Slik blir barnet en språkvinner

Sju råd fra språkforskerne.

SNAKK MYE: - Forståelsen er større enn ordforrådet. Snakk mye med barnet, så kommer ordene, sier språkforsker. Foto: COLOURBOX.COM
SNAKK MYE: - Forståelsen er større enn ordforrådet. Snakk mye med barnet, så kommer ordene, sier språkforsker. Foto: COLOURBOX.COM Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

- Et godt språk er viktig både for den sosiale og akademiske utviklingen hos barnet, har professor Ingunn Størksen, forsker bak Skoleklar-prosjektet, forklart til Mammanett tidligere i høst.

Og det er ingen tvil: Foreldre har stor betydning for hvor godt ordforråd barnet får  - jobben starter allerede på barnets første levedag.

Dette er rådene pedagoger og språkforskere gir til foreldrene.

1. Les høyt for barnet ditt Å lese høyt for barn er ikke bare en koselig hyggestund for deg og barnet, det kan også bidra til å øke barnets forståelse for ordene.

- Man kan lese bøker for en nyfødt baby, men for noen virker det kanskje mer naturlig å gjøre dette når babyen har blitt så stor at han oppfatter bildene i boka. Dette gjør barnet rundt seks måneders alder. Velg bildebøker med morsomme bilder og pekebøker som barnet kan holde selv, råder førsteamanuensis Nina Gram Garmann ved Høgskolen i Oslo og Akershus til Mammanett.no.

- Bøker øker ordforrådet ved at man for det første har noe å snakke sammen om, og for det andre vil barnet lære ord og ting man ellers ikke ville snakket om.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer