Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Tema

Mer
Min side Logg ut

Slik blir du en fantastisk elsker

Alle menn kan lære seg å bli gode elskere. Les hvordan.

NYTELSE: Menn som vil bli bedre elskere, bør være klar over at tenningsmønsteret er ulikt hos menn og kvinner.  Illustrasjonsfoto: www.colourbox.com
NYTELSE: Menn som vil bli bedre elskere, bør være klar over at tenningsmønsteret er ulikt hos menn og kvinner. Illustrasjonsfoto: www.colourbox.com Vis mer

Er du kvinne og synes sex sjelden blir den helt ekstatiske opplevelsen? Kanskje moroa er litt fort over?

- Da må dere gå fra å ha målorientert sex til nytelsesorientert sex, sier sexolog Gro Isachsen, som driver Klinikk Sexologen.

Isachsen mener målorientert sex, altså sex der orgasmen er målet, fort kan bli ensformig og lite lystbetont. Derfor tar hun til orde for å ha fokus på nytelse og lek i stedet.

- Det er alt som skjer før selve orgasmen som gir den gode sexen, sier hun.

Og hun har en rekke tips til hva som skal til for få nye - og bedre - vaner i senga.

Skjerp sansene Når både hun og han har fått lyst på sex, er det mye som kan øke nytelsen, og unngå en for henne ganske kjedelig affære der hans orgasme kommer før hun er kommet skikkelig i gang. Det perfekte samleiet varer i sju minutter, ifølge amerikanske forskere.

- Det handler om å bruke sansene, sier Isachsen.

Her er noen øvelser hun pleier å gi til par som kommer i terapi hos henne:

1. Bli enige om å avstå fra samleie en periode. Men gi hverandre mye kos. Ta på hverandre, lær hverandres kropper bedre å kjenne. La alt være lov unntatt samleie. Dette kan gi helt ny kunnskap om hva du selv og partneren tenner på.

2. Fortell hverandre små erotiske historier. La den ene begynne, og så bytter dere på hvem som forteller. Slik kan historien gå fremover uten at noen helt vet hva som skjer. Og dere får vite mer om hva den andre liker.

3. La den ene ha bind foran øynene. Det øker spenningen, skjerper de andre sansene og kan gi økt nytelse. Det kan også være opphissende å gi fra seg kontrollen. Men man må naturligvis være helt trygg på hverandre.

4. Bruk isbiter på huden eller kjøp et sexleketøy. Ikke vær redd for å bryte mønsteret - det er kanskje nettopp det som skal til for å få leken og sanseligheten inn i sexen igjen. Få tips til hvordan du kjøper sexleketøy for første gang.

5. Dette er en øvelse man kan gjøre for seg selv: Tenk på en situasjon som du synes er opphissende. Det kan være noe som faktisk har skjedd, eller en ren fantasi. Neste gang du tenker på den, skal du legge på farger (mange tenker i svart-hvitt). Neste gang legger du på lyder. Så prøver du å legge på lukt. Deretter smak. Og til slutt legger du på opplevelsen av berøring. Da kan du hente frem denne situasjonen igjen hver gang du har lyst til å bli opphisset, alene eller sammen med din kjære.

Vente på henne En god del menn sliter med å holde igjen sin egen utløsning lenge nok til at hun også får tid til å opparbeide seg nok opphisselse til å få orgasme. For tidlig utløsning er ikke bare noe som hører ungdomstiden til. Mange menn sliter med dette hele livet, noe som også påvirker kvaliteten av sexen for henne. Gro Isachsen mener dette henger sammen med onanimønsteret til unge gutter med lite privatliv.

- Når guttene bor hjemme, må ofte onanering gå raskt for seg fordi man ikke vet hvor lenge man er alene. Dermed lærer de seg et mønster der sex handler om å få utløsning så fort som mulig, forklarer hun.

Men dette er det mulig å avlære. Her er Isachsens oppskrift:

Avstå fra samleie i en periode, ca. to måneder er nok for de fleste.

I denne perioden bør han onanere hver dag, 20-30 minutter daglig. Hyppigheten er viktig for å avlære et uønsket mønster.

Mens han onanerer, skal han bli kjent med sitt eget "point of no return" - der det ikke er mulig å stoppe utløsningen.

Når han finner dette punktet, skal han øve seg på å stoppe rett før. Noen ganger bør han avslutte onaneringen uten å få utløsning, andre ganger kan han få det. Det viktige er å kose med seg selv, bare lære seg å nyte.

- Ved å bli kjent med sin egen kropp, kan han senere være en mer utholdende sexpartner, sier hun.

Orgasmerefleks Samtidig anbefaler hun å trene bekkenbunnsmuskulaturen. Han finner riktig muskel ved å stoppe strålen når han later vannet. Den muskelen som da strammer seg, skal trenes. Hundre ganger daglig bør den strammes, både i korte sammentrekninger og i lengre. Denne muskelen fungerer som alle andre muskler i kroppen, den blir sterkere av å trenes.

- Gjør knipingen til en vane, for eksempel ved tannpussen eller mens man lager kaffe, sier Isachsen.

Ved å stramme denne muskelen like før han når "point of no return", kan han stoppe orgasmerefleksen. Og som en bonus vil en sterk bekkenbunnsmuskulatur gi ham kraftigere orgasme.

Erogene soner Mange menn tenker på penis som sin eneste erogene sone. Ved å finne frem til flere erogene soner, kan han lære seg å ha mer variert og bedre sex. På samme måte kan hun få mer nytelse hvis han finner frem til flere av hennes erogene soner.

- Gå på oppdagelsesferd på hverandres kropper — bruk hendene, håret, silkeskjerf eller en fjærkost. Dette kan gi helt nye opplevelser, sier Isachsen.

Tenning Menn som vil bli bedre elskere, bør også være klar over at tenningsmønsteret er ulikt hos menn og kvinner.

Mens menn gjerne tenner på synsinntrykk, er det oftere berøring som gjør kvinner seksuelt opphisset.

Kvinner bruker også generelt lengre tid enn menn på å bli klar for samleie.

- Igjen er det viktig å være mer fokusert på nytelsen enn på utløsningen, sier Isachsen.

Gjør det selv! Hvordan kan hun få orgasme hver eneste gang?

- Fremdeles er det mange menn som ikke kjenner til hvor viktig det er med klitorisstimulering. Kvinnen kan vise ham det, eller hun kan gjøre det selv. Bruk fingrene eller et sexleketøy, råder hun.

- Mange, både kvinner og menn, synes at det er mannens ansvar å gi kvinnen orgasme. Men det er for mye å gi mannen hele ansvaret for det. Kvinner må selv ta ansvar for sin egen orgasme, mener hun, og oppfordrer kvinnene til å bli kjent med sin egen kropp på samme måte som mennene. Både bekkenbunnstrening og onani vil kunne gi også kvinnene bedre sex.

- Men først og fremst må folk bort fra forestillingen om at sex kun handler om samleie - med mål om å få raskest mulig utløsning. Sex bør dreie seg om nytelse. Da blir det bedre - både for ham og for henne, sier hun.

Snakke sammen Sexologisk rådgiver Torill Beate Enget mener det viktigste for å få god sex, er å snakke sammen.

- Sex kan fort bli komplisert hvis man ikke kan fortelle hverandre hva man ønsker. Det gjelder både kvinner og menn, sier hun.

- Hvis han tror hun liker noe bare fordi noen andre har likt det, kan det bli vanskelig. Man må våge å snakke sammen om sex, samtidig som man må være åpen for at det er svært individuelt hva man liker og hvilke grenser man har, understreker hun.

Trygghet Enget påpeker at noen par har god sex helt fra starten, og passer godt sammen seksuelt. Men det er ingen grunn til å fortvile selv om den første sexen ikke er helt topp.

- Det blir ofte bedre etter hvert som man blir trygg på hverandre og finner ut hva den andre liker, sier hun.

Vil tilfredsstille Hun tror de fleste menn som lever i et forhold, er opptatt å være gode elskere.

- De ønsker å tilfredsstille partneren sin, sier hun.

Når det gjelder mer tilfeldig sex, tror hun flere er opptatt av egen tilfredsstillelse.

- Noen har sex for å ha sex. Men også dette varierer. Mange har funnet ut at hvis man gir, får man også mer tilbake, sier hun.

Enget mener det er vanskelig å sette opp noen klare kriterier for hva kvinner liker.

- Det er så individuelt. Noen vil ha kyssingen, andre lange forspill, mens andre igjen er mest opptatt av rammen rundt. Men felles for de fleste kvinner er at omsorg og ivaretagelse er en viktig forutsetning for at de skal ha lyst på sex, sier hun.

LES OGSÅ: Slik sender du henne til himmels

Bli en frekkas i senga

Derfor faker hun orgasme

9 steg til nytelse

Saken ble opprinnelig publisert på Klikk.no. Les her.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media