Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Tema

Mer
Min side Logg ut

Slik blir bilen ren innvendig

Det er ikke bare lakken som fortjener pleie. Også interiøret må få sin del.

DASHBORD: De aller fleste har dashbord av vinyl i bilen. Disse blir grå over tid, men det finnes produkter som gir det fargen tilbake. FOTO: Egil Nordlien HM Foto
DASHBORD: De aller fleste har dashbord av vinyl i bilen. Disse blir grå over tid, men det finnes produkter som gir det fargen tilbake. FOTO: Egil Nordlien HM Foto Vis mer

Innsiden av bilen kan ha godt av litt pleie etter vinterens strabaser.

Mange tar i et ekstra tak for å få en blank bil, men glemmer helt å gjøre noe med interiøret. I løpet av den kalde årstiden drar man med seg både grus, salt og sørpe inn i bilen.

I tillegg er det mye enklere å trives i en ren og ryddig bil enn i en som er full av tomflasker, skittentøy og annet skrot.

Det første du må gjøre, er enkelt og greit å fjerne alt som ikke hører hjemme i bilen. Det vil i utgangspunktet si det aller meste. Rydd bort snøkoster og isskraper, tomflasker og annet søppel fra lommer og rom.

Det som faktisk må ligge i bilen kan med fordel gjemmes bort i hanskerom eller andre skjulte steder.

Når bilen omsider har blitt ryddig, gjenstår den virkelige jobben. Det første man bør starte med, er å støvsuge hele bilen. De fleste bensinstasjoner har en støvsuger du kan bruke for en tier eller to hvis du ikke er interessert i å bruke den samme som i huset.

Gå over alle kriker og kroker med støvsugeren, og husk på å flytte setene så du får støvsugd grundig under de også.

Rens gulvmattene Det neste steget er å ta seg av gulvmattene. De som har gummimatter i bilen har en forholdsvis enkel jobb, da du bare kan spyle de av med litt såpe og vann. Har du derimot tekstilmatter, må du til med rengjøringsprodukter.

Avhengig av hvor kresen du er, kan du velge mellom to måter. Den enkleste er spray-og-tørk-metoden. Da er det bare å påføre produktet og la det virke en stund (hvor lenge står som regel på baksiden av flasken), og tørke det av med en tørr klut.

Hvis du derimot vil ha gullende rene gulvmatter, er det nødvendig å gå hardere til verks. En forholdsvis myk børste, kombinert med et godt renseprodukt for tepper, gjør jobben godt. Følg bruksanvisningen og skyll godt av etterpå.

Husk på at mattene må tørke skikkelig før de plasseres i bilen igjen!

Spray-og-tørk Mens mattene tørker, kan man like gjerne fortsette med resten av bilen. Stoffseter krever noe av den samme behandlingen som gulvmatter, men det krever litt mer utstyr for å gjøre det ordentlig.

Også her kan man bruke spray-og-tørk-produkter, og det blir utvilsomt bedre. Skal du derimot ha ut alt av skitt som har satt seg gjennom årenes løp, må du ha tilgang på en vannsuger eller rensemaskin.

Spray på ditt valgte renseprodukt, og jobb det godt inn med en myk børste. Etterpå er det bare å suge ut alt vannet igjen. Det kan lønne seg å gå over med rent vann etterpå for å få ut alt av såperester.

Husk også på at vannet må få tørket ut, så det kan være lurt å la dørene stå oppe en stund.

For skinninteriør må man bruke spesielle produkter. Disse skal som regel masseres inn og deretter tørkes av. Dette gjør at skinnet beholder fargen samt at det ikke sprekker over tid.

Vinduer og dashbord Vinylrens er det neste du må ta fram, og det skal sprayes på og tørkes av igjen med én gang.

GULVMATTER: Gummimatter kan bare spyles, men tekstilmatter krever litt mer behandling for å bli rene. Et godt tips er å bruke gummimatter på vinteren og stoff på sommeren. FOTO: Egil Nordlien HM Foto
GULVMATTER: Gummimatter kan bare spyles, men tekstilmatter krever litt mer behandling for å bli rene. Et godt tips er å bruke gummimatter på vinteren og stoff på sommeren. FOTO: Egil Nordlien HM Foto Vis mer

Dette sørger for å gi dashbord og dørsider fargen tilbake, og det utgjør ofte en stor forskjell på biler som ikke har blitt tatt godt vare på.

Det siste steget på veien mot en ren bil innvendig er å vaske vinduene.

Da snakker vi altså om på innsiden. Her samler det seg mye skitt, men man legger som regel ikke merke til det, da det skjer gradvis over en lang periode.

Her kan du godt bruke husholdningsprodukter som er laget for vinduer.

Etter dette er det bare å legge de tørre mattene tilbake i bilen og nyte sommeren.

Les også:

Spar tusenvis av kroner på riktig motor

Vi har testet chiptrimming

Slik unngår du skader i trange garasjer

Saken ble opprinnelig publisert på Klikk.no. Les her.

SPESIALPRODUKTER: Skinninterør krever spesialmidler. Disse forhindrer at skinnet sprekker og blir stygt. FOTO: Egil Nordlien HM Foto
SPESIALPRODUKTER: Skinninterør krever spesialmidler. Disse forhindrer at skinnet sprekker og blir stygt. FOTO: Egil Nordlien HM Foto Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media