AVOKADOKREM: Lag den gjerne som en forrett sammen med rå laks. Tør du det? Foto: Erik Hannemann
AVOKADOKREM: Lag den gjerne som en forrett sammen med rå laks. Tør du det? Foto: Erik HannemannVis mer

Slik blir avokadoen best

Du kan lage 12 forretter med denne kremen.

Det er ikke en god guacamole eller et supert tacomåltid du tenker på når du hører avokado, er det vel? Du er ikke alene.

Spør hvem som helst følgende: - Når jeg sier avokado, hva tenker du på da?

- Reker. Ikke sant?

Her er vi vitne til hvordan 80-tallsfenomenet rekecocktail med avokado trigger den instinktive «rekefleksen». Hele Norges nasjonalforrett fra det mintgrønne tiåret plantet seg grundig i matfolkesjela. Blant mange forrett-tradisjonalister står den fortsatt sterkt. (Jada, vi har en variant av oppskriften her).

Men, avokado kan brukes til så mye mer. På gatene i Mexico så jeg hvordan de brukte avokado slik vi bruker smør. Og det var ofte avokadoer som hadde blitt ansett som overmodne, sågar råtne, her til lands. Og det minner oss på avokadoens forbannelse: Hvordan vet vi når den er moden?

Er de modne? Å vite om en avokado er moden er så vanskelig at avokadobransjen tok grep. Nå finner vi plastpakker med "moden avokado" i butikken. Ikke akkurat miljøvennlig. Men, det ble tvingende nødvendig når for få mennesker har utviklet den nødvendige avokado-fingerspitsgefül. Gir den etter når du trykker?

Hvis ja: moden.

Hvis nei: ikke moden.

Har du kjøpt ikke-moden avokado og vil at den skal modnes fortere kan du legge den i en pose sammen med epler. Det er gassene som eplet slipper ut som gjør underverker for modningsprosessen.

Slik lager du det - ingen kunst Det er ingen kunst å lage en avokadokrem. Bruk en stavmikser eller kjøkkenmaskin og kjør avokadokjøttet sammen med limejuice, crème fraîche, koriander og smak til med salt og pepper.

Dette kan avokadokrem brukes til Denne avokadokremen kan med noen enkle triks trylles om til en forrett. Om du legger litt avokadokrem i en liten skål kan du legge forskjellige ting på toppen og vips - så er forretten i boks. For eksempel:

Rå, hakket laks Røkelaks Reker Krabbe Bacon Stekt løk, gjerne med rosiner Valnøtter Kreps Mango Syltet paprika En bit stekt eller røkt makrell Rogn Litt trivia er alltid fint å servere sammen med forretten.

Selv om det for alltid endrer gjestenes syn på avokado, kan du fortelle at ordet for avokado, ahuacatl, kommer fra det uto-aztekiske språket nahuatl som snakkes av halvannen million mennesker i Mexico, og betyr testikkel. Vi kan bare at gjette at det er formen som har gitt inspirasjon til opphavsnavnet. (Se på freedictionary for enda mer).

Oppskriften finner du nedenfor.

Oppskrift på avokadokrem
Denne avokadokremen kan blir til mange, mange forretter.

INGREDIENSER
1 stk moden avokado
3 side crème fraîche
2 ss koriander, frisk
1 ss limejuice
salt og pepper

FREMGANGSMÅTE
Del avokadoen i to og fjern steinen.
Vipp ut kjøttet og kjør det glatt i en kjøkkenmaskin eller med stavmikser sammen med limejuice, crème fraîche og koriander.
Smak til med salt og pepper.
Denne avokadokremen kan brukes som en forrett.

Oppskriften er hentet fra: Klikk.no | Kokk: Christopher Sjuve
Her kan du søke blant 4000 oppskrifter!

Les også:

Slik lager du deilige smoothies

En ukemeny for deg som liker god mat

Slik lager du perfekte muffins

10 oppskrifter med kjøttdeig

Saken ble opprinnelig publisert på Klikk.no. Les her.