få en viss innflytelse de neste få årene.

Ifølge visepresident for Apples iOS og Iphone-produkter, Greg Joswiak, er CarPlay laget helt fra bunnen av.

Svar på tekstmeldinger Basert på pressemeldingen er det først og fremst talestyrte Siri som blir episenteret for systemet, og som skal gjøre det enkelt å få opp kontaktlista, ringe, høre på meldinger fra telefonsvareren og så videre. Tekstmeldinger og liknende kan også besvares ved hjelp av talekommandoer, der føreren kan snakke inn svaret og deretter sende meldingen.

Karttjenesten er også tett integrert med CarPlay, og Apple lover blant annet at det skal bli enklere å finne fram til bestemmelsesstedet ved hjelp av nylige turer, «kontakter, eposter eller tekstmeldinger». Nøyaktig hvordan dette fungerer i praksis er litt vanskelig å si, men DinSide er til stede i Genève denne uka, og håper å få en hands-on på en av demobilene som vises fram.

Tilgjengelig snart Siri styrer også tilgangen til musikksamlingen din, og det blir mulig å spille bestemte artister, album, låter også videre slik det har vært omtrent siden Siri ble lansert. Spotify og andre tredjepartssaker blir også integrert i CarPlay.

Ifølge Apple blir CarPlay tilgjengelig i «utvalgte biler i løpet av 2014», og Iphone-brukere behøver ikke gjøre annet enn å oppdatere iOS for å få tilgang til teknologien. Vi tipper det er snakk om iOS 7.1-oppdateringen, som forventes klar i løpet av kort tid.

Det er ikke så lenge siden Apple oppdaterte iOS, men det var på grunn av en kritisk sikkerhetsfeil. Den bør du oppdatere til med en gang.

Saken ble opprinnelig publisert på DinSide. Les her.