Slik blir du en mester i å grille fisk

Fersk makrell er noe av den aller beste sommermaten vi har.

OPPSKRIFT PÅ GRILLET MAKRELL: Sånn blir du en mester til å grille fisk! Marit Røttingsnes Westlie
OPPSKRIFT PÅ GRILLET MAKRELL: Sånn blir du en mester til å grille fisk! Marit Røttingsnes WestlieVis mer

Visste du at makrellen må svømme hele tiden for ikke å drukne? Det er jo merkelige greier at en fisk kan drukne, men sannheten er altså at makrellen mangler svømmeblære, som igjen betyr at den faller rett til bunns om den ikke beveger seg til stadighet.

Jeg elsker tiden vi er inne i nå, når den blåglinsende makrellen ligger i store hauger i fiskedisken eller svømmer i store flokker ute på sjøen. For det kan du være sikker på, er du ute på makrellfiske får du bestandig mange hvis du først får én! Et lite tips til deg som får så mange makreller på kroen at du må fryse dem ned, er å legge renskårede fileter i rene melkekartonger og så helle på kaldt vann før du fryser dem ned. Ettersom makrellen er så fet som den er, holder den seg best når den ikke blir utsatt for noe luft. Fet fisk holder seg bare i frysren i 3 måneder.

Som du skjønner er det best å bare spise på når makrellen først biter. Her kommer derfor et knippe gode makrelloppskrifter:

Panert makrell med epletzatziki, paprikasyltet makrell, grillet makrell med rødbetsaus og stekt makrell med massevis av deilige urter.

Grillmester

For å bli en fiskegrillmester er det noen regler som er viktig å følge:

1. Ha en ren grillrist - er grillristen din skitten, vil maten lett sette seg fast. Ettersom fisk er så "løs i fisken" som den er, går den fryktelig fort istykker dersom den sitter fast i grillristen.

2. Bruk sterk varme. Dette gjelder når fiskestykkene er små og har skinn på seg. Er de litt større, griller du dem fremdeles på sterk varme til å begynne med før du legger dem over på indirekte varme. Og med indirekte varme kommer jeg rett over på punkt 3:

3. Bruk indirekte varme. Det betyr at varmen i grillen kommer fra andre steder enn rett under det du griller. Da vil det du griller bli behandlet som om det ligger i stekeovnen. Veldig kjekt å bruke når du griller litt store stykker.

4. Det er lurt å la skinnet være på fiskefiletene når du skal grille dem. Grill dem med skinnsiden ned, så er det lett å få et helt og fint ferdiggrillet fiskestykke.

5. Griller du mye fisk er det greit å investere 30 kroner i en grillrist. Da holder du garantert fisken hel og samlet.

Skulle du være så heldig å få kroken i en fjellørret i løpet av sommeren, er den fantastisk god å grille.

God grillsommer!

Saken ble opprinnelig publisert på Klikk.no. Les her