MER Å RUTTE MED: Mange boligeiere sitter med mye gjeld når de går av med pensjon. Skal du ha bedre økonomi når du slutter i jobben, lønner det seg som regel å betale ned boliglånet. Foto: Even Bast / Dagbladet
MER Å RUTTE MED: Mange boligeiere sitter med mye gjeld når de går av med pensjon. Skal du ha bedre økonomi når du slutter i jobben, lønner det seg som regel å betale ned boliglånet. Foto: Even Bast / DagbladetVis mer

Slik blir boligen gullkortet ditt

Dagens pensjonister tar opp nye boliglån og drømmer om det gode liv. Det kan bli en dyrekjøpt erfaring.

(Dagbladet): I snitt har norske boligeiere en gjeldsbelastning på to ganger inntekten sin, ifølge tall fra Finanstilsynet.

Men nordmenn har ingen hast med å betale ned gjelda si — heller ikke innen de går av med pensjon, viser en fersk undersøkelse Respons har utført for Sparebank 1.

Mens to av fem (40 prosent) regner med å ha ferdigbetalt lånet først når de er 60 år eller eldre, tror nesten én av fire (23 prosent) at de fortsatt vil betale ned på boligen sin når de nærmer seg 67 år. 12 prosent har tenkt å vente enda lenger - til de er over 67 år.

Inntekten halveres Norske husholdningenes gjeld øker med mer enn sju prosent årlig. Mange har også tenkt å øke gjeldsbyrden sin som pensjonister. Én av fem (19 prosent) svarer at det er aktuelt å ta opp nye lån i alderdommen.

- Dette er en voksende trend, som på ingen måte er risikofri. Betalingsevnen vil være betydelig lavere som pensjonist enn når du jobber. Når inntekten halveres kan flere få problemer med å betale tilbake lånet. Du risikerer å få så dårlig råd at det stopper den livsstilen du ønsker å leve. I verste fall vil du måtte ta opp nye lån for å finansiere livsstilen din, sier Kristin Myrmo, pensjonsøkonom i Sparebank 1.

Settes i knipe For pensjonistene vil gjerne leve det gode liv. Nordmenn drømmer om å reise til eksotiske steder, shoppe og investere i leilighet i utlandet når de går av med pensjon, viser tall fra Sparebank 1.

- Skyhøye lån, lån som øker jevnt og trutt eller garantier for barna i egen bolig kan sette pensjonisten i en knipe hvis boligprisene synker og boligen av en eller annen grunn må realiseres, sier Myrmo.

Jo mer gjeld du har som pensjonist, desto mer sårbar er du for svingninger i rentenivået. Det kan påvirke hele pensjonstilværelsen din, påpeker forbrukerøkonom Magne Gundersen i Sparebank 1.

- Det er ikke mer enn noen få år siden boligrenta i Norge lå på det dobbelte som i dag. Selv om renta er lav i dag, er det ingen som vet hvordan rentenivået er når du og jeg blir pensjonister, sier han.

Hjelper barna økonomisk Nedbetaling av gjeld er å regne som pensjonssparing, mener Gundersen. Det nyter du godt av den dagen du slutter å jobbe.

- Det er enklere å betale 5000 kroner på lånet mens du jobber enn når du har gått av med pensjon. Skal du ha en romsligere pensjonstilværelse, må du forsake noe i dag — kanskje betale litt ekstra på lånet og heller droppe den ekstra shoppingturen til London, sier han.

Er du gjeldfri, får du ikke høyere pensjon — men du kan bruke pensjonspengene på noe annet enn renter og avdrag, fastslår Birger Myhr, daglig leder i Pensjonseksperten.

- Som pensjonist får du utbetalt en pott med penger hver måned. Hvis du må bruke en del av den på å hjelpe barn gjennom etableringsfasen, støtte dem økonomisk i studietida eller betale ned på egen bolig, blir det ikke så mye igjen til andre ting du har lyst til å gjøre som pensjonist, sier han.

Så lenge du har fast bolig er det fullt mulig å finansiere en del av pensjonstilværelsen med sikkerhet i egen bolig, understreker Myhr.

- Spesielt for dem som ikke har barn er det lite hensiktsmessig å sitte med nedbetalt lån og masse eiendom, da er det bare å bruke opp pengene. En måte å gjøre det på er å ta opp lån. Ønsker du derimot at barna dine skal arve eiendom, er det en fordel at den er fri for heftelser, sier han.