Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Tema

Mer
Min side Logg ut

Slik blir du en bedre vinkjenner

Norges beste vinkelner Henrik Dahl Jahnsen tipser deg.

VIL DU KUNNE MER OM VIN?: Det skal mer enn bare smaking til for å bli en god vinkjenner, skal vi tro ekspertene. Foto: TORJUS BERGLID
VIL DU KUNNE MER OM VIN?: Det skal mer enn bare smaking til for å bli en god vinkjenner, skal vi tro ekspertene. Foto: TORJUS BERGLID Vis mer

Denne helga ble 24 år gamle Henrik Dahl Jahnsen kåret til Norges beste vinkelner i norsk vinkelnermesterskap 2016.

Nå deler han sine beste tips for at du skal kunne bli en bedre vinkjenner.

Man skulle kanskje tro at vinsmaking er det den ferske norgesmesteren vil anbefale høyest, men den gang ei!

Litteratur - Jeg har smakt mye vin, men det som har gjort meg god er alle bøkene jeg har lest!

- Det å bli en god vinkjenner er mye mer enn smaking, selv om det selvsagt er viktig.

- Teori er grunnleggende for å forstå vin, du er nødt til å ha bakgrunnsinformasjonen på plass, sier Jahnsen.

På spørsmål om hvordan han tok seieren i norgesmesterskapet, viser han til nettopp dette.

- Jeg har studuert vin teoretisk gjennom bøker og blader. Det er mye mer lesing enn man tror, avslører Jahnsen.

Bli mer bevisst - For å øke kunnskapen om vin bør du først og fremst bli mer bevisst på hva du drikker, når du først tar deg et glass vin, sier Jahnsen som er daglig leder på Bølgen og Moi Ny-Hellesund litt utenfor fødebyen Kristiansand.

- Folks interesse og glede for vin øker stadig. Mange kjøper viner på anbefaling fra aviser eller venner uten at de tenker noe over hvorfor de kjøper akkurat denne vinen.

- Spørsmålet du bør stille deg er hva forventningene dine til vinen er. Hvordan skal den smake? Hva er spesielt med den?

Les også: Så lenge holder vinen seg

- Skal vinen for eksempel passe til fredagsbiffen eller til sjømat?

- Når du skal kjøpe noe spesielt setter du deg som regel inn i det du skal handle. Si en bil for eksempel, du leser deg gjerne opp på egenskaper, og så kjøper du det som passer til dine bruksområder.

WHISKYSMAKING: En vinkelner må kunne mer enn bare vin for å vinne. Henrik Dahl Jahnsen vant årets vinkelnermesterskap med sin kunnskap om drikke og etikette. Foto:  MARIUS VIKEN
WHISKYSMAKING: En vinkelner må kunne mer enn bare vin for å vinne. Henrik Dahl Jahnsen vant årets vinkelnermesterskap med sin kunnskap om drikke og etikette. Foto: MARIUS VIKEN Vis mer

- Kjøp vin fra områdene du leser om så får du bedre referanser til det du leser om. Boken "Verdt å vite om vin" er lettlest og forklarer grunnleggende om de viktigste vinområdene, skrevet av Norges første Master of Wine, Arne Ronold.

Vinklubb Et annet tips fra vinkelneren er å starte en vinklubb.

- Det er lettere å få smakt de dyre vinene dersom man går flere sammen om en flaske, forklarer han.

Også vinmesser kan være bra mener Jahnsen.

- Vinmesser er en god mulighet til å få smakt mye forskjellig vin. Bare husk å bestem deg på forhånd hvilke produsenter du skal besøke, ellers kan det bli litt overveldende, tipser han.

Dagbladets vinspaltist Robert Lie som var dommer i konkurransen Jahnsen vant, har også gode tips for å bli flinkere på vin.

- Vær nysgjerrig og prøv viner fra land, områder eller druetyper du ikke har smakt tidligere.

- Dropp den faste trygge vinen hver gang og utvid heller smakshorisonten med å smake varierte viner fra det store mangfoldet som er tilgjengelig, sier Lie.

Les også: Vinøya Tenerife

- Med egne referanser er det også mer interessant og motiverende å gå i dybden ved å lese vinlitteratur og lære noe samtidig.

DEKANTERING: Fjorårets vinner Simon Zimmermann dekanterer en flaske rødvin foran dommerne under årets vinkelnermesterskap på Latter i Oslo. Foto: TORJUS BERGLID
DEKANTERING: Fjorårets vinner Simon Zimmermann dekanterer en flaske rødvin foran dommerne under årets vinkelnermesterskap på Latter i Oslo. Foto: TORJUS BERGLID Vis mer