Slik blir bilen klar for sommerferien

Her er de fem punktene NAF mener du må sjekke

SOM ET OLJA LYN: Å sjekke oljen tar omtrent et minutt, og er den enkleste og viktigste sjekken man gjør. Foto: PETTER HANDELAND
SOM ET OLJA LYN: Å sjekke oljen tar omtrent et minutt, og er den enkleste og viktigste sjekken man gjør. Foto: PETTER HANDELANDVis mer

De første punktene greier du antakelig selv - de siste kan det være bedre å overlate til fagfolk.

Tips: Mange verksteder har sommerkampanjer der de sjekker alle disse tingene for en billig penge.

• Peil motoroljen

Er noe feil her, kan det gå veldig galt. Sjekk at oljenivået er riktig. Peilepinnen er normalt plassert godt synlig i motorrommet med håndtak i signalfarge. Trekk den opp, tørk av med papir, stikk den nedi og trekk den opp igjen. Oljen skal ligge innenfor et felt markert med maksimums- og minimumsmerke. Etterfyll om det trengs. Oljetypen som passer din bil, står i instruksjonsboka.

Obs: For de fleste biler bør oljen byttes en gang i året, eller innen bestemte lengdeintervaller.

•Lufttrykk og Dekktilstand

Korrekt lufttrykk står oppgitt i instruksjonsboka, og normalt også på innsida av tanklokket eller i dørkarmen ved førerdøra. Sjekk trykket når dekkene er kalde. Se over dekkene for skeivslitasje, og sjekk mønsterdybden: Påbudt er minst 1,6 mm, men dekk-eksperter mener du bør ha minst 3 mm for å være godt sikret mot vannplaning. Øk lufttrykket etter angivelsene om du har mye last. Husk å sjekke reservehjulet, eller dekkreparasjonssettet, dersom bilen din har det. Sjekk at jekk og hjulkryss ligger i bilen. Har du mistanke om ubalanse i hjul (vibrasjoner i rattet/bilen), oppsøk et dekkverksted.

• Batteriet

Sjekk at batteriet ikke har synlige skader. De aller fleste batterier har en indikator på toppen som viser grønt når alt er i orden. En vedlikeholdslading kan være lurt.

• Kjølevæske

Sjekk at væsken er rett blandet. Dette kan spare deg for at motoren din koker i kø en gloheit sommerdag. Kjøle-væsketestere får du kjøpt i bil-rekvisitaforretninger for rundt 25 kroner.

• Bremsevæske

Skal skiftes ved bestemte serviceintervaller. Har du fulgt dem, skal dette normalt være i orden. Hvis ikke, bør kokepunktet for væsken sjekkes. Det er normalt en jobb for fagfolk.

Mønster: Dekkeksperter anbefaler minst 3 mm mønsterdybde. Foto: PETTER HANDELAND
Mønster: Dekkeksperter anbefaler minst 3 mm mønsterdybde. Foto: PETTER HANDELAND Vis mer