Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Tema

Mer
Min side Logg ut

Pass:

Slik blir det nye passet og id-kortet ditt

Og så lenge må du vente før det havner i postkassa di.

Navn og nummer: Slik blir det nye norske passets side 2 og 3. Foto: Politiet
Navn og nummer: Slik blir det nye norske passets side 2 og 3. Foto: Politiet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I årevis har nordmenn ventet på de nye passene og nasjonale id-kortene. Men gang på gang er lanseringen blitt utsatt. Nå viser Politidirektoratet hvordan de nye passene skal se ut. Passet får samme størrelse som det vi kjenner i dag. Mens id-kortet skal få plass i lommeboka di, slik at det blir enklere å bruke det også til annet enn reiser til utlandet.

Det nye passet: I flere år har politiet jobbet med designet og sikkerheten i de nye passene. De skal se slik ut. Foto: Politiet
Det nye passet: I flere år har politiet jobbet med designet og sikkerheten i de nye passene. De skal se slik ut. Foto: Politiet Vis mer

Politiet kan ennå ikke gi et konkret svar på når nye pass og nasjonale ID-kort vil komme.

Det er tidligst klart i 2020, men ingen tør garantere at det ikke blir ytterligere forsinkelser.

- Det vi kan si er at det er betydelige forsinkelser i prosjektet. Dette skyldes svak forståelse av prosjektets kompleksitet fra starten, noe som medførte at prosjektet ble underestimert både på tid og kostnad, sier fagdirektør Atle Roll-Matthiesen i Politidirektoratet.

Lange passkøer

Nordmenn som skal ha nye pass har de to siste somrene opplevd ukelange ventetider for timebestilling og timelange køer for drop-in-timer.

Og det er ikke sikkert det blir stort bedre i framtida. I alle fall må mange passøkere i Norge belage seg på å måtte legge inn flere timers reisetid når de skal bestille pass. For nå foreslår Politidirektoratet å legge ned 71 av dagens passkontor. Dermed blir det totale antall passkontor i Norge halvert og kuttlista vil trolig vekke reaksjoner mange steder i landet.

Baksiden av kortet: Slik blir baksiden av de nye id-kortet. Foto: Politiet
Baksiden av kortet: Slik blir baksiden av de nye id-kortet. Foto: Politiet Vis mer

Flere hundre tusen nordmenn må i framtida belage seg på å bruke en hel arbeids- eller fridag for å få bestilt nytt pass.

Vest i vest

Det er Justis- og beredskapsministeren som har bedt Politidirektoratet om å komme med en oversikt over steder som kan strykes fra lista. Og hardest går det ut over politidistrikt Vest som mister 15 passkontor, distrikt Sør-Øst som mister 11 og Møre og Romsdal som mister 9.

Troms politidistrikt er det eneste som får en økning. Her kommer Bardu lensmannskontor inn på lista samtidig som alle de tidligere beholder sine passkiosker.

Slutt på smutthullet

Mange har fått tidsnød når de skal bestille pass og derfor valgt å dra til nærliggende politistasjoner og lensmannskontor for å løse problemet der. Men nå blir denne muligheten borte eller sterkt redusert.

Internasjonal forside: Slik blir passets nye forside.Foto: Politiet
Internasjonal forside: Slik blir passets nye forside.
Foto: Politiet Vis mer

- Politimestrene har på oppdrag for Politidirektoratet kartlagt hvor de mener at pass bør utstedes i framtida. Totalt foreslår politiet passutstedelse på 72 utstedelsessteder. I tillegg vil det også utstedes pass på Svalbard og på flyplassene Gardermoen, Sola og Flesland, sier fagdirektør i Politidirektoratet, Atle Roll-Matthiesen til politi.no.

Mobile enheter

- Vårt utgangspunkt er at 90 prosent av befolkningen i alle politidistrikter skal nå et passkontor i løpet av én time. I politidistrikter hvor dette skaper utfordringer med tanke på sikkerhet og kvalitet i tjenesten vil man se på andre/kompenserende tiltak, for eksempel bruk av mobile enheter, sier fagdirektør Atle Roll-Matthiesen.

Glemte millioner

I mai gjorde regjeringen det klart at politiets pass- og ID-prosjekt blir forsinket til 2020 og vil kunne koste politiet 378 millioner kroner mer enn planlagt.
I tillegg kommer høyere driftsutgifter ved den ferdige løsningen enn man har i dag.

Politiet har alltid utstedt pass, men et nasjonalt ID-kort med elektronisk ID som kan brukes til å legitimere seg med samme sikkerhetsnivå som pass, er helt nytt i Norge.

Det har vist seg å koste veldig mye mer penger enn politiet trodde – i tillegg til at politiet fikk mindre penger enn de ba om.

- Det man beskrev i satsingsforslaget, der vi ba om 400 millioner kroner, var ikke egnet til å tilfredsstille kravene til ny løsning for pass- og ID-kort. Både POD, Justisdepartementet og leverandøren Gemalto burde sett dette tidligere.

- Det manglet elementer i satsingsforslaget som var helt nødvendige for å levere etter kravene, sier Atle Roll-Matthiesen til Politiforum.

Kostnader for prosjektledelse og administrasjon av prosjektet ble ikke tatt med i beregningene. Dette utgjør rundt 150 millioner av de totale estimatene.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!