Slik blir barnet ditt en skolevinner

Du kan hjelpe de unge til å lykkes i skolegangen.

LÆREGLAD: Natalie Blindheim (9) skal begynne i 5.klasse på Sagene skole. Hun liker å gå på skolen og gleder seg til å lære mer. Foto: Håkon Eikesdal
LÆREGLAD: Natalie Blindheim (9) skal begynne i 5.klasse på Sagene skole. Hun liker å gå på skolen og gleder seg til å lære mer. Foto: Håkon EikesdalVis mer

(Dagbladet): Mor og far spiller en viktig rolle for barn og unges læring, selvfølelse og motivasjon, fastslår Ketil Knutsen, førsteamanuensis ved institutt for kultur- og språkvitenskap, Universitetet i Stavanger.

- Et viktig punkt er å snakke effektivt med ungene. I stedet for å fokusere på hva de må gjøre på skolen, er det bedre å stille undrende spørsmål og gjerne komme med mulige forslag til hvordan de kan løse oppgaver når de arbeider med fag og lekser, sier han.

Det viktigste ikke er å forstå det faglige barna holder på med, men å være villig til å prøve å forstå — og kommunisere med barna om det.

- Foreldrene er ressurspersoner uansett, og det er mye du kan gjøre selv om du ikke nødvendigvis forstår alt det faglige som skjer på skolen. Lar du være å engasjere deg i hva barna driver med på skolen, signaliserer du at du egentlig ikke bryr deg så mye om læringen deres, sier Knutsen.
Skole først Foreldre er ikke bevisste nok på at de kan hjelpe barna sine til å få gode skoleprestasjoner, mener skoleforsker Thomas Nordahl ved Høgskolen i Hedmark.

- Støtter du ikke nok opp om barna i skolen, kan du lett oppnå det motsatte: at de ikke får realisert potensialet sitt når det gjelder læring. For noen elever kan det bety at de mislykkes og dropper ut av skolen, sier han.

Bare 70 prosent av norske skoleelever fullfører videregående skole. Noe av det viktigste er å formidle til barnet på ulike måter at skole er viktig og utdanning vesentlig, og at det å lære er smart - ved alltid å prate posisivt om skolen og aldri uttrykke negative holdninger om skolen eller læreren.

- Snakk om og prioritere skole i hverdagen, for eksempel ved å la skole gå foran fritidsaktiviteter og ikke omvendt. Da sier du klart ifra hva som er viktigst, sier Nordahl.
Venner teller Det er mye større sjanse for at barna gjør det bra på skolen hvis de trives sosialt, fastslår superlærer Håvard Tjora, kjent fra tv-serien «Blanke ark» på TV Norge.

- Barn blir mer motivert til å gå på skolen hvis de har venner. Mange elever snakker om at det viktigste ved skolen er å få venner og møte andre, sier han. Samtidig er det nettopp det sosiale som gjør at mange føler seg utenfor, påpeker Tjora.

- Det er et felles ansvar, både fra skolen, elevene og foreldregruppa, å gjøre noe med miljøet, for eksempel ved å skape vennskapsgrupper og være oppmerksomme på hvordan de snakker om andre elever. Barna skal gå i samme klasse i mange år, da er det viktig å fokusere på klassemiljøet. Investerer du i andre barn, investerer du også i ditt eget, sier han.
Mye leksetid Leksene bør være på barnas premisser.

- De skal selvsagt gjøre seg ferdige, men det må være lov å ta pauser - akkurat som voksne gjør i løpet av en lang jobbdag, sier han, og legger til:

- For en del elever tar lekser fryktelig mye tid. Barn blir ikke motivert av å bruke hele kvelden på lekser gjennom hele barneskolen. Det blir bare masse pes, de blir demotiverte og lei av hele skolen.

Tjora råder foreldre til å bli enige med læreren om hva han eller hun mener er rimelig tid å bruke på lekser.

- Livet er mye mer enn bare bøker på skolen. Barn har også mye igjen for å være sammen med venner og drive med andre ting, som de også trenger i voksenlivet, sier han.