Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Tema

Mer
Min side Logg ut

Slik blir du en dreven mingleprater

Small talk er morsomt og nyttig, hvis du gjør det riktig.

NYE VENNER: Er du god på small talk og mingling, er det lettere å bli kjent med nye, spennende mennesker. Illustrasjonsfoto: Colourbox
NYE VENNER: Er du god på small talk og mingling, er det lettere å bli kjent med nye, spennende mennesker. Illustrasjonsfoto: Colourbox Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kunsten å småprate kan også være nyttig hvis du vil ro deg bort fra et tema du ikke vil snakke om.

Det kan være vrient å finne på noe å snakke om når man ikke kjenner samtalepartneren, men mingling og small talk er kunster som kan læres. Det gjelder bare å ha noen aktuelle samtaleemner i bakhånd.

- Mange forbinder mingling med nettverksbygging og store arrangementer. Det handler om å bli kjent med nye mennesker og gjenopprette kontakt med tidligere kjente i en sosial sammenheng, sier coach Ingrid Husan ved Canicoaching.

På dansefot Hun sammenlikner mingling med å danse rundt i en stor folkemengde. Av og til byr nye bekjentskap opp til dans, andre ganger gjør du det og noen ganger møter du også på gamle bekjentskap.

- Skift partner ofte nok i løpet av kvelden. Å bli kjent med andre mennesker er nyttig, viktig og utviklende, sier hun.

Småprating kan for øvrig også brukes til å skifte emne, og dette kan jo være nyttig også sammen med folk du kjenner godt.

Overfladisk prat Mingling er samtaler mellom mennesker som ikke kjenner hverandre spesielt godt, og emnene man snakker om påvirkes av dette.

- En samtale mellom mennesker som kjenner hverandre, bærer preg av at begge parter har kunnskap om hverandre. En samtale mellom mennesker som nettopp har møtt hverandre, eller bare kjenner hverandre svært overfladisk, er i utgangspunktet det vi kaller small talk, sier Thomas Leikvoll.

Han har skrevet boka "Small talk: Hvordan snakke om det meste med de fleste" sammen med Erling Arvola.

Nye tanker I disse tilfellene må man altså finne ut noe om hverandre som man kan bygge samtalen på.

- Jo fortere man gjør det, jo fortere vil samtalen kunne gli over til det vi kan betegne som en litt dypere samtale, sier han.

Det å mestre denne kunsten, vil kunne være svært nyttig.

- Evnen til å kommunisere med alle typer mennesker gir deg fordeler på veien til mål du har satt deg, men det gir deg kanskje først og fremst gleden av å bli kjent med nye mennesker og tanker du ikke har tenkt før, sier Leikvoll. Er du god til å kommunisere, er det dessuten lettere å få folk til å like deg.

Lettere med Facebook Denne typen småprat har alltid eksistert, men de fleste av oss har fordeler våre foreldre og besteforeldre ikke hadde når de skulle ut og mingle.

Svært mange er aktive i sosiale medier som Facebook, og dette gjør minglingen lettere når du møter litt perifere kontakter.

- Det er en lettere inngangsport å nettopp hooke seg inn i andres virkelighet, liv og ståsted. Da kan du samtale lett og ledig om hendelser, bilder og kommentarer som du kjenner til fra nettet i stedet for at man må begynne på andre faste temaer, sier Husan.

Gjengangere For det finnes helt klart noen gjengangere innen temaer når du møter helt nye mennesker, og disse funker uansett om dere er på fest hos felles venner eller dere møtes i jobbsammenheng eller på kurs.

NYE VENNER: Er du god på small talk og mingling, er det lettere å bli kjent med nye, spennende mennesker.  Illustrasjonsfoto: colourbox.com
NYE VENNER: Er du god på small talk og mingling, er det lettere å bli kjent med nye, spennende mennesker. Illustrasjonsfoto: colourbox.com Vis mer

- Man begynner gjerne med spørsmål som "hva jobber du med", "fortell om ditt liv" og eventuelt "hva har du gjort i det siste", sier Husan.

Få nye venner - Relasjoner mellom mennesker er på mange måter limet i alle relasjoner vi har i vårt liv. Målet med en samtale kan være alt fra nysgjerrighet og lysten til å la seg underholde til mer konkrete mål som å kunne knytte kontakter eller relasjoner som er viktige senere enten sosialt eler karrieremessig, sier Leikvoll.

Kroppsspråk og stemmeleie avslører intensjonene dine i en samtale. Noen av de viktigste signalene under en samtale er om ord og handling passer sammen.

Det å ha et bevisst forhold til hva og hvordan man snakker med andre, også nye mennesker, gir deg ny viten, nye venner eller nye kontakter og erfaringer.

Hvordan starte? Det verste vil ofte være innledningen.

Vi har gjerne en sperre mot å kontakte folk vi ikke kjenner, kanskje av sjenanse eller fordi vi har dårlig selvtillit og derfor er redde for å bli avvist.

Så hvordan innleder man da en slik samtale med en komplett fremmed eller fjern bekjent?

- Det enkleste er å begynne med noe som er konkret, som begge kan forholde seg til der og da. Snakk for eksempel om maten dere spiser, interiøret i rommet dere er eller den konkrete gruppen som er samlet, sier Leikvoll.

Finn felles holdepunkter Når denne første kontakten er etablert, må man sørge for i større grad å vise interesse for hverandre.

Rådet fra Leikvoll er å finne felles holdepunkter.

Har dere begge barn? Hvilke utfordringer deler dere i så henseende?

Hvilke fritidsinteresser har den andre? Hvor mye tid bruker han eller hun på dette, og hvordan får man det til å passe inn med resten av hverdagen?

Gode følelser - For at minglingen eller small talken skal bli vellykket, bør temaene vekke gode følelser. Samtalen bør ha en rytme og flyte lett, og den bør ikke være for dyp. Move on, og oppsøk så neste dansepartner, sier Husan.

Dette gjør vi ifølge coachen helt naturlig når vi er avslappet.

- Vær opptatt av den eller de andre, og ikke så opptatt av hvordan du selv framstår, ser hun.

Gjenta navn Ingrid Husan mener også at det er viktig å møte den andre med blikket. Gjenta gjerne navnet til personen du snakker med, da dette hjelper deg til å huske navnet og uttale det riktig.

- Tenk på din eller dine minglekompiser som vennlige, og tenk at de antageligvis har et like stort ønske som deg om å få en vellykket minglesamtale, sier Husan.


LES OGSÅ: Sovestillingen avslører forholdet
Slik er den kvinnelige psykopaten
Åtte viktige vennskap
Slik gir du et godt førsteinntrykk

Saken ble opprinnelig publisert på Klikk.no. Les her.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!