Slik blir burgeren perfekt

Grillmester Jan Ivar Nykvists beste tips til hvordan du griller en saftig og god burger.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Et problem mange vil oppleve om de skal grille burger, særlig om man lager den selv, er at hamburgere har en lei tendens til å gå i oppløsning på grillen.

En enkel måte å unngå dette på er å pensle burgeren med olje. Nykvist går for en smaksnøytral olje, som solsikke- eller rapsolje.

- Jeg velger å ikke ha så mye smak i burgeren, og heller ha dette i tilbehøret jeg serverer ved siden av, sier Jan Ivar Nykvist til Dagbladet.

Dette var også konklusjonen da Dinside testet grillburgere i fjor: Styr unna spesialburgerne.

Dersom du ønsker smak på burgeren, ikke bland det i kjøttet, men ha heller en smaksrik grillolje eller glaze du pensler på burgeren.

STEKETERMOMETER: Jan Ivar Nykvist bruker alltid steketermometer, så har han full kontroll på når maten er ferdig. Foto: ANDERS S. FOUGNER
STEKETERMOMETER: Jan Ivar Nykvist bruker alltid steketermometer, så har han full kontroll på når maten er ferdig. Foto: ANDERS S. FOUGNER Vis mer

Nykvist velger en smaksnøytral olje.

Lag burgeren selv Best kontroll på burgeren har du om du lager den selv. Du kan gå for ferdigkvernet kjøttdeig, eller kverne kjøttet selv.

Det bør ikke være for mye fett, ei heller for lite. De lærde strids om hvor mye fett det bør være i kjøttdeigen, men de fleste lander et sted i intervallet 10 til 20 prosent fett.

Kverner du for magre kjøttstykker vil burgerne lett bli tørre og kjedelige, og for mye fett blir udelikat.

Kjøper du ferdig kjøttdeig, velg en relativt fettrik variant. Kjøttdeig av storfe med 14 prosent fett har god bindeevne og er saftig på smak.

Oppskriften på en perfekt burger

Direkte og indirekte grilling Når Nykvist griller, deler han inn grillen i to soner. En varm og en kald. Og han bruker alltid lokk.

- Det er i den kalde sone det perfekte skjer, har Nykvist tidligere sagt til Dagbladet.no.

PENSLE BURGEREN: Med litt olje unngår du at burgeren svir seg fast i grillen. Foto: ANDERS S. FOUGNER
PENSLE BURGEREN: Med litt olje unngår du at burgeren svir seg fast i grillen. Foto: ANDERS S. FOUGNER Vis mer

Griller han på kull, skyver han kullene over på den ene siden av grillen. På gassgrillen tenner han bare noen av blussene. På denne måten kan han bedre kontrollere maten. Den skal bli perfekt gjennomstekt, uten å bli forkullet utenpå.

Bli en grillmester i sommer Kokken Jan Ivar Nykvist er fire ganger norgesmester i grilling, og har et sølv i EM og et sølv i VM i grilling. Han er lagleder for grillaget Team BarbieQ og er nok mest kjent for sin deltagelse i Norges Grillmester i fjor sommer, der han kom på andre plass.

Nå deler han sine beste grilltips med Dagbladets lesere i en videoserie produsert i samarbeid med Se.no.

I videoen over viser han hvordan du lager den perfekte burgeren.

Hans-Erik Dyvik Husbys burgerglaze:

Kok kraft på en oksehale, redusér, og tilsett noe søtt, eventuelt ekstra krydder og smak.

Sødme er en viktig ingrediens i en glaze, og du kan for eksempel bruke brunt sukker, lønnesirup eller Coca-Cola.

La glazen koke inn til du oppnår ønsket konsistens.

Dyvik Husby foretrekker en tykk glaze som han kan pensle på kjøttet, men du kan også gå for en litt tynnere variant og spraye på burgeren.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer