SOMMERSMAKEN: Blåbærmuffins slik de skal se ut, med god spredning av blåbærene gjennom hele mufinsen. Her med ferske blåbær. Foto: AP / NTB SCANPIX
SOMMERSMAKEN: Blåbærmuffins slik de skal se ut, med god spredning av blåbærene gjennom hele mufinsen. Her med ferske blåbær. Foto: AP / NTB SCANPIXVis mer

Slik blir blåbærmuffinsene best

Tar du mel på bærene skal de spre seg fint i baksten, men hvilken type blåbær du velger er minst like viktig for resultatet.

Dinside Blåbærmuffins er noe av det beste vi vet, og i påvente av at blåbærsesongen skal sette inn, jukser vi med butikkbær.

Den perfekte blåbærmuffinsen har jevnt fordelte, saftige bær, men de litt store, amerikanske butikkbærene har en tendens til å legge seg på bunn.

Det er ikke farlig, det smaker ikke vondt, men det blir fort litt klissete, og det blir lett blåbærsøl på klær og møbler.

Dinside har testet hvor godt kjerringrådene virker når du har fått blåbær på klærne

Et tips for å unngå at bærene synker til bunns, enten du baker kaker eller muffins, skal være å vende dem i mel før man har dem i kakedeigen.

Vi har testet hvor godt det virker, både med hageblåbær fra ferskvareavdelingen og ville blåbær fra frysedisken.

Slik gjør du Lag muffins- eller kakedeig på vanlig måte - men hold igjen et par spiseskjeer mel til å dekke blåbærene med.

Strø mel over blåbærene og rør godt rundt til de er jevnt dekket med mel.

Ha blåbærene i deigen og vend dem forsiktig inn.

Ha over i form(er) og stek på vanlig måte.

Natron, bakepulver og hornsalt: Se hvordan de ulike hevemidlene virker, og hvilket du bør bruke når

Slik gikk det Vi laget to porsjoner med blåbærmuffins med de store hageblåbærene fra butikken, en med - en uten - mel på blåbærene.

SMART TRIKS: Vend blåbærene i mel før du har dem i kakerøren, så unngår du at alle synker til bunns. Foto: ELISABETH DALSEG
SMART TRIKS: Vend blåbærene i mel før du har dem i kakerøren, så unngår du at alle synker til bunns. Foto: ELISABETH DALSEG Vis mer

Muffinsen med bær vi hadde dekket med mel hadde bedre spredning av bærene, men de store blåbærene synker likevel litt mot bunnen, som du kan se på bildet til høyre.

Visste du at syrnet melk gir saftigere bakst? Har du ikke surmelk tilgjengelig, kan du lage surmelken selv.

Etter å ha prøvd oss frem med hageblåbær bestemte vi oss for å prøve med frosne.

Er det best å ta dem dem rett fra fryseren eller bør vi la dem tine først?

Vi bakte en porsjon muffins til med frosne blåbær.

Denne gangen bestemte vi oss for å ha mel på både de tinte og de frosne, siden det ga best resultat da vi bakte med hagebærene.

Vi tok ut halvparten av blåbærene fra fryseren, og lot dem tine i en sil over en bolle, slik at litt av vannet og saften fikk rent av.

Den blåbærsaften som rant ut er perfekt å ha i en juice eller smoothie.

Du kan også ha blåbærsaften i røren, men da bør du holde litt igjen på væsken, for å unngå ubalanse i oppskriften.

Da deigen var ferdig, rørte vi i blåbærene, fylte formene, og satt muffinsene i ovnen.

SPREDNING: Muffinsen med bær vi hadde dekket med mel hadde bedre spredning av bærene, men de store blåbærene synker likevel litt mot bunnen. Foto: ELISABETH DALSEG
SPREDNING: Muffinsen med bær vi hadde dekket med mel hadde bedre spredning av bærene, men de store blåbærene synker likevel litt mot bunnen. Foto: ELISABETH DALSEG Vis mer

Resultatet var to helt forskjellige muffins når vi skar dem i to.

De tinte bærene hadde begynt å "blø" litt.

Muffinsene med tinte blåbær ser kanskje saftigere ut på bildet, men bærene beholdt mer av sødmen og saftigheten når vi bakte med frosne bær.

Muffinsene med frosne bær ser også hakket mer presentable ut, og det blir mindre søl når du spiser.

Konklusjon: Det skal mye til for at blåbærmuffins ikke smaker godt!

Det aller beste er jo om vi får fatt i ferske norske ville blåbær, men har du ikke tilgang på disse, vil vi anbefale frosne blåbær, som har fått seg et par minutter på benken, men ikke lang nok tid til å tine helt.

Det ser bedre ut, det smaker bedre, og det blir mindre søl når du spiser.

Saken ble opprinnelig publisert på Dinside Les her.

TINT OG FROSSEN: Frosne bær til venstre, tinte til høyre. De tinte bærene hadde begynt å "blø" litt, og ser kanskje saftigere ut, men bærene beholdt mer av sødmen og saftigheten når vi bakte med frosne bær. Det ser også hakket mer presentabelt ut, og blir mindre søl når du spiser. Foto: ELISABETH DALSEG
TINT OG FROSSEN: Frosne bær til venstre, tinte til høyre. De tinte bærene hadde begynt å "blø" litt, og ser kanskje saftigere ut, men bærene beholdt mer av sødmen og saftigheten når vi bakte med frosne bær. Det ser også hakket mer presentabelt ut, og blir mindre søl når du spiser. Foto: ELISABETH DALSEG Vis mer